ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarma’dan düzensiz göçle mücadele
Jandarma’dan düzensiz göçle mücadele
Sarıkamış Şehitlerine vefa takvimi açıklandı
Sarıkamış Şehitlerine vefa takvimi açıklandı
Zehir tacirlerine darbe
Zehir tacirlerine darbe
Jandarmadan trafik denetimi
Jandarmadan trafik denetimi
Raci Alkır dualarla anıldı
Raci Alkır dualarla anıldı
HABERLER>BÖLGEDEN
8 Haziran 2020 Pazartesi - 12:46

Ana sırtında yayla yolculuğu

Ahmet Faruk Sarıkoç -4 ay boyunca Erzincan, Tunceli, Erzurum ve Elazığ illerinin yaylalarında geleneksel olarak bu yaşama uyum sağlayan Şavaklılar her gittiği yerde barınaklarını kurup, ateşlerini yakıp ve meralarda yetişen otları tanıyarak onlardan yararlanıyor.

Ana sırtında yayla yolculuğu

Havaların ısınmasıyla yaylalara göç etmeye başlayan yörükler, beraberinde yürek ısıtan görüntüler oluşmasına neden oluyor. Bir annenin minik kızı Şirin Neva kuzu ile birlikte aynı bohçada sırtına taşıdığı görüntüler adeta yörük hayatının özetini anlatıyor.
Erzincan Akdoğu köyü Başyurt Yaylası'na havaların ısınmasıyla göçler başladı. 4 bin küçükbaş hayvan ile göç eden Şavak aşireti mensupları yolculuğu izleyenlerin yüreklerine dokundu. Yolculuk sırasından bir annenin küçük kızı Şirin Neva ile birlikte yeni doğmuş kuzuyu sırtına aynı bohça içerisinde taşıması yaşadıkları hayatın özetini anlatır nitelikte. Minik kız kuzu ile birlikte yaptığı yolculukta zaman zaman hayvanın kulakları ile oynayıp onu sevmesi renkli görüntüler oluşturdu. Şavak aşireti 4 bin küçükbaş hayvan ile günlük 3 bin 700 litre süt elde edebiliyor. Yıllık tulum peyniri imalatı 100 bin kilo Kuru Tulum imalatı ise 60 bin kilo üretebiliyorlar. 3-4 ay boyunca Erzincan, Tunceli, Erzurum ve Elazığ illerinin yaylalarında geleneksel olarak bu yaşama uyum sağlayan Şavaklılar her gittiği yerde barınaklarını kurup, ateşlerini yakıp ve meralarda yetişen otları tanıyarak onlardan yararlanıyor. Yetiştirdikleri Şavak koyunu da yörenin vazgeçilmezlerinden birisi olarak biliniyor. Şavak koyunun zor çevre koşullarına adaptasyon ve hastalıklara karşı direnci çok yüksek olduğu biliniyor. Sürü içgüdüleri gelişmiş olduğundan yönetimi kolaydır. Bunun yanında uzun süren yolculuklara da dayanıklıdır. Bu yolculuk sırasında kiralık ya da özel meralardan, bitkisel ürün hasadından sonra kalan anızlardan otlanarak beslenirler. Ortalama 150 gün sağım sonucunca 167 kilonsüt verimleri vardır.
Yörede bilinen Şavak tulum peyniri zamanla Türkiye’de ve daha sonra aşiret mensupları tarafından dünyada duyulur hale gelmiştir. Yaylalarda toplanan sütler tüccarların temin ettiği süt soğutma tanklarında muhafaza edilir. Genellikle de yaylalarda mayalanıp taze peynir şeklinde pazarlanıp işlenmesi peynir atölyelerinde yapılır. Mayalama işleminde geleneksel doğal maya, tuz ve sudan başka katkı maddesi kullanılmaz.

 
Anna Lukanova'ya özel uçuş izni
 
Çomaklı, üniversite adaylarıyla bir araya geldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Orhan: ’Hedef daha yeşil bir Aziziye’
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, hafta sonu Erzurum Dadak ...
Ailelerin evlat nöbeti 280'inci gününde
Çocuklarının terör örgütü PKK mensupları tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla ...
Sınır Projesinde geri sayım
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İran sınırında yaptığı açıklamada, "Allah ...
 
Muş’ta 2 köy karantinaya alındı
Muş’ta 2 köy korona virüs tedbirleri kapsamında karantina altına alındı.
Terörün kökü kazındı, yaylalar şenlendi
Yüksek rakımlı yaylalar, terörün kökünün kazınması ile birlikte huzur ...
Sunar: ‘Çevreye saygı maneviyatımız gereğidir’
Şehit Çocuklar Hatıra Fidanlığı’nın oluşturulduğu törende sunum yapan ...
 
Olur Kekikli Kandirif Peyniri tescilleniyor
Olur ilçesi Kekikli mahallesine ait peynir türü olan Gandirif için coğrafi ...
Aşkaleliler Cuma vecdinde buluştu
Korona virüs tedbirleri kapsamında kısıtlanan cemaatle toplu namaz kılınması ...
Orhan’dan Çevre hassasiyeti vurgusu
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, 5 Haziran Dünya Çevre ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva