Palandöken ilçe Kaymakamı Şenol Esmer tarafından oluşturulan 10 kişilik 'İkna Timi', köy ve ilçe merkezinde çocuklarını okula göndermeyen aileleri abluka altına aldı. İkna Timi'nin yoğun çalışmaları üzerine çoğu kız olmak üzere 150 çocuk liseli oldu. Sekiz yıllık zorunlu eğitim olan ilköğretim okuluna gitmeyen öğrencinin bulunmadığı ilçede orta öğretime gönderilmeyen öğrencileri takip altına aldıklarını söyleyen Kaymakam Şenol Esmer, hedeflerinin liseye gitmeyen bir tek çocuk dahi bırakmamak olduğunu söyledi.
//ORTAÖĞRETİM KAMPANYASI
Kaymakamlığın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) aracılığı ile kiralanan 5 servis aracı öğrencileri sabah evlerinden alıp okula götürüyor. Ücret ödemedikleri servis araçlarıyla akşam ders bitiminde evlerine dönen öğrenciler, öğle yemeklerini de yine kaymakamlık sayesinde okulda yiyebiliyor.
//ESMER’İN DEĞERLENDİRMESİ
Yaşanan sıkıntıyı aşmak için yaklaşık 3 yıldır vakıf aracılığıyla kiralanan servis veya ailelere otobüs parası ödenerek öğrencilerin okula taşındığını ifade eden Kaymakam Esmer, "İki yıl önce kent merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Sütevleri semtinde 15'i kız 63 öğrencinin ulaşımda yaşanan güçlükler nedeniyle liseye gidemediğini belirledik. Bu öğrencileri vakıf aracılığı ile servis aracı kiralayarak taşıdık. Daha sonra bunu ilçe merkezine ve son olarak köylere yaydık. Vakıf ve İlçe milli eğitiminden oluşturduğumuz 10 kişilik ikna timi gruplara ayrılıp maddi imkansızlık nedeniyle ortaöğretime gönderilmeyen çocukları belirledi. Bazen ben bazen de ekiplerimiz ailelerle birebir konuşup ikna ettik. Şu anda çoğu kız çocuğu olmak üzere 150 öğrenciyi okulla buluşturduk. Okula gönderilmeyen birkaç aile kaldı. Onları da ikna edebileceğimizi zannediyorum. Okula kazandırdığımız çocukların bazılarını servisle taşıyoruz, bazılarına da ulaşım parasını peşin ödüyoruz. Bu öğrencilerin okula gidip gelmediklerini de yine kontrol ediyoruz. Okula giden her öğrenciye öğlen karınlarını doyuracak kadarda para veriliyor. Okul kıyafeti olmayanlara kıyafetlerini de aldık. Ben şuna inanıyorum ki imkan sunduğunuz takdirde vatandaş bu imkanlardan yararlanıyor. Hedefimiz birkaç yıl sonra ortaöğretime gitmeyen bir tek çocuk dahi bırakmamak.” dedi.
//KIZ ÇOCUKLARINA HAKSIZLIK
Kent merkezine 18 kilometre uzaklıkta olan Dereboğazı köyüne giden ikna timinde görevli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı inceleme görevlisi Çiğdem Tatlıoğluuslu ile Necmetin Karaduman İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Nursel Sönmez, 2 ailenin çocuğunu daha eğitime kazandırdı. Çocukları okula kazandırmak için ailelere süt sağma makinası bile teklif eden görevliler, okula kazandırdıkları çocukların sevincine ortak oluyor. Köylerde İlköğretim okulunu bitiren özellikle kız çocuklarının ortaöğretime gönderilmeyerek evde çalıştırıldığını ifade ederek şunları söyledi. “Özellikle maddi imkansızlık gerekçe gösterilerek okula gönderilmeyen çocukların ortaöğretime kazandırmak amacını taşıyoruz. Bu amaçla da çalışmalar yapıyoruz. Uzak köy ve mahallelere 5 güzergahta servis gönderiyoruz. Sırf bu çocuklar ortaöğretime kazandırılsın ve tabi ki geleceklerini kurtarsınlar. Şu anda kayıt yaptırmamış 5 çocuğun ailesi ile tekrar görüştük. Bunlardan ikisinin sözünü aldık. Diğer üçünü de okula kazandırana kadar köye gelip gideceğiz. Çocuğunu okula göndermeyen aileler kızları genelde evde çalıştırıyor. Erkek çocukları ise çobanlık yapıyor. Gecemizi, gündüzüme katıp gençlerin umutlarını tazeledik. Akşam eve yorgun bir şekilde gidiyoruz. Yaptıklarımızı düşününce tüm bu yorgunluğumuz gidiyor. İşimizi severek yapıyoruz. Eğitime kazandırdığımız her bir öğrencide dünyalar bizim oluyor. Tabi gönlümüz tüm öğrencilerin üniversiteyi okuması."