MHP Yakutiye Belediye Meclis Üyesi İsmail Arslan, Erzurum’un Büyükşehir Belediye statüsüne geçmesinin ardından merkez ilçe belediyelerine bağlanan mahalle statüsündeki köylere rutin belediyecilik hizmetlerinin dahi verilemediğini söyledi.
Arslan, Yakutiye belediyesine bağlı yaklaşık 30 köy mahallede incelemelerde bulunarak hazırladığı raporu meclise sundu.
Yakutiye Belediyesine bağlanan köylerde 3 haftalık çalışma sonunda belirlediği eksiklikleri gündeme getiren Arslan, köyler için sağlanan ödeneğin hizmet olarak söz konusu mahallelere yansıtılamadığına dikkat çekti.
//İBADETHANELERİN DURUMU
Mahallelerinin genelde camilerin ve okullarının çevrelerinin perişan bir halde bulunduğu, bu okullarda öğrenim gören öğrencilerle, camilerde ibadet etmekte olan cemaatlerin durumları dikkat nazara alınarak okul ve cami çevrelerinde gereken tanzim ağaçlandırma ve yeşil alan çalışmalarının yapılmasının gerektiği anlatan Arslan, raporunda şunları kaydetti; “Köy konağı olan köylerimizde bu konakların yol ve çevre düzenlemelerinin yapılmalarının gerekir. Mahallelerde anayol ve ana arterler henüz belirlenmemiş olup, mahalle içerisindeki yollar genelde çamurdan geçilemez bir haldeler. en azından şimdilik anayol ve arterler iş makineleri ile açılıp geçicide olsa şimdilik buy ol ve arterlere mıcır serilip greyderle düzlenerek silindirle sıkıştırmak suretiyle vatandaşlarımız su ve çamurdan kurtarılarak hiç olmazsa mahalle içerisinde ulaşım rahat bir şekle getirilebilir Bu mahallelerimiz için projeler geliştirilebilir. Bu mahallelerin genelinde umumi tuvaletler bulunmamaktadır. Özellikle okul ve camilere yakın yerlerde umumi tuvaletler inşa edilerek vatandaşların bu mahallelerde misafir olan vatandaşlarımızın yaşam tarzları kolaylaştırılabilir.”
//KÖY MEZARLIKLARI SORUNU
Mahalle statüsündeki köylerde mezarlık sorununa da dikkat çeken Arslan şunları belirtti: “
Mahallelerde ecdadınızın yapmakta oldukları mezarlıklar perişan bir haldedir. Bu mezarlıkların etrafları ihata duvarları ile çevrilerek muhafaza altına alınmak suretiyle hayvan girişlerinin önüne geçilmesi gerekmektedir. Bu mahallelerimizde iki mat etmekte olan vatandaşlarımızın düğün, nişan ve diğer sosyal etkinliklerini yapabilmeleri için düğün salonları inşa edilebilir. Bu mahallelerimizdeki camilerin önlerinde cemaatin oturup dinlenebilmeleri için bankolar konulabilir. Bu mahallelerimizde genelde hayvan beslemekte olduğundan bu hayvanlarla ilgilenen çobanlar için barınak (çoban evi) yapılabilir. Mahallelerdeki arazi ve tarlaların arsa vasfına geçip geçmediği yönünde mahalle halkının henüz bir bilgisi olmadığından bu yöndeki çalışmaların acilen başlatılmaları gerekmektedir. Her mahalle için bayramlarda ve özel günlerde kullanılmak üzere birer meydanların ihdas edilmesi gerekmektedir. Şehir içerisinde bulunan ve zaman zaman belediyemiz tarafından enkazları kaldırılan, metruh yapılardan çıkan taşların yukarıda islimleri zikrolunan mahallelerin mezarlık ihata duvarlarının yapımında kullanılması mümkün olabilir. İlçemizin birer mahallesi haline gelen köy mahallelerimizde yaşam tarzından herhangi bir değişikliğin olamadığı, köy yaşamına aynen devam edildiği her bir evin yanı başında basmalıkların mevcudiyetlerinin aynen muhafaza ettiklerini, belediyemiz zabıta müdürlüğünün tarih ve sayısı belli olmayan bir bildirisi ile söz konusu basmalıkların bu mahallelerin dışına çıkarılması ve çevrelerinin 70 santimetre yüksekliğindeki ihata duvarları ile çevrili alanların içerisine taşınması, ilgili mahallelerde ikamet eden vatandaşlarımıza duyurulmuş ise de bu duyurunun ardından zabıta müdürlüğünün bu işin peşini bıraktığını ve işin takipçisi olmadığını her kapı önündeki basmalıkların mevcudiyetleri ifade etmektedir. “
//İÇME SUYU VE ULAŞIM SORUNU
Mahalle statüsüne kavuşturulan köylerde içme suyu sorununu da dile getiren Arslan şöyle dedi: “Mahallelerimizin birçoğunda umuma ait çeşmeler bulunmamaktadır. Bu mahallelerin müsait yerlerinde en az birkaç tane umumi çeşme yapılarak mahalle halkının istifadelerine sunulmaları belediyemiz açısından fevkalade önem arz etmektedir. İncelemede bulunduğumuz bu mahallelerimizin muhtarları,ihtiyar heyetleri ve mahalle ileri gelenleri köylerinin mahalle olarak belediyemize bağlanmaları ile birlikte her bir mahallenin nüfus oranına göre belediyemizin iller bankasından her ay muntazam olarak pay aldığı, belediyemizce alınan bu paylardan ilçe merkezindeki mahallelerin gerektiği şekilde istifade edip,gereken belediye hizmetlerini aldıkları halde kendi mahallelerine belediyemizce bu hizmetlerin götürülmediği,ilçe merkezindeki mahallelerle kendi mahalleleri arasında belediyemizce öz ve üvey evlat muamelesi yapıldığı bu uygulamaya hemen son verilerek belediyemiz hizmetlerinin eşit bir şekilde kendi mahallelerinde götürülmesinin gerektiği, uygulamada bir değişiklik olmaması halinde bu durumu sayın içişleri bakanı ile sayın başbakana kadar götürebileceklerini ifade etmişlerdir. Belediyemizle ilgili olmamasına rağmen bu konunun sayın: belediye başkanımız tarafından sayın Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşmek suretiyle çözümlenmesini, bu soruna bir hal çaresi bulunmasını yukarıda isimlerini zikrettiğim mahallelerimizin muhtarları ve mahalle halkları talep etmektedirler. Ulaşımla ilgili olarak şehir merkezinden hareket eden toplu taşıma araçları güzergahtaki en son mahalleye gidip buradan yolcularını alarak merkeze döndüklerinde ulaşım araçları tamamen dolup son noktalardaki mahallelere geldiklerinde kesafet bakımından bu araçlarda yer olmadığından işlerinin önemine bina yen birçok vatandaşın şehir merkezine gelemediklerin den yakınarak hiç olmazsa aynı güzergah üzerinden iki veya üç noktadan bu araçların hareket noktalarının belirlenmesi, dolayısıyla araç sayısının artırılarak vatandaşın sıkıntıya düşmeden şehir merkezine ulaşmasının temin edilmesini özellikle ve özellikle sayın başkanımızdan talep etmektedirler.”