SAMET ÖZÜNAL(GHA) – İstiklal Marşı’nın TBMM’de kabul edilişinin 90’ıncı yıldönümü Erzurum’da törenlerle kutlandı. Erzurum Valiliği tarafından Yakutiye Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen “İstiklal Marşımızın 90. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı”nda, Mehmet Akif Ersoy’un sanat ve edebi kişiliği de ele alındı.
KORUK SUNUM YAPTI
Erzurum Vali Yardımcısı Mehmet Gök, ilçe kaymakamları, daire müdürleri, eğitimciler ve öğrencilerin katıldığı programın açılış konuşmasını İl Milli Eğitim Müdür Vekili Bülent Koruk yaptı. Ölümünün üzerinden 75 yıl geçmiş olmasına rağmen büyük şair, fikir ve dava adamı olan Mehmet Akif Ersoy’un, birbirinden güzel şiirleriyle, destanlarıyla, ölümsüz İstiklal Marşı ile ahlak ve fazilet öneklerini sergilediği hatıralarıyla gönüllerde yaşamaya devam ettiğini söyleyen Koruk, Akif’in edebi tarzını ve kişiliğini anlattı. İstiklal Marşı’nda bir milletin kendine olan güveni, haklılığı, hür, bağımsız yaşama kararlılığı ve geleceğe uzanan duasının bulunduğunu anlatan Bülent Koruk, “Bu marş, Türkçenin bütün inceliklerini bilen bir şair tarafından tam bir dil ve vicdan sağlamlığı içinde yazılmıştır. Akif’in Safahatına almadığı İstiklal Marşı, tam 724 şiir içinden seçilerek kabul edilmiştir.” diye konuştu.
ŞİMŞEK, AKİF’İ ANLATTI
Yrd. Doç. Dr. Tacettin Şimşek ise, İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabulünün 90. yıldönümünü kutlamanın ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'u yad etmenin onuru yaşadıklarını söyledi. Ersoy'un İstiklal Marşı’nda değindiği bayrak sevgisi, milliyetçiliği, vatan sevgisini herkesin hareketleriyle de yaşatması gerektiğini vurgulayan Şimşek, Mehmet Akif Ersoy'un edebi kişiliği ve sanat üslubunu anlattı.
Programda Hacı Sami Boydak Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından şiirler okunurken, “İstiklal Marşı ve Mehmet Akif” isimli tablonun canlandırması da yapıldı. Daha sonra şiir, resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verilirken, program halk oyunları gösterileriyle sona erdi.
MEHMET AKİF ERSOY, KİMDİR?
"İstiklâl Marşı şairi. Asıl adı Mehmet Ragif olan Mehmet Akif 1873 yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tahir Efendidir. İlk tahsiline Emir Buhâri Mahalle Mektebinde başladı. İlk ve orta öğrenimden sonra Mülkiye Mektebine devam etti. Babasının vefatı ve evlerinin yanması üzerine mülkiyeyi bırakıp Baytar Mektebini birincilikle bitirdi. Tahsil hayâtı boyunca yabancı dil derslerine ilgi duydu. Fransızca ve Farsça öğrendi. Babasından Arapça dersleri aldı. Ziraat nezaretinde baytar olarak vazife aldı. Üç dört sene Rumeli, Anadolu ve Arabistan'da bulaşıcı hayvan hastalıkları tedâvisi için bir hayli dolaştı. Bu müddet zarfında halkla temasta bulundu. Akif'in memuriyet hayatı 1893 yılında başlar ve 1913 târihine kadar devam eder. Memuriyetinin yanında Ziraat Mektebinde ve Darulfünun'da edebiyat dersleri vermiştir. 1893 senesinde Tophane-i Amire veznedarı Emin Beyin kızı İsmet Hanımla evlendi. Akif okulda öğrendikleriyle yetinmeyerek, dışarıda kendi kendini yetiştirerek tahsilini tamamlamaya, bilgisini genişletmeye çalıştı. Memuriyet hayatına başladıktan sonra öğretmenlik yaparak ve şiir yazarak edebiyat sahasındaki çalışmalarına devam etti. Fakat onun neşriyat alemine girişi daha fazla 1908'de İkinci Meşrutiyetin ilanıyla başlar. Bu tarihten itibaren şiirlerini Sırat-ı Müstakim'de yayınlanır. 1920 tarihinde Burdur Mebusu olarak Birinci Büyük Millet Meclisine seçildi. 17 Şubat 1921 günü İstiklal Marşı'nı yazdı. Meclis 12 Martta bu marşı kabul etti. 1926 yılından itibaren Mısır Üniversitesinde Türkçe dersleri verdi. Derslerden döndükce Kur'an-ı kerim tercümesiyle de meşgul oluyordu, fakat bu sırada siroza tutuldu. Önceleri hastalığının ehemmiyetini anlayamadı ve hava değişimiyle geçeceğini zannetti. Lübnan'a gitti. Ağustos 1936'da Antakya'ya geldi. Mısır'a hasta olarak döndü. Hastalık onu harab etmiş, bir deri bir kemik bırakmıştı. İstanbul'a geldi. Hastanede yattı, tedavi gördü. Fakat hastalığın önüne geçilemedi. 27 Aralık 1936 tarihinde vefat etti. Kabri Edirnekapı Mezarlığındadır. Mehmed Akif milletini ve dinini seven, insanlara karşı merhametli bir mizaca sahip, şair tabiatının heyecanlarıyla dalgalanan, edebi bakımdan kıymetli şiirlerin yazarı meşhur bir Türk şairidir. İstiklal Marşı şairi olması bakımından da "Millî Şair" ismini almıştır. Şairin en büyük eseri Safahat genel adı altında toplanan şiirleri şu 7 kitaptan oluşmuştur"