ERZURUM (GHA) – Yrd. Doç. Dr. Latife Kırbaşoğlu Kılıç, “Televizyonlardaki evlendirme programlarına, Türk aile hayatının ortasına bırakılan bir bombadan farksız.” dedi.
Türk Kadınlar Birliği Erzurum Şubesi Başkan Yardımcısı ve Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Latife Kırbaşoğlu Kılıç, bazı televizyon programlarının, özellikle kadınlar üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu söyledi. İnsanları evlendirme amacıyla ekranlara çıkartılan evlilik programlarının, Türk aile yapısını tehdit etmekle birlikte, kadının rolü ve konumunu da basite indirgediğini kaydeden Kılıç, bu tür programları patlamaya hazır bomba olarak nitelendirdi.
EVLLİK PROGRAMLARINA TEPKİ
Söz konusu programların, izleyicisine herhangi bir fayda sunmadığı gibi, toplum değerlerini de yıprattığını vurgulayan Kılıç, “Programlara çıkarılan erkekler, bir takım beklentiler sıralıyor ve adeta seçme yapıyor. Kadınlar da aynı manzaranın bir diğer tarafı oluyor. Hem kadının, hem de erkeğin konumu ve toplumdaki rolü böylece zedelenmiş oluyor.” diye konuştu.
Ailelerin ve özellikle de kadınların bu tip programları izlememeleri çağrısında bulunan Yrd. Doç. Dr. Kılıç, kadınların böylesi yapımlarla beklentilerini karşılama şeklinde bir yola tevessül etmemelerini istedi.
AİLE KURUMU HAKKINDA TOPLUMUN BİLİNÇ DÜZEYİ ÇOK YETERSİZ
Kadına yönelik şiddetin, günümüzde hat safhaya ulaştığını ve kadınların birçoğunun bu ve benzeri sorunlarla uğraştıklarını anlatan Latife Kırbaşoğlu Kılıç, yükseköğrenim görmüş kadınların bile şiddete maruz kaldıklarına işaret ederek, “Yapılan araştırmalara göre, eğitim düzeyi düşük yörelerde psikolojik ve fiziksel şiddet daha çok ön plana çıkmaktadır. Üzülerek belirtmek isterim ki, Erzurum da, bu yöreler arasında bulunuyor. Çünkü kadınlarımızın birçoğu gerekli eğitimi almamış durumda.” diye konuştu.
Ekonomik nedenler ve iletişim kopukluğunun, kadınların şiddete maruz kalmalarında en büyük etken olduğunu dile getiren Kılıç, “Bu durumlarda en büyük ödevin yüklendiği kadın sığınma evleri, maalesef Erzurum’da yeterli sayıda bulunmamakta ve bu tür müesseselere ise, gerekli önem gösterilmemektedir.” dedi.
Sorunun temelinde eğitimin yattığını anlatan Kılıç, aile kurumunun önemi ve yapısı hakkında bireylere daha çok bilgi verilmesinin şart olduğunu belirterek, toplumda hem kadınlarda, hem de erkeklerde bu yönde çok ciddi bilinç eksikliği bulunduğunu sözlerine ekledi.