Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'nin dış politikada önemli başarılar elde ettiğini belirterek, "Araştırmalara göre dünya üzerinde 18 büyük çatışma bölgesi var ve bunun 13'ü Türkiye'nin etrafında. Onun için Türkiye daha tedbirli olmak zorundadır." dedi.
AK Parti tarafından düzenlenen 'Türkiye Buluşmaları' kapsamında Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi'nde bir program düzenlendi. Programda; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül birer konuşma yaptı
//BAKAN GÖNÜL’DEN REFERANDUM DEĞERLENDİRMESİ
Bakan Gönül, AK Parti iktidarı döneminde Türkiye'de önemli gelişmeler ve ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, yapılan iş sayısının fazla olduğunu; bazen bir Bakanlığın diğer Bakanlığın faaliyetlerinden haberi olmadığını dile getirdi.
Referanduma da değinen Bakan Gönül, "Referandum devletin ve halkın daha iyi idare edilmesi anlamına geliyor. Devlet mekanizmasını teşkil eden halk bunlara yeniden şekil verecektir. Ümit ediyorum bunda da başarılı sonuçlar alınacaktır." dedi.
//TÜRKİYE’NİN DIŞ POLİTİKASI
Türkiye'nin dış politikada da önemli başarılar yakaladığına dikkat çeken Bakan Gönül, şöyle konuştu; "Araştırmalara göre tüm dünya üzerinde 18 büyük çatışma bölgesi var. Bunun 13'ü Türkiye'nin etrafında gerçekleşiyor. Onun için Türkiye daha tedbirli olmak zorundadır."
Türkiye'nin savunma alanında da ciddi mesafeler aldığını vurgulayan Bakan Gönül, saldırı helikopterini yüzde 50 daha uygun fiyatla Türkiye'de mal edeceklerini dile getirdi.
SAVUNMA SANAYİSİNDEKİ İLKLER
Bakan Gönül, savunma sanayisindeki ilkleri şöyle sıraladı; "Tarihimizde ilk defa piyade tüfeği yapıyoruz. Şimdiye kadar ABD ve Alman malı kullanıyorken Makine Kimya tarafından makineli tüfek yapıyoruz. İlk defa bomba atar yapıyoruz, ilk defa havadan taşınabilir Obüsler yapıyoruz. İlk defa 40 km menzilli Obüsler yaptık, dünyada daha iyisi yok. İlk defa pilotsuz uçaklar yapıyoruz. Tamamen yerli malı, programları yerli ve bu uçaklardan yüzden fazlası şu an semalarda uçuyor. Herkes Heron'ları söylüyor nedense; ama bizim kendi yaptığımız uçakları kimse söylemiyor. Türkiye'nin sahip olduğu teknoloji bizim bildiğimiz ABD ve İsrail'de var. Mesela helikopter imalatında en zor olan saldırı helikopteridir. Türkiye'de bunun da yapılmasına başlandı. Mesela 15-20 kişi taşıyan helikopterin fiyatı 10-15 milyon dolar iken 2 kişi taşıyan saldırı helikopterinin fiyatı 90 ile 100 milyon dolardır. Bunun yarı fiyatına inşallah Türkiye'de yapacağız. Bunlardan daha önemlisi bunları idare eden bilgisayarlar yapıyoruz." dedi.
//EKSEN KAYMASI TARTIŞMALARI
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz da, "eksen kayması" tartışmalarını ve CHP'yi eleştirdi.Kapusuz, "Partilerinin isminde halk olduğu halde halktan kopmuş, halkla irtibatı olmayan, halkı unutmuş; ama son anda genel başkan değişikliği ile halk aklına gelmiş bir parti olabilir. Unutulmasın ki mayası da çamuru da geleceği de başarısı da millet olan bir hareket var ki AK Parti halkın partisidir." diye konuştu.
//EY KEMAL EFENDİ !HİTABI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na 'Kemal Efendi' diye hitap eden Kapusuz, "Ana muhalefet partisi genel başkanı, Başbakanımıza hitap ederken kendi aklınca 'Recep Bey' diyor; ama ben buradan memleketim olan Erzurum'dan Kemal Efendi'ye çağrıda bulunmak istiyorum: Ey Kemal Efendi; üslubun senin tarzınla aynı olur. Saygı gösterirsen saygı görürsün. Biz işe yeni başladın, biraz acemisin konuş, öğren diye diye çok fazla üzerine gelmeyeceğiz; ama bir müddet sonra her söylediğin cevabını aynıyla alacaksın." dedi.
"TÜRKİYE, ABD VE İSRAİL EKSENİNE SIKIŞMADI"
Türkiye'nin eksen kayması yaşadığı iddialarını da eleştiren Kapusuz, Türkiye'nin bölgesinde güçlü olan ve komşularıyla sıfır problem yaşayan bir ülke konumuna ulaştığını söyledi.
Kapusuz, "Türkiye dünkü Türkiye değildir. Dünyanın şartları dünkü şartlar değildir. Bugün birileri çıkmış Türkiye'ye akıl veriyor. İçeriden akıl verenler var dışarıdan akıl verenler var. Efendim eksen kaymasıymış. Söylemek istedikleri şu: Bağımsız, güçlü bölgesinde aktör, dünyadaki önemli problemlerin çözümünde aktif olan bu ülke dünkü Türkiye Cumhuriyeti hareketleri içerisinde değildir. Yani ABD, İsrail ekseninde sıkışmış bir Türkiye değildir. Bugün sözü her yerde geçen, her problemin çözümünde katkısı aranan bir Türkiye var. Bakınız 52 tane ülkenin Türkiye ile karşılıklı olarak vizesiz giriş çıkışı var.
Dün savaşın eşiğinde bulunduğu Suriye, yanı başında Lübnan, Ürdün, Irak bunlar kendi arasında ticaret birliği yapılabilecek adımlar atmaya başladı. İşte eksen kayması diyenler kendileri Irak'la, İran'la ticari ilişkilerini yaparlar, Suriye ile her türlü siyasi özel görüşmelerini yaparlar Türkiye yapınca ne oluyor derler, eksen mi kayıyor sorusunu sorarlar. Türkiye'nin ekseni; öncelikle çıkarlarımız, adım attığımız yönümüz ve kararlarımızdır. Düne kadar Türkiye çıkmaz sokak olarak görülüyordu. Bu ülke şimdi komşuları ile sıfır problem hareketiyle herkesle ilişkilerini iyileştirmek için adımlar atmıştır." dedi.