ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 415 hafız icazet aldı
Erzurum’da 415 hafız icazet aldı
Erzurum’da Eğitim Yatırımları gündemi
Erzurum’da Eğitim Yatırımları gündemi
Tekin'den yarıyıl tatili mesajı
Tekin'den yarıyıl tatili mesajı
Erdoğan’dan kalıcı barış vurgusu
Erdoğan’dan kalıcı barış vurgusu
‘Filistinli kardeşlerimizi yalnız bırakmadık’
‘Filistinli kardeşlerimizi yalnız bırakmadık’
HABERLER>BÖLGEDEN
20 Aralık 2016 Salı - 12:12

Aras Nehri kuş cenneti

83 bin kuşa Türkiye halkası takılan Kars-Iğdır sınırındaki cennet birçok ilke imza atıyor

Aras Nehri kuş cenneti

Doğu Anadolu’da en çok kuş türü kaydedilen Kars-Iğdır sınırındaki Aras Nehri Kuş Cenneti’nde Türkiye halkası takılan Esmer Çıvgın (Phylloscopus fuscatus), Doğu Anadolu’da ilk kez görülen ve cennetin 277. kuş türü oldu. 119 türden 8417 kuşa Türkiye halkasının takıldığı 2016 yılında, Küçük Çinte (Emberiza pusilla) ve Sarıkaşlı Çıvgın (Phylloscopus inornatus) kuş türleri de Doğu Anadolu da ilk kez görüldü ve halkalandı.
11 yıldır her ilkbahar ve sonbahar sezonunda 1600 gün ve 25,000 bin saatin üzerinde halkalama yapılan Aras Nehri Kuş Cenneti’nde, sonbahar göçünün sadece 1 ayında Doğu Anadolu’ya yeni ve Türkiye genelinde de çok ender olan 3 kuş türünün daha görülmesi, yok olma tehlikesi altındaki Aras Nehri Kuş Cenneti’nin küresel önemini ve resmi olarak korunmasının gerekliliğini bir kez daha gösterdi.
Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi, Kafkas Üniversitesi Kuş Araştırma Merkezi, Utah Üniversitesi ve Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü işbirliğiyle yapılan 2016 yılı halkalama çalışmaları, 1 Nisan-6 Haziran ve 14 Ağustos-5 Kasım tarihleri arasında 151 gün boyunca her gün gerçekleştirildi. Kuşlara zarar vermeden yakayan özel yapım 545 metre sis ağıyla yakalanan 119 türden 9387 kuşun 8417’sine, her biri kimlik numarası taşıyan özel Türkiye halkaları takıldı. Halkalı olarak yakalanan diğer 970 kuşla beraber tür tayini yapılan her kuş, yaş, cinsiyet, üreme durumu gibi gerekli bilgileri ve ölçümleri alındıktan sonra salındı. Uzman halkacıların liderliğinde, 500’den fazla başvuru arasından seçilen 28 gönüllüyle zorlu sulak alanda her gün 16 saat gerçekleştirilen toplam 2464 saatlik yorucu arazi çalışmalarında en fazla halkalan kuş türü Kır Kırlangıcı (Hirundo rustica) olurken, onu Mavigerdan (Luscinia svecica), Çıvgın (Phylloscopus collybita), Bozötleğen (Sylvia borin) ve Saz Kamışçını (Acrocephalus scirpaceus) izledi. Kars ve Iğdır dışında birçok il ve bazı ülkelerden 238 kişi de Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’ni ziyaret edip çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Iğdır'ın Tuzluca ilçesi Yukarı Çıyrıklı Köyü'nde, Aras Nehri ve Iğdır Ovası Önemli Doğa Alanlarının kesişiminde bulunan ve karşıladığı 4 Ramsar kriteri ile dünya çapında önemli bir sulak alan olan Aras Nehri Kuş Cenneti, etrafı kurak bozkırla çevrili bir vaha. Aras Nehri Kuş Cenneti, Avrupa ve Sibirya’dan Ortadoğu ve Afrika’nın zorlu coğrafyalarına gidip gelen milyonlarca kuş için bu göç koridoru üzerindeki en hayati konaklama, beslenme, üreme ve kışlama alanlarından olduğu için, 2013 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Doğu Anadolu’nun ilk Tabiatı Koruma Alanı olmaya aday gösterildi.
Doğu Anadolu’nun En Zengini, 277 kuş türü ile Kars-Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti
Bölgede 2005 yılından itibaren Kars Kafkas Üniversitesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ve Utah ve Koç üniversiteleri öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu’nun işbirliğiyle göçmen kuşlar üzerine göç araştırma çalışmaları yapılıyor. Türkiye kuş türlerinin çoğunu barındıran Aras Vadisi'nin göçmen kuşlar açısından ne kadar büyük bir çeşitliliğe sahip olduğunun önemine dikkat çeken Şekercioğlu şunları söyledi:
“Kuzeydoğu Anadolu’yu da içine alan Kafkaslar endemik kuş alanı, kuşlar için dünyadaki en önemli bölgelerden biridir ve ülkemizdeki kuş türlerinin %75’i burada kaydedilmiştir. Sadece 10 km2 bir alanda şimdiye kadar Türkiye kuş türlerinin %57’sini kaydettiğimiz Kars-Iğdır sınırındaki Aras Nehri Kuş Cenneti, biyolojik çeşitlilik açısından dünya çapındaki önemini bir kez daha gösterdi. 2005’de keşfettiğim bu muhteşem sulak alanda kurduğumuz Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi halkalama istasyonunda, DKMP, Kafkas Üniversitesi ve fedakar gönüllülerimizin işbirliğiyle 11 yılda 183 türden 83.000’den fazla kuşa göçlerini takip için Türkiye halkası taktık. 277 kuş türü tespit ederek Aras Nehri Kuş Cenneti’nin Doğu Anadolu’nun en zengin kuş cenneti olduğunu belgeledik. Alanda henüz kaydetmediğimiz ama yakın çevrede yaşayan en az 52 diğer kuş türü daha olduğundan, araştırmalar devam ettikçe Aras Nehri Kuş Cenneti’nin 300 kuş türünü geçeceğine eminiz. Kuşlara taktığımız uydu vericileri ve diğer takip cihazlarıyla 3 kıtada düzinelerce ülkeye göçlerini takip ettik. 29 ülkeden ve düzinelerce üniversiteden yüzlerce gönüllü öğrenciyi eğittik. Verdiğimiz dilekçeler üzerine DKMP Genel Müdürlüğü, Aras Nehri ve Iğdır Ovası Önemli Doğa Alanlarının birleştiği noktadaki bu eşsiz sulak alana en uygun statünün "Tabiatı Koruma Alanı" olduğunu belirtti. Bu da Doğu Anadolu için bir ilk. Sayın Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2012’de TBMM’de “Bu kuş cennetini korumak boynumuzun borcudur” dedi ama hala bu alan resmi korumaya alınmadı.
Buranın Tabiatı Koruma Alanı ilan edilmesi, Kars, Iğdır ve Doğu Anadolu’da ekoturizm için büyük fayda ve marka değeri sağlayarak, Türkiye’nin ekoturizm ve doğa zenginliğinin uluslararası tanınırlığını da arttıracaktır. Düzinelerce ülkeden gelen yüzlerce gönüllünün desteklediği kuş araştırma, bilimsel turizm ve gönüllü turizm çalışmaları, Aras Nehri Kuş Cenneti’ni Iğdır’ın en önemli ekoturizm bölgesi haline getirdi. Aras Nehri Kuş Cenneti korunarak, kuş gözlem kulesi, konukevi ve ziyaretçi merkezi gibi yatırımlarla Iğdır’ın ekoturizm merkezi ve dünya çapında bir marka noktası haline gelmelidir. Ulusal ve uluslararası basında yüzlerce yazıya, televizyonda düzinelerce habere ve birçok belgesele konu olan Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti, aynı zamanda Iğdır’ın ve Doğu Anadolu’nun dünya çapında tanıtımı ve turizm kalkınması için de çok önemli bir noktadır.”
Kuş Halkalama Nedir?
Kuş halkalama, kuşlara zarar vermeyen çok ince ağlarla kuşları yakalayıp, her birinde özgün bir numara olan ve kimlik niteliği taşıyan, hafif, paslanmaz, alüminyum halkaları kuşların bacağına takarak kuş göçlerini ve kuş sayılarındaki değişiklikleri takip etmektir. 100 yıldan fazla bir süredir birçok ülkede milyonlarca kuş bu yöntemle araştırılmıştır. Üzerinde kuşun halkalandığı ülkenin adını ve ülke halkalama merkezinin adresini taşıyan bu halkalar, halkalı bir kuş tekrar yakalanırsa veya ölüsü bulunursa, kuşun nereden geldiğini gösterir. Örneğin 2007'de Güney Afrika'da halkalanan bir 2008 yılında Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkez’inde tekrar yakalandı ve 8000 km uzaktan geldiği anlaşıldı.

