ERZURUM (GHA) – Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Erzurum İl Müdürlüğü, kimsesiz ve bakıma muhtaç yaşlılara gösterdiği ilgiyi, çocuklardan da esirgemedi. Çocukların sosyal, fiziksel ve ruhsal gelişimlerini sağlıklı bir biçimde tamamlayabilmeleri amacıyla birçok proje yürüten Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Erzurum’da ‘Çocuk Evleri’, ‘Sosyal Hayata Uyum’ ve ‘Çocuk Danışma, Eğitim Merkezi’ adını taşıyan çalışmalara imzasını attı.
SHÇEK’TEN YENİ AÇILIM
Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sultan Murat Aydın, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nca Erzurum’daki çocuklara yönelik olarak yürütülen projeler hakkında bilgiler verdi. ‘Çocuk Evleri’, ‘Sosyal Hayata Uyum’ ve ‘Çocuk Danışma, Eğitim Merkezi’ adlarını taşıyan ve değişik kapsamları bulunan projelerle, çocukların yanında olmaya çalıştıklarını kaydeden Aydın, “Bu çalışmalar çerçevesinde ilimizde 8 çocuk evi açılmış, bunlardan 3’ü İl Özel İdaresi tarafından tefriş edilmiştir. Çocuk Evlerinin amacı, hakkında korunma/tedbir kararı bulunan çocukların toplum içinde yetiştirilmelerinin sağlanabilmesidir. Yani Müdürlüğümüze bağlı kuruluşlarımızda korunma ve bakım altında bulunan çocuklarımızın devlete ve topluma yararlı bireyler olarak yetişmelerini sağlamak, sosyal çevreyi ev ortamında tanıyarak hayatı öğrenmelerini sağlamak, ev ortamında sosyal çevre ile olan iletişimlerini geliştirerek topluma adapte olmalarını sağlamak, sıcak ev özleminden kurtararak psiko-sosyal gelişimlerini olumlu katkı sağlamaktır.” diye konuştu.
ÇOCUKLARIN SOSYAL HAYATA UYUMU
Bir diğer projenin; ‘Sosyal Hayata Uyum Projesi’ adını taşıdığını anlatan Sultan Murat Aydın, “ Müdürlüğümüz tarafından Devlet Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokolle Nenehatun Kız Yetiştirme Yurdu’nda korunma ve bakım altında bulunan çocukların MEB’e bağlı YİBO, PİO ve yurtlara yerleştirilmeleri sağlanmıştır. 13 ile 18 yaş grubu öğrencilerin normal yatılı okullarda veya ailelerinin yanında öğrenimlerini sürdürerek toplumla sağlıklı bir şekilde bütünleşmesinin sağlanması amaçlanmakta olan projemiz doğrultusunda 26 kızımız çeşitli okulların yurt ve pansiyonlarına yerleştirilmiş, 2010 yılında bu proje devam ettirilmiş ve 25 kızımız proje kapsamında çeşitli okulların yurt ve pansiyonlarına yerleştirilmiştir.” şeklinde konuştu.
PROJEYE 146 BİN LİRA ÖDENEK…
“Çocuk Danışma ve Eğitim Merkezi” projesi hakkında da bilgiler veren Aydın, söz konusu çalışmanın, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütüldüğünü söyledi. Proje kapsamında; Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından tahsis edilen Yıldızkent Kuğulu Parktaki binanın kullanıldığına işaret eden Aydın, “Yaklaşık 20 odası bulunan binanın tamamı Sokakta Çalışan, Suça İtilmiş ve Madde Bağımlısı Çocukların Entegrasyonu Kapsamında “Çocuk Eğitim ve Danışma Merkezi” kullanılmakta olup, proje Çocuk Şube Müdürlüğü, Polis Meslek Yüksekokulu, Milli Eğitim Müdürlüğü, Atatürk Üniversitesi ve diğer ilgili kurum ve STK’lar ile birlikte yürütülmektedir. Projenin ilk hazırlık aşamasında Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Genel Müdürlüğü kararı ile 121 bin lira uygun görülmüş daha sonra 25 bin lira da ek ödenek sağlanmıştır.” dedi.