MURAT ÇAKA (İHA) - Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, nüfusu 25 bin ve daha az olan belediyelerin programda yer alan içme suyu ve kanalizasyon işleri için yüzde 50 oranında hibe sağlanacağını, geriye kalan yüzde 50'lik kısmına ise İller Bankası Genel Müdürlüğü (İLBANK) tarafından uygun koşullarda kredi imkanı sağlanacağını ifade etti.
Su ve Kanalizasyon Altyapı Projesi'nin (SUKAP) tanıtımı amacıyla Bingöl'deki basın mensupları ile bir araya gelen Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, nüfusu 25 bin ve daha az olan belediyelerin programda yer alan içme suyu ve kanalizasyon işleri için yüzde 50 oranında hibe sağlanacağını, geriye kalan yüzde 50'lik kısmının ise İLBANK'tan uygun koşullarda borç verileceğini ifade etti. Bakan Yılmaz, küçük belediyelerin Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı ile BELDES kapsamına alınacağını belirterek, "Bu
belediyelerimizde borçlanma limitleri dışına çıkarılacak ve 2011 Yılı Bütçe Kanunu'nun 28. Maddesi çerçevesinde İLBANK'tan kredi kullanarak projelerini gerçekleştirebilecektir" dedi.
AK Parti Bingöl Milletvekili Yusuf Coşkun, İl Başkanı Cevdet Çalbay, Bingöl Belediye Başkanı, ilçe ve belde belediye başkanlarının da katılımıyla Gençlik Merkezi konferans salonunda konu ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenleyen Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, belediyelerin acil nitelikli olan ancak finansmanında zorluk yaşanan içme suyu ve kanalizasyon projelerine kaynak sağlanması amacıyla 10 Mayıs 2011 tarih ve 2011/11 sayılı YPK Kararı ile SUKAP adı altında bir programın başlatıldığını söyledi.
VERİ SETİ İNCELEMESİ
Bakan Yılmaz, "Programın hazırlık aşamasında İller Bankası Genel Müdürlüğü (İLBANK) tarafından oluşturulan veri seti incelenerek belediyelerin ihtiyaçları tespit edilmiş, ayrıca tüm valiliklerden illerindeki ihtiyacı tespit etmesine yönelik bir çalışma yapmaları istenmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde ülke genelinde yapılması aciliyet arz eden ancak finansmanında çeşitli sıkıntılar bulunan projeler YPK kararının ekindeki listeye dahil edilmiştir. Programın finansmanı amacıyla 2011 yılı merkezi yönetim bütçesine 400 milyon TL BELDES ödeneği konulmuş ve 2011 yılı Bütçe Kanunu'nda bu ödeneğin İLBANK'a tahakkuk ettirilmek suretiyle kullandırılacağı ve belediyeler bazında dağılımı, kullandırılması, izlenmesi ve denetimine ilişkin usul ve esaslar Yüksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanacağı düzenlenmiştir. Ayrıca program kapsamında yürütülecek işler için İLBANK'tan yapılan borçlanmalarda belediyelerin borçlanmasını düzenleyen mevzuatta yer alan borç limitlerine uyma şartı aranmayacağı hükmü degetirilmiştir" ifadelerini kullandı.
İLBANK'TAN KREDİ KULLANMA İMKANI
Şu anda program kapsamında bin 617 belediyenin 2 bin 107 adet projesinin yer aldığını vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi: "Programın önümüzdeki yıllarda da sürmesi ve ihtiyaç duyulacak ödeneğin her yıl bütçeye konması öngörülmüştür. Program İLBANK tarafından yürütülecek, uygulama projeleri hazır olan işlere 2011 yılında başlanacak, diğerlerinin proje hazırlık çalışmaları yine İLBANK tarafından yapılacaktır. Nüfusu 25 binden ve daha az olan belediyelerin programda yer alan içme suyu ve kanalizasyon işleri için yüzde 50 oranında hibe sağlanacak, geriye kalan yüzde 50'lik kısmı ise ilgili belediye İLBANK'tan uygun koşullarda borçlanacaktır. Nüfusu 25 binin üzerinde olan belediyeler ise, YPK kararı ile BELDES kapsamına alınarak, borçlanma limitleri dışına çıkarılacak ve 2011 Yılı Bütçe Kanunu'nun 28. Maddesi çerçevesinde İLBANK'tan kredi kullanarak projelerini gerçekleştirebilecektir."