İnsanların 5 günlük ağalık için 5 yılık köleliği tercih etmelerinin doğru bir seçim olmadığına işaret eden Kaya, "Bayramı tatil havasında geçirmek için ille de 5 yıldızlı otellerde, yurt dışında tatil yapmak gerekmiyor. Kredilerle kendi geleceğimizi ipotek altına aldırmayı tavsiye etmiyoruz. Dünya ekonomilerinin bir saat sonrasının belli olmadığı ve özellikle ülke yönetimlerinin de değiştiği, para sistemlerinine alt üst olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Türkiye’de de 2 ay sonra bankacılık sistemimizin ne olacağını bilmiyoruz. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız gerekiyor’ dedi.
"Bayram alışveriş içindir" mantığıyla hareket etmenin yanlış olduğunu ifade eden Kaya, bayramları kredi borçlarıyla zehir etmenin iyi bir şey olmadığını kaydetti.
Bazı iş yerlerinin fiyat etiketlerinin yanıltıcı olduğuna dikkati çeken Kaya, şöyle devam etti: "Tüketicilerin bu noktada bilinçli davranmaları gerekir. Etiket fiyatlarındaki yanıltmalardan dolayı ihtiyacı olmadığı halde ürün alan tüketiciler bulunduğunu biliyoruz. Bunlar alışverişe itici hareketlerdir. ’10 lira olursa olmaz, 9.99 olursa alırım’ zihniyetiyle alışveriş yapıyoruz. Bu noktada tüketicinin dikkatli olması, kesinlikle ihtiyacı yoksa fiyatlara kanıp alışveriş yapmaması gerekir. Bu, indirimde son nokta mantığını bize yerleştirmek için kullanılan bir yöntem. Tüketicilerin kredi ve ürün reklamlarına kanmaksızın, kendi ihtiyaç ve isteklerini, kendi iradeleri doğrultusunda oluşturmalarını tavsiye ediyoruz. Paramız varsa kral biziz. Başkasını parası ile yaşanan krallıktan hiçbir zaman hayır gelmemiştir. Başkasını zengin edecek alışverişler yapmakla başkalarını mutlu ediyoruz ama kendimizi hüzünlere boğuyoruz."