ERZURUM(GHA) - Yüzlerce tarihi evini kaybeden Erzurum’da ayakta kalan tarihi mekanlar koruma altına alınıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunulmak üzere Erzurum’da tarihi eser niteliği taşıyan tescilli 9 evle ilgili olarak dosya hazırlandı.
YÜZLERCE TARİHİ EVDEN 9’UNA KORUMA
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Erzurum’da tarihi eser niteliği taşıyan tescilli evleri koruma altına alacak. 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 11. maddesi uyarınca, Erzurum, Erzincan, Kars ve Bayburt’taki tarihi eser niteliğindeki tescilli evler için, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bakım ve onarım yardımları yapılıyor.
Uygulama kapsamında, başvurusu bulunan Erzurum’daki 9 mülk sahibine olumlu yanıt verilmesi beklenirken, söz konusu evlerin, merkez Şeyhler, Sultan Melik ve Köse Ömer mahallelerinde oldukları bildirildi.
BAKIR’IN AÇIKLAMASI
Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır, tarihi eser niteliğindeki tescilli evlerin tespit ve koruma altına alınması yönündeki çalışmaların sürdüğünü söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, bu konuda oldukça önemli bir çalışma yürüttüğünü vurgulayan Suat Bakır, 2863 Sayılı Kanun kapsamında, Erzurum’da daha önce tescilli birkaç evin koruma altına alındığını hatırlatarak, 9 evle ilgili olarak yeniden dosya hazırlandığını ve bakanlığa göndereceklerini bildirdi. Bakır, “Bakanlığa göndereceğimiz dosyalarla ilgili olarak bir tespit komisyonu oluşturacak. Bu komisyon, gerekli incelemeleri yaptıktan sonra ödenek aktarılacak evleri tespit edecek. Mayıs ayında bu işlemlerin tamamlanmış olması planlanıyor. Muhtemelen Haziran ayında da evler için gerekli ödeneğin aktarılmasını bekliyoruz.” diye konuştu.
KORUMA ÇALIŞMALARI
Erzurum’un dışında bölgede Erzincan, Kars, Bayburt ve Ardahan’da bulunan tarihi eser niteliğindeki tescilli mülk sahiplerine de yardımda bulunduklarını aktaran Suat Bakır, “Erzincan’da 8, Kars’ta 11 ve Bayburt’ta 2 ayrı ev için başvuru alındığını anlatan Bakır, “Bölge genelinde ödenek talebiyle başvuruda bulunulan tescilli ev sayısı 30’a ulaştı. Ödeneklerin tabanı 50 bin, üst sınırı ise 200 bin TL olup, mülklerde gerçekleştirilecek olan bakım ve onarım çalışmalarının nevine göre, ödenek miktarı da değişiyor. Tarihi eser niteliği taşıyan ve tescilli mülkü bulunan vatandaşlarımız ya da mülk ortakları, bakım ve onarım için proje yardımı almak üzere kurumumuza başvuruda bulunabilirler. Bu sayede hem tarihi dokunun korunmasına katkıda bulunabilir, hem de bakım ve onarım masraflarından kurtulabilirler.” diye konuştu.
Söz konusu uygulamaya imkan tanıyan 2863 Sayılı Kanun, şöyle:“Bakım ve onarım sorumluluklarını yerine getirmekte aczi olanların mülkler, usulüne göre kamulaştırılır. Korunması gerekli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korunması, bakım ve onarımı için Kültür ve Turizm Bakanlığınca ayni, nakdi ve teknik yardım yapılır”