//BAKAN ÇUBUKÇU KUTLAMA TÖRENLERİNE KATILDI
Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk anıtına çelenklerin konulması ile başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Günün anlamını belirten konuşma Bitlis Jandarma Komutanlığı'nda görevli Teğmen Ali Kara tarafından yapıldı. Törene katılan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Anadolu'daki birçok şehir gibi özgürlüğü ve bağımsızlığı için onurlu bir direniş gerçekleştirdiğini belirtti. Bakan Çubukçu, "Bitlis ilimizin özgürlüğe kavuştuğu 8 Ağustos 1916yılının üzerinden tam 94 yıl geçmiştir. İşgal altında olmanın ne demek olduğunu ancak yaşayanlar, o ateşten gömleği teninde hissedenler bilir. Her karış toprağı şehit kanıyla sulanan ülkemizin daha güzel aydınlık yarınlara taşıyabilmemiz için birlik beraberlik barış ve kardeşlik içinde çalışmak insan onuruna yaraşır bir hayatın koşullarını her şehrimizde her beldemizde gerçekleştirmek için el birliği ve güç birliği yapmalıyız. Özellikle son 10 yılda siyasetten ekonomiye hemen her alanda Türkiye reformlar ve dönüşümlerin yaşandığı bir süreçten geçiyor. Şehirlerimizin çehresi değişiyor, ülkemizin çehresi değişiyor. Türkiye her geçen gün özlemini duyduğu barış refah ve bilgi toplumu olma yolunda hızla ilerliyor. Bitlis ilimizde birçok ilimiz gibi yapılan yatırımlarla, açılan yeni okullarıyla, üniversitesiyle eski parlak günlerine, ihtişamına kavuşacağı günlerin hazırlığını yapıyor. Geçmişinde bir eğitim ve kültür merkezi olan Bitlis'in en önemli zenginliğini ve itici gücünü aslında bu tarihi ve kültürel mirası
oluşturuyor. Bu mirası, bu birikimi ilerleme ve gelişme yolunda değerlendirecek olan ise gençlerimiz. Bunun için en büyük yatırımı eğitime yani çocuklarımızın geleceğine ve eğitime yapıyoruz. Çünkü onların geleceği aynı zamanda şehirlerin ve ülkemizin de geleceğidir. Onların refah ve mutluluğu ise ülkemizin refah ve mutluluğudur. Gençlerimiz hoşgörü , diyalog, güven, dürüstlük, adalet, dayanışma, vatanseverlik, kültürel mirasın korunması, insan hak ve özgürlüklerine saygılı, eşitliğe ve hukukun üstünlüğüne inanma, kişisel sorumluluk sahibi olma, ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele etme, farklılıklara saygı gösterme, çevreye duyarlılık gibi gereken değerler ise kazandırdığımızda ise en büyük zenginliğimiz olacak. Önümüzdeki yıllarda da Bitlis'e yapılan yatırımların meyvelerini almaya başlayacağız. Bu coşkulu günde sizlerle olmaktan son derece memnunum" dedi.
//BAŞKAN ALAYDIN’DAN CAMUS ÖRNEKLEMESİ
Daha sonra konuşan Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, Bitlis'in yokluk ve yoksulluk ile boğuştuğunu belirtti. Alaydın, " 'Kayıtsızlık, bir tür cinayettir' diyor yazar Albert Camus. Bitlis'te yaşayanlar, Bitlis'e daha önce gelenler bilir Bitlis'in gözden ırak tutulmuş, unutulmuş halini. Bitlis o Bitlis ki, İpek Yolu'yla Batı'dan geleni Doğu'ya kavuşturmuş; ticareti geliştirmiş. Topraklarımız üzerinde yaşayan herkesi aynı halayda ağırlamış, güneşin şavkını, yaşamanın şevkini aynı çay bardağından tattırmıştır. İşte sizler, dört yönden kopup gelen duyguların, sevdaların birbiri içine geçtiği o Bitlis'tesiniz. İşte o Bitlis, bundan bir süre evveline kadar yokluğun, yoksulluğun girdabında eziliyordu. Ama, gidişattan üzülenler bir araya gelip adeta memleket üzerine yemin etti. O yemin, 'kayıtsız kalmayarak cinayete ortak olmak istemeyenlerin' yeminiydi. O yemin hiç bozulmadı ve inşallah bozulmayacak. Basit insanlar iftira; aciz insanlar şikayet; iyi insanlarsa idare ederler. Biz, iyi insan olmaya
çalıştık. Ne iftira ettik ne şikayet. Bunun için de, Bitlis'in önünde dağ gibi duran sorunları çözmeye çalıştık, çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Bakan Çubukçu konuşmasının ardından koltuğuna yönelirken, engelli bir vatandaşta Bakan Çubukçu'ya seslenerek yöneldi. Kendi yazdığı şiir kitabını Bakan Çubukçu'ya veren Aziz Öztürk isimli engelli vatandaş Bakandan destek istedi. Program öğrencilerin şiirler okuması ile devam ederken, 8 Ağustos Kupası çerçevesine düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye girenlerin ödülleri verildi.