Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Kocatepe Camii avlusunda düzenlenen 31. Kitap ve Kültür Fuarı’nın açılış törenine katıldı.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, tören öncesinde yaptığı açılış konuşmasında Türkiye Diyanet Vakfının başlattığı yardım kampanyası hakkında bilgi verdi. Geçtiğimiz yıl Somali’deki Müslümanlar için düzenlenen yardım kampanyasıyla bir milletin açlık ve sefaletten kurtulduğuna işaret eden Başkan Görmez, bu yıl da Arakan Müslümanları için yardım elinin uzatılmasını istedi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, ARAKAN yazıp, 5601’e mesaj göndererek yahut banka ve online hesaplardan kampanyaya destek olunabileceğini söyledi.
“MAZLUMLAR ARASINDA FARK VAR”
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Arakan’da yaşanan soykırıma uluslararası alanda yeterince ilgi gösterilmediğini vurguladı. Arakan’daki Müslümanların asırlardır çok büyük sıkıntılar çektiğini söyleyen Başkan Görmez, şöyle konuştu:
“Üzülerek belirteyim ki bir haftadır Myanmar ve Bangladeş’teki yetkililerle yaptığımız görüşmeler neticesinde, buradaki Müslümanların çok zor durumda olduğunu gördük. Üstelik bu sıkıntılar, asırlardır devam ediyor. Ancak demek ki dünyada mazlumların da arasında farklar oluyormuş. Öyle mazlumlar oluyor ki, bütün dünya onlara sahip çıkıyor, insanlar ilgi gösteriyor. İnsan hakları örgütleri ve uluslararası kuruluşlarının, en küçük bir sorun çıktığında sahip çıktığı mazlumlar var. Bir de öyle mazlumlar var ki, dünyanın gözlerinden uzak, kimse onlara sahip çıkmıyor. Biz, burada yaşayan topluluğun evlenme haklarının, çocuk sahibi olma haklarının engellendiğini, vatandaş olma hakkına dahi sahip olmadıklarını yeni öğreniyoruz.”
“YANI BAŞIMIZDAKİ FAKİRLERİ DE UNUTMAYALIM”
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, geçen yıl gerçekleştirilen Somali kampanyası sonrasında bazı basın organlarında dile getirilen “Kendi ülkemizde de fakirler, yoksullar var. Kendi yoksullarımız dururken, neden uzak yerlere yardım gönderiyoruz?” şeklindeki eleştirilere de değindi. Arakan kampanyasında da bu soruların sorulabileceğini söyleyen Başkan Görmez, şöyle devam etti:“Her şeyden önce işin manevi boyutunun altını çizmek istiyorum. Bizim milletimiz her ne zaman dünyanın uzak yerlerinde bir fakire yardım ederse Allah’ın milletimize bereketi çok daha fazla olmuştur. Türkiye, geçen sene Somali’ye yaptığı yardım miktarının kat kat fazlasına ve daha büyük bereketlere nail olmuştur diye düşünüyorum.”
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Arakan kampanyasına destek olmak isteyen vatandaşların, yanı başlarındaki fakirleri de unutmamasını isteyerek şöyle konuştu:“Elbette kendi fakirlerimizi ve yanı başımızdaki komşumuzu asla ihmal etmeden dünyanın uzak bölgelerindeki bu fakir ve zor durumda kalmış, varlık ve yokluk mücadelesi içerisinde olan kardeşlerimize yardım eli uzatalım.”
“ÇOK AZ KİTAP OKUYORUZ”
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, kitap ve kültür fuarının açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’de okuma oranının azlığına da dikkat çekti. “ ‘Oku! diye emreden bir kitabın mensupları olarak çok az okuyoruz.” diyen Başkan Görmez, şunları kaydetti:
“Dünyada üretilen kitapların yüzde 70’inin sadece gelişmiş 18 ülkede okunuyor olması, son derece üzüntü vericidir. Sadece millet olarak bizim değil, İslâm dünyasının kitap okuma oranları da aynı şeyi söylüyor. Bu durum, İslâm’ın bize kazandırmak istediği hedefe doğru çok iyi yürümediğimizi ortaya koyuyor.”
“İSLÂM ANSİKLOPEDİSİ ELEKTRONİK ORTAMA AKTARILIYOR”
Elektronik bir çağda, kitabın ötelendiği bir dönemden geçildiğini ifade eden Başkan Görmez, kitap yayınlayan yayınevlerine de teşekkür etti.
Günümüzde elektronik kitapların revaçta olduğu bir dönemin yaşandığını hatırlatan ve basılı kitapta ısrar edilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Görmez, “Ancak bu, elektronik ortama yönelen gençlerimize sanal ortamlarda da hitap etmeyeceğimiz anlamına gelmiyor.” dedi. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından hazırlanan İslâm Ansiklopedisi’nin de elektronik ortama aktarıldığını söyleyen Başkan Görmez, şöyle devam etti:
“İslâm Ansiklopedisi’ni hızlı bir şekilde elektronik ortama aktarmaya başladık. Son iki cildi de bittiği zaman, elektronik ortamda da okuyucularımızla paylaşacağız; ancak bu, İslâm Ansiklopedisi’ni almayacağımız, basılı kitaba önem vermeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Benim istirhamım, her evde mutlaka bir kütüphane olmaya devam etsin.”
“ÜRETTİĞİMİZ BİLGİLER YETERİNCE EVRENSELLEŞMİYOR”
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Türkiye’den uluslararası alana yeterli düzeyde kitap çevrilmediğine de işaret etti. Başkan Görmez, şunları kaydetti: “Biz kitap yazıyoruz, bilgi üretiyoruz; ancak o bilgiler Türkiye sınırları içerisinde kalıyor. Bunların yabancı dillere çevrilmemiş olması büyük bir eksiklik. Bizim Türkiye’de yayınladığımız kitapları dünyanın bütün dillerine çevirerek dünya ile buluşturmamız gerekiyor. Bu çok önemli bir husus. Çünkü başka dillerden tercüme ediyoruz; ancak kitaplarımız başka dillere tercüme edilmiyor. Ben başka dillere çevrilmeyi hak eden yüzlerce, binlerce kitabımız olduğuna inanıyorum. İslâm dünyasının, Arapça konuşan ülkelerin, Rusça konuşan Müslümanların, Türkiye’de üretilen bilgilerle buluşması büyük önem arz ediyor. Başkanlık ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak buna öncülük yapmak istiyoruz.”
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından İstanbul ve Ankara’da düzenlenen kitap ve kültür fuarlarından birinin uluslararası kitap fuarına dönüştürülmesi yönünde alt yapı çalışması yaptıklarını da söyledi.
Açılış törenine Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ ve Beşir Atalay’ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Kâmil Yılmaz, Dr. Ekrem Keleş ve Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Süleyman Necati Akçeşme de katıldı.
“ARAKAN’DA İNSANLIK SUÇU İŞLENİYOR”
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, Arakan için düzenlenen kampanya nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfına teşekkür etti. Arakan’da bir soykırım yaşandığını ve insanlık suçu işlendiğini kaydeden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Arakan’a destek vermenin Türkiye’nin üzerine düşen bir görev olduğuna işaret etti.