BİLGİYE ERİŞİM SORUNU
Ulusalı ve yereliyle basın bir kamu görevi yürütüyor. Halk basın aracılığıyla kamuya ait bilgileri ediniyor. Son yıllarda kamu ile basın arasında ciddi boyuta varan kopukluk sebebiyle, basın organları bilgileri esas kaynağından edinemiyor. Zaman zaman yapılan basın toplantıları ve Vilayet basın bürosunca yayımlanan bültenler dışında bilgiye erişimde önemli sorunlar yaşanıyor.
FATURAYI KİM ÖDÜYOR?
Erzurum Valisi Sami Bulut geçen hafta sonunda yaptığı basın toplantısında 2011 süreciyle ilgili bazı spekülasyonlara değinerek, “bilgi kirliliği”ne dikkat çekti ve bu vurguyla basınla kamu kuruluşları arasındaki bilgi köprüsünün oluşturulamayışına işaret etti. Vali Bulut’un da ifade ettiği gibi, kamu kuruluşlarıyla basın arasında bilgi akışının düzenli olmayışının faturasını Erzurum, imaj kaybıyla ödüyor.
2011 BASIN BÜROSU KURULMALI
2011 sürecinde yazılı ve görsel basının periyodik bilgi alacağı bir kurum yok. Koordinatörlükçe Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü web sitesinde oluşturulan 2011 bölümündeki bilgiler ise güncel ve akışkan değil. Halka üniversite kış oyunları hakkında bilgi ulaştırmak isteyen basın, bilgi edinmede ciddi sorunlar içinde. Bu durum, basında yoruma dayalı haberleri ön plana çıkarıyor…
BASINLA EŞGÜDÜMSÜZLÜK
Erzurum halkı özellikle 2011 konusunda bilgi edinmek istiyor. Bu görevi üstlenen yazılı ve görsel basın ise gerçek bilgiyi edinmede, yetkililere ulaşmakta güçlük çekiyor. 2011 Koordinatörünün il dışında olması, basına bilgi aktarımında bu süreci yönetecek ve yönlendirecek bir birim oluşturulmaması yüzünden ne basın ne de halk yatırımlardan da, gelişmelerden de sıhhatli biçimde haber edinemiyor.
İKİNCİ ELDEN BİLGİ OLUR MU?
Yalnız 2011 konusunda değil, yatırımcı kamu kuruluşlarının yatırım ve yaptırımları konusunda da basın bilgi edinmede sıkıntı içinde. Yıllık kamu yatırım programlarını kümülatif biçimde alabilen basın organları sektörel bazda gerçekleştirilecek yatırımlar ve bunların gerçekleştirilme sürecinde bilgilendirilmiyor. Yatırımcı kamu kuruluşları periyodik bilgi aktarımı yapmıyor, basın ise aktardığı haberleri ikinci elden ya da web sitelerinden edinmek durumunda kalıyor.
YATIRIMCI KURULUŞLAR VE BASIN
DSİ, Karayolları, Bayındırlık, İller Bankası gibi önemli fonksiyonları üstlenen kamu kuruluşlarınca periyodik olarak yapılacak bilgilendirme toplantılarına ihtiyaç var. Vilayet basın bürosu basınla kamu kuruluşları arasında bilgi köprüsü oluşturmada olağanüstü gayret sarf etmesine rağmen, basın yatırımlarla ilgili detay bilgi alımında sorun yaşıyor. 2009’un yatırım sezonunda bu kuruluşların hangi yatırımları gerçekleştirdiği, yatırımların hangi safhada olduğundan basının da vatandaşın da bilgisi yok.
HALA AYNI SÖYLEM!
DPT tarafından 2003 yılında yayımlanan iller performans araştırmasından sonra yeni bir çalışma yapılmadı. 6 yıl önceki verilerde Erzurum iller sıralamasında 62’inci durumda gösteriliyor. Oysa altı yıllık periyotta çok şey değişti, ama verilen bilgi aynı kaldı. Ne halk ne basın ilin 2003’den 2008’e kadar GSYMH katkı payını, kişi başına düşen GSYMH’sını bilmiyor. Erzurum’la ilgili ekonomi haberlerinde İl hala, kişi başına bin 60 doların düştüğü ve kalkınmada 62’inci durumda olarak gösteriliyor. Bunun halen geçerli olup olmadığı da belli değil.