6. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi Atatürk Üniversitesi’nde başladı. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde başlayan 6. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi’nin açılışında konuşan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Akbulut, “Ülkemizde Zootekni alanında yapılan ulusal veya uluslar arası araştırmalar ve deneyimler ile üretilen bilgiler; kongreler, sempozyumlar ve paneller kapsamında tekrar tartışılarak ve derlenerek tüm paydaşların hizmetine sunulmaktadır. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi bu alanda Türkiye’mizde iki yıl ara ile yapılan en kapsamlı bilimsel etkinliklerden biridir” dedi.
A.Ü’DE KONGRE HEYECANI
Akbulut, 6. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi’nin Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Erzurum’da gerçekleştirilmesinden mutluluk duyduklarını ifade etti. Akbulut, “Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü olarak böyle bir bilimsel etkinliği organize etmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Kongrenin Türk hayvancılığına ve Zootekni Bilimine üst düzeyde fayda sağlaması en büyük dileğimizdir” diye konuştu.
CANBOLAT: TÜRKİYE’NİN 3’ÜNCÜ ZİRAAT FAKÜLTESİYİZ…
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Y. Canbolat’ta konuşmasında, Atatürk`ün, "Milli Ekonominin Temeli Ziraattır" sözünü rehber edinerek bir eğitim-öğretim programı izlediklerini söyledi. Canbolat, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin eğitim öğretim faaliyetleri ve sahip olduğu akademik kadrosuyla yakın gelecekte, ulusal ve uluslar arası düzeydeki özdeş kurumlar arasında öncü bir bilim merkezi olma yolunda olduğunu ifade etti.
BU YIL 13 BİN ÖĞRENCİ MEZUN OLDU
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin Türkiye’de açılan 3. Ziraat Fakültesi olduğunu hatırlatan Canbolat, “1958 yılı Kasım ayında Tarım Ekonomisi ve Zootekni Bölümleri ve bu bölümlere kayıtlı toplam 115 öğrencisi ile öğretime başlamıştır. İlk mezunlarını 1961-1962 öğretim yılı sonunda 112 kişi olarak veren fakültemizden 2009 öğretim yılı sonu itibariyle toplam 12 bin 100 öğrenci mezun olmuştur” diye konuştu.
A.Ü. ZİRAAT FAKÜLTESİ’NİN BİLİMSEL BAŞARISI
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin on bir bölümünde gerek ulusal ve gerekse uluslararası düzeyde birçok araştırma yapıldığını, bu çalışmaların önemli dergilerde yayınlanarak bilime, önemli ölçüde katkılar sağladığını ifade eden Canbolat, şunları kaydetti:
“Bitkisel ve hayvansal üretim olarak tarım, ekonomik, sosyal ve çevre boyutlarıyla, bu günümüzü olduğu kadar geleceğimizi de yakından ilgilendirmektedir. Dünyada tarım ürünlerinde yaşanan rekabet gücü ve hızla değişen pazar şartları, tarım sektörünün önemini artırmaktadır. Tarım sektörünün zorunlu temel ürünleri üretmesi ve diğer ekonomik sektörlere hammadde sağlaması nedeniyle ülke ekonomileri için büyük önemi vardır. Ülkemiz iklim koşullarının sunduğu fırsatlar, farklı çeşitlilikte bitkisel ve hayvansal üretimin yapılmasına imkân verdiğinden, dünya pazarlarından daha fazla yararlanabilme adına tarımın geliştirilmesi ülkemiz için daha da önemlidir.”
KOÇAK: BIYIKOĞLUNU RAHMETLE ANIYORUZ
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, kongrenin, anısına ithaf edilen Prof. Dr Bıyıkoğlu’nun, 1969-1976 yılları arasında Atatürk Üniversitesi’nin Rektörlüğünü yaptığını ve çok önemli hizmetlerde bulunduğunu hatırlatarak, “Bu vefalı davranış sebebiyle organizasyonu gerçekleştirenleri kutluyor ve ebediyete intikal eden Bıyıkoğlu’na Allah’tan bir kere daha rahmet diliyorum” dedi.
Zootekni alanında bilgi alış-verişi ve yakın diyalog bağlarının kurulması açısından önem taşıyan kongrenin hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Erzurum’da gerçekleştiriliyor olmasının ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Koçak, “Türkiye, tarımda önemli bir yere sahiptir. Bilim dünyasına katkı sağlayacak olan bu kongrenin diğer anlamlı tarafı da hayvancılık açısından en uygun yapıya sahip bir ilimiz olan Erzurum’da gerçekleştiriliyor olmasıdır” diye konuştu.
A.Ü’NÜN BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMI
Bilimsel araştırmalar için zemin hazırlanması ve bilimsel bilgi üretilmesi için tüm imkânlarını seferber eden Atatürk Üniversitesi’nde bütün araştırmacılara hızlı ve etkin bir şekilde destek sağlandığını hatırlatan Koçak, şunları kaydetti: “Ülkemiz ekonomisinde hayvancılık önemli bir konuma sahiptir. Diğer birçok sektörde olduğu gibi günümüzde artık hayvancılığın da bilimin ışığında ve modern tekniklerle yapılması zorunlu hale gelmiştir. Bilişim teknolojisindeki gelişmeler hayvancılık alanındaki bilimsel çalışmalara bir ivme kazandırmıştır. Bugün dünyada beslenme ve su güvenliği gittikçe önem kazanmaktadır. Uluslar arası ilişkilerde ve ulusların egemenliğinde gıda egemenliği çok önemli olup, gıda egemenliğine sahip olmayan ulusların yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı, hatta yok oldukları görülmektedir. Dolayısıyla üstünde durulması gereken önemli kavramlardan birisi gıda egemenliğidir. Amaçları, Zootekni alanında üniversiteler ile diğer kamu ve özel kurumların ilgili birimlerinde yapılan son çalışmaları tartışmak ve değerlendirmek üzere deneyimli bilim insanlarını bir araya toplamak, bilgi paylaşımı sağlamak, yeni araştırmalara yön vermek ve bu araştırma sonuçlarını, icracı tüm kuruluşlara ve yetiştiricilere sunmak olan bu kongrelerin sıklıkla tertip edilmesi gerekmektedir.
KOÇAK KATILIMCILARA TEŞEKKÜR ETTİ
Bu amaçlar doğrultusunda Erzurum’da, Üniversitemizde gerçekleştirilecek olan 6.Ulusal Zootekni Bilim Kongresi’nde ülkemizin değişik üniversitelerinden ve şehirlerinden kongreye katılmak üzere ilimize gelen değerli bilim adamlarımıza ve katılımcılara teşekkür ediyorum. Kongrenin başarılı ve verimli geçmesini diliyorum. Bu anlamlı bilimsel toplantı vesilesi ile zengin bir tarihe ve kültürel dokuya sahip olan Erzurum’u görmüş gezmiş olacaksınız. Güzel izlenimlerle ayrılacağınızı umduğum ilimizin ve Üniversitemizin turizm elçileri olmanız temennisi ile sizleri selamlıyorum.”
Erzurum Valisi Sami Bulut ise konuşmasında bölge tarımından söz etti ve kongrenin önemini anlattı. Daha sonra Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları’da ”Türk Tarım ve Hayvancılık Sektöründe Gelişmeler, Yapılan Faaliyetler, Projeler ve Hedefler” konulu bir bildiri sundu. Türk üniversitelerinden yüzlerce bilim adamının makale sunacağı 6. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi’nde hayvan yetiştirme ve ıslahı, biyometri ve genetikle ilgili konular ile yemler ve hayvan beslenme konularında çok sayıda bildiri sunulacak ve tartışılacak.
)