Atatürk Üniversitesi ile Kastamonu Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi hibe programı kapsamında, Engelleri Aşalım Projesi’nin şenlik organizasyonu açılış töreni Atatürk Üniversitesinde başladı.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleşen açılış törenine, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mevlüt Doğan, Kastamonu Üniversitesi Rektör Danışmanı Mehmet Üneş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Törenin açılış konuşmasında söz alan Kastamonu Üniversitesi Rektör Danışmanı Mehmet Üneş, Atatürk Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen, temelleri 2014 yılına dayanan Engelleri Aşalım Projesi’nin Erzurum ayağında bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.
Proje hakkında konuklara bilgi veren Üneş, proje bütçesinin tamamının Avrupa Birliği hibe yardımıyla oluşturulduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “2014-2017 yılları arasında çağrıya çıkılan bütçe miktarı 23 milyon Euro. Ülke genelinde toplamda 2 bin 500’e yakın proje ön başvuruya tabii tutuldu ve bunlardan sadece 146’sı kabul gördü. Adından da anlaşılacağı gibi proje sadece engellilere yönelik olmayıp, tüm dezavantajlı grupları içeriyor. En büyük bütçeli projelerden birisi bizim projemiz. Bu kapsamda kabul edilen tek dezavantajlı üniversite projesi de yine bizim projemiz. Atatürk Üniversitesi ile Kastamonu Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen Engelleri Aşalım Projesi tek üniversite projesi olarak yer alıyor. Geri kalan tüm projeler dernekler ve vakıflara ait. Projemizin asli amacı mesleki eğitimde engeller hususu ve kariyer planlama ile insan kaynağı hakkında destekler vermektir. Aynı zamanda engellilerin, mesleki eğitim seçiminde kariyer planlamalarını doğru yapıp doğru işe yönlendirmelerini sağlamaktır. Ayrıca bu kapsamda geliştirilecek eğitim modüllerinin, hazırlanan bir platform vasıtasıyla tüm Türkiye’deki engelli ve engelli yakınlarına ücretsiz olarak sağlanmasıdır ” dedi.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mevlüt Doğan ise yerel yönetimler olarak yapılan bütün çalışmalarda, engelli vatandaşların işlerinin kolaylaştırılması ve daha rahat hareket etmeleri açısından tüm imkânların sunulduğunu ifade etti. “Önemli olan beyinlerdeki engelleri kaldırmaktır” diyen Doğan, fiziki ve sosyal engellerin el ele verilerek kaldırabileceğini söyledi.
“Engelli vatandaşlarımızın hayatın tüm alanlarında varlık göstermelerine yardımcı olma hususunda devletimiz oldukça duyarlı bir duruş sergilemektedir. Topluma ve özellikle üniversitelerimize de önemli görevler düşmektedir” sözleriyle konuşmasına başlayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, “Engellilerin mücadelelerinde onların yanında yer almak, onları teşvik etmek, herkesin öncelikli sorumlulukları arasında yer almalıdır” dedi.
Engelli bireylerin işgücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılması, bunun önünde yatan etmenlerin ortadan kaldırılması, işgücü piyasasındaki engelli bireylere yönelik ayrımcılığın tüm biçimlerinin azaltılmasını amaçlayan bir projede üniversite olarak yer almaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Rektör Çomaklı şunları konuştu:
Engelli Kardeşlerimiz İçin Yapılan Çalışmalar Adanmışlık Gerektiren Misyon Faaliyetleridir
“Bu bağlamda Atatürk Üniversitesi de gerekli fiziki eksiklikleri gidermiş, engelli öğrencilerimizin ihtiyaçlarını dikkate alarak, çeşitli sorumluluk projeleri geliştirmiştir. Her birimizin engelli konuma düşünebileceğimiz bilinciyle konuya ilişkin toplumsal duyarlılığın daha da artması, öğrencilerimizin empati kurması ve birbirilerini anlamasının önünü açacak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Üniversitemiz Engelsiz Üniversite olma yönünde hızla ilerlemektedir. Engelli öğrencilerimizin eğitim öğretim ile ilgili yaşayabilecekleri engelleri ortadan kaldırmak daha güzel bir eğitim ortamı sunabilmenin yanı sıra engellilerin üniversiteyi her anlamda paylaşıp yaşayabileceği somut projeler ile katkıda bulunmak ve topluma kazandırma konusundaki gayretlerimiz artarak devam edecektir. Yapılacak her türlü çalışmanın ve gerçekleştirilecek her türlü faaliyetin engelli öğrencilerimizin ve diğer tüm kardeşlerimizin hayatlarına olumlu katkılar sağlamasını, ülkemizde engelli vatandaşlarımıza yönelik bakış açısını, zihniyetin kökten değişmesini dilerim” dedi.
Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı da Atatürk Üniversitesi tarafından hazırlanan her türlü etkinliğe içeriğine bakmadan her zaman memnuniyetle katıldığını ifade ederek, Türkiye ve Erzurum’un Atatürk Üniversitesine çok şey borçlu olduğunu söyledi.
1957 sonrasında kurulan birçok üniversitenin kuruluş aşamasında, Atatürk Üniversitesinin imzasının olduğuna vurgu yapan Ilıcalı, üniversitenin siyaset, bilim ve bürokrasiye birçok kişi kazandırdığını belirtti.
Ilıcalı: “Türkiye’nin her tarafında engelli kardeşlerimiz için hazırlanan çalışmalar devam ediyor. Ancak bu yeterli değil. Daha çok çalışarak bu faaliyet ve projeleri artırabiliriz. Engelli derken ben rahatsız oluyorum. Engel insanın beyninde olmasın. Herkes her an engelli olabilir. Basit bir trafik kazasıyla bile fiziksel engelli olabiliriz. Üniversitelerin öncülüğünde engellisi ve engelsiziyle beraber biz 80 milyon kişi olarak birlik ve beraberlik içinde projeler yapalım. Zihindeki engelleri kaldırarak gelecek ve insanlık için en güzel çalışmaları birlikte yapalım” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Kastamonu Üniversitesi Rektör Danışmanı Mehmet Üneş’e çalışmalarından dolayı plaket takdim etti.
Engelleri Aşalım Projesinin Engelsiz Şenlikleri, 27-29 Eylül tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Gençlik ve Bilim Anıtında devam edecek.