ERZURUM gazetesi - Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Beşe “Amerika’da Sanat Politika İlişkisi” adlı bir konferans verdi.
Kültür Merkezi`nde verdiği konferansa Beşe, “Amerika’da sanatsal gelişim açısından büyük değişimin on dokuzuncu yüzyıl endüstri devrimi ve sonuçları olduğunu, on dokuzuncu yüzyılda giderek maddeci değerlere yönelen Amerikan toplum yapısına, felsefi bir yorum getirerek bireysellikle özveriyi uzlaştırmayı amaçlayan “Aşkın Sanat”, çeşitli biçimlerde süregelen din temelli maddeci Püriten geleneğini de sorgulamaktadır” dedi.
Beşe, daha sonra konuşmasına şöyle devam etti: “Amerika’da, 1930’lu yıllarda ekonomik dengesizlikler, kıtlık ve sınıf ayırımı gibi “Büyük Bunalım” yıllarının olumsuz etkileri, Nazizm ve ırk ayırımı gibi II. Dünya Savaşı’nın doğum sancıları ve bunlara bağlı olarak toplumun değer yargılarında yaşanan radikal değişimler, dönemin özellikle genç kuşak yazar, sanatçı ve aydınlarını, sistemin değişmesi yönünde belirli bir siyasal seçenek arayışına yönlendirdi. II. Dünya Savaşı sonrası gelişen kitle kültürü, popüler kültür ve böylece yirminci yüzyılın ikinci yarısında gelişen ileri teknoloji kültürü ile film, TV, video, rock ve rap müzik, heavy metal ve bilim kurgu gibi sanat-teknoloji kaynaşması sonucu ortaya çıkan yenilikler dolayısıyla, şirketlerin sanata el atması ve sanatın ticarileşmesi sanatçıları bağımsız proje mantığından kopardığını, söyleyen Beşe, konuşmasını şöyle sürdürdü; “ 1990 sonrası kitle kültürü ve tüketim gibi kavramların oluşturduğu yapı, sanatsal üretimin hedefi üzerinde yön belirleme yetkisini elinde tutmaktadır. Çağdaş dünyada sanatçı, dev şirketler yoluyla, yönetim ve bürokrasinin etkileriyle, statü ve işlevlerin bireyselliği aşmasıyla, sanatının varlık amacını sorgulamaktan koparılmaktadır. Çağdaş dünyada sanatçının varlıksal olarak kendisini bir ‘çorak ülke’ de bulduğu yadsınamaz.”
Konferansa Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilaver Düzgün, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.