FETÖ avukat yapılanmasına ilişkin soruşturmada gözaltına alınan 38 avukattan 30'u tutuklandı. Şüphelilerin avukatlık mesleğini yapıyor görünümü altında FETÖ yapılanmasının amaçlarını gerçekleştirmek için eylem ve işlemlerde bulundukları, örgütün amaç ve stratejisi doğrultusunda algı oluşturmaya çalıştıkları belirtildi.
Fetullahçı Terör Örgütü’nün avukat yapılanmasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturmada gözaltına alınan 38 avukatın emniyetteki işlemleri tamamlandı.
Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirilerek soruşturma savcılığına çıkarılan 38 şüpheliden 31’i tutuklama 7’si ise adli kontrol tedbiri talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.
İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, şüphelilerden 30'unun "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan tutuklanmasına karar verirken, 8'inin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına hükmetti.
Savcılığın sevk yazısında şüphelilerin çoğunluğunun FETÖ’nün kriptolu haberleşme programı ByLock kullanıcısı oldukları belirtilirken, bazı şüphelilerin Bank Asya’da hesaplarının bulunduğu, FETÖ liderinin ‘Bank Asya’ya para yatırın’ çağrısının ardından hesaplarındaki para miktarında artışlar olduğunun tespit edildiğine değinildi.
ByLock kullanıcısı şüphelilerden Muhittin Yılmaz’ın HTS kayıt incelemelerinde, haklarında FETÖ üyeliğinden soruşturma yürütülen tepe isimler ile firari şüpheli avukatlarla sıklıkla görüşmeler yaptığı ve FETÖ yapılanmasının avukatlık kısmında oluşturulan ve KHK ile kapatılan Boğaziçi Avukatlar Derneği üyesi olduğu anlatıldı.
Soruşturma kapsamında etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak ifade veren şüpheli avukat Cesim Parlak’ın FETÖ ile irtibatlı isimlerle sıklıkla telefon görüşmeleri yaptığı kaydedilen sevk yazısında, “Şüphelinin FETÖ mensuplarına sahip çıktığı ‘Paralelcilere(!) sahur eziyeti’ diyerek bir soruşturmayı haksız göstermeye çalıştığı, FETÖ mensuplarına kötü muamele yapıldığını savunduğu, ‘MİT Tırlarının yolu Laheyden geçer mi’ şeklindeki yazısı ile FETÖ mensubu ağzıyla konuştuğu, örgütsel talimata uyarak 15.11.2014 tarihinden sonra Bank Asya’ya 45 Bin TL para yatırdığı” vurgulandı.
“Elindeki dokümanlarını imha etmeden yakalayın”
Hakim kardeşi FETÖ üyeliğinden tutuklu avukat Selami Kurt’un da etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak ifade verdiği, Kurt’un Bakırköy bölgesinde FETÖ toplantı ve etkinliklerine katılan olarak isminin geçtiği anlatıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü 155 hattına, “İstanbul Barosu’na kayıtlı Selami Kurt adlı şahıs Erzurum-Horasan doğumlu 41 yaşındadır. Avukattır. Samanyolu TV ve Zaman Gazetesi’nin de avukatlığını yapmıştır. Elinde dokümanlar olabilir, imha etmeden yakalanması gerekiyor” şeklinde ihbarda bulunulduğu hatırlatıldı.
Avukatlık mesleğini yapıyor görünümü altında örgütsel tavırla hareket ettiği
Şüpheli avukat Seyfettin Dayan’ın Bylock kullanıcısı örgüt imamı ve yönetici konumundaki kişilerle yoğun irtibatının bulunduğu, FETÖ emniyet yapılanması davasının görüldüğü İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 21 Şubat 2017 tarihli duruşmada avukatlık mesleğini yapıyor görünümü altında örgütsel tavırla hareket ettiği, duruşma hakimine yönelik olarak sanıkları tahrik edici şekilde örgütsel tarzda konuşmalar yaptığı belirtildi. Şüpheli Dayan’ın, avukatlığını yaptığı FETÖ’den tutuklu emniyet mensubu Yakub Saygılı’ya FETÖ yapılanması altında faaliyet gösteren Rumi Forum yazılı belgeler verdiği vurgulandı