Erzurum'un Aziziye ilçesinde kurulan Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük termal tesisinin yapımı tamamlandı. Yaklaşık 5 milyon TL'ye mal olan tesisin Türkiye'nin sayılı termal tesislerinden biri olduğu bildirildi.
Aziziye Belediye Başkanı İsmail Efe, yaptığı açıklamada, 2007 yılının haziran ayında ihalesi yapılarak inşası tamamlanan ve 5 milyon TL'ye mal olan termal tesisin 5 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olduğunu ifade etti.
TESİSLERDE MODERN DONANIM
Termal tesis içinde 3 havuz, 3 adet fitness salonu, Türk hamamları, sauna ve Fin hamamları ile 2 adet çok amaçlı salonun bulunduğunu anlatan Efe, ''Termal tesis içinde terapi ve sağlık merkezi de bulunuyor. Bölgenin en modern termal tesisleri arasında ilk sırada yer alacak tesisimiz fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi olarak da hizmet verecek'' diye konuştu.
KAPLICALARA MODERN GÖRÜNÜM KAZANDIRILDI
Termal tesisin 50 yıl önce yapılan binaların yıkılarak yerine inşa edildiğine dikkati çeken İsmail Efe, şunları söyledi: ''Eskiden 500 metrekare alana sahip olan kaplıcaların bulunduğu yere toplam kapalı alanı 5 bin 500 metrekare alanı olan modern bir tesis yapmanın mutluluğu içindeyiz. Tesisimin 6 bin metrekare alana sahip bir oto parkı bulunmakta. Ayrıca tesisle aynı bahçede yaklaşık 2 yıl önce yaptığımız 86 yataklı otelimiz bulunmakta.''
9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREME DAYANIKLI
Termal tesislerin yapımında bölgenin depremselliğinin de göz ardı edilmediğini belirten Efe, termal tesisin 9 büyüklüğünde depreme dayanıklı olarak yapıldığını vurguladı.
Tesislerin yapımında her şeyin en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğünü kaydeden Efe, termal su kaynağındaki kükürt gazının da çıkış noktasında kurulan sistemle dışarıya atıldığını söyledi.
Tesise nem alma cihazları ve klimalar da yerleştirildiğini kaydeden Efe, ''Tesisimizin açılışını yeni seçilecek başkana bıraktık. Her şeyi ile hazır bir tesisi açılışa hazır halde yeni başkana devredecek olmanın mutluluğunu da yaşıyorum'' şeklinde konuştu.
KAYAK İÇİN GELEN TURİSTLERE AKTİVİTE İMKANI
Palandöken Kış Turizm Merkezi'nin yerli ve yabancı turistlerin gözdesi durumunda olduğuna da işaret eden İsmail Efe, kayak için gelen turistlere termal tesis imkanının çok önemli bir aktivite olarak sunulabileceğini kaydederek, ''Gündüz kayak yapan turistler günün yorgunluğunu termal tesislerde atarak rahatlayabilir. Tesislerimizin kış turizmin gelişmesine de önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz'' dedi.
KAPLICA SUYUNUN ÖZELLİKLERİ
Termal tesise ait suların mineral bakımından çok zengin olduğuna ifade eden Efe, Sağlık Bakanlığı'nın termal suların tamamlayıcı tedavide kullanılması yönünde onay verdiğini kaydetti.
Termal suların ''soydumbikarbonatlı sular'' grubuna girdiğini söyleyen Efe, termal suların kas iskelet sisteminin romatizmal, ortopedik ve nörolojik hastalıkların rehabilitasyonunda kullanılabileceğini belirterek, ''Sağlık Bakanlığı'ndan alınan rapora göre termal suların içme uygulaması şeklinde ise mide ile idrar yollarının da taş oluşumu rahatsızlıklarında tamamlayıcı tedavi olarak kullanılması uygun görülmüştür'' diye konuştu.