DURSUN MURAT AYDIN (İHA) - Oltu Havzası Aşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği 5. Geleneksel Aşıklar Gecesi Oltu Belediyesi Sinema Salonu’nda yapıldı. Geleneksel hale getirilen ve bu yıl beşincisi düzenlenen aşıklar gecesine çok sayıda halk ozanı katılırken vatandaşlar geceye büyük bir ilgi gösterdi.
//TÜRK KÜLTÜRÜ
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra başlayan programın açılış konuşmasını yapan Edebiyat öğretmeni ve halk kültürü araştırmacısı Temel Vural “Halk aşıklarımızı, kültürümüzün, dilimizin, edebiyatımızın fedakar ve cefakâr mimarları ve mihenk taşları olarak görüp öyle değerlendirmeli, onları asırlar ötesinden günümüze; bugünden yarına yankılanan millî bir ses olarak görmeliyiz. Değişen ve gelişen dünyada, itibarlı bir yer edinmenin ilk şartlarından biri “Kendimiz olmak ve kendimiz kalabilmektir” Kendimiz olmak ve kendimiz kalabilmek hususunda milli kültürümüzün mimarları olan halk aşıklarımıza çok şeyler borçlu olduğumuzu unutmamalıyız” dedi.
//OZAN GELENEĞİ
Türk halk kültürünün zengin kültür miraslarından olan Aşıklık Geleneğini yaşatmak, milli kültürümüzü genç nesillere tanıtmak ve geleneği canlı tutmak için düzenlenen geceye Oltu Belediye Başkan vekili Osman Coşkun, Erzurum İl Kültür Müdürlüğünden yetkililer ve çok sayıda davetli katıldı.
Büyük bir coşkuyla devam eden gecede yer bulamayan pek çok kişinin programı ayakta izlediği görüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ile Oltu Havzası Aşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen geceye “Birlik beraberlik ve Dayanışma” mesajları damgasını vurdu. Binlerce yıllık beraberliğimizi bozmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini haykıran aşıkların bu birlik ve beraberlik mesajları dinleyicilerden büyük alkış aldı.
Taşlama ve atışmaların ağırlıklı olduğu gecede atışmalar her zaman olduğu gibi büyük bir beğeni topladı ve dinleyicilere neşeli dakikalar yaşattı.
//KAHRAMANLIK TÜRKÜLERİ
Geceye katılan aşıklar kendi eserlerinin yanında yöremizin büyük aşıklardan “Emrah, Sümmani, Reyhani” ve geleneğin yaşayan üstatlarından Mevlüt İhsani’den de türküler okuyarak halk kültürüne emekleri geçen büyük ozanlarını da yad ettiler.
Sırayla okunan türküler ve zevkle takip edilen atışmalarla devam eden gece İhsan Yavuzer, Rahim Sağlam ve İsrafil Öztürkoğlu’nun birlikte okudukları kahramanlık türküleri ve Köroğlu havasıyla sona erdi.
Geceye Oltu dışından, İhsan Yavuzer, Rahim Sağlam, Sıtkı Eminoğlu, İsrafil Daştan ve İsrafil Öztürkoğlu’nun yanı sıra Oltu ve çevre ilçelerden Kamil Çalışkan (Aşık Kamili) Adem Göçeroğlu, Şakir Çalışkan (İhsanoğlu) Feyzullah Pervani, İsmet Polat, Hüseyin Şahin, Yener Eker ve Şerafettin Güryani katıldı.