 
Kronik Hava Yolu Hastalıklarıyla mücadelede kararlılık
 
Çoruh Nehri buz tuttu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehitler, Aşkale'de mevlidle anıldı
Ak Parti Aşkale İlçe Başkanlığı ve Kadın Kolları Başkanlığı’nca, İstanbul, ...
60 köy yolu kapalı
Yoğun kar yağışı altında kalan Doğu Anadolu Bölgesi'nde ulaşıma kapanan ...
Doğu'da Beyaz Yaşam
Doğu Anadolu kar yağışına teslim oldu. Ağrı, Erzurum ve Bayburt yolları kapandı.
 
Horasan'da kar temizliği seferberliği
Horasan Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, yoğun karla yağışı birlikte ...
İspir'de kar yağışı hayatı felç etti
İspir ilçesinde yoğun kar yağışı hayatı felç etti.
Kar kalınlığı bir metreyi aştı
Bingöl’de iki gündür etkili olan kar, hayatı durma noktasına getirdi. ...
 
517 köy yolu ulaşıma kapandı
Yedisu,Karlıova, Erzurum ve Erzincan ile karayolu bağlantısının kesildiği belirtildi
İHL Öğrencilerinden Polise taziye ziyareti
Oltu Anadolu Kız İmam Hatip Liseli öğrenciler, ilçede görev yapan polislere ...
ASP İl Müdürlüğü Helvacı'yı ağırladı
Yakutiye Kaymakamı Ahmet Helvacı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Eleştirisi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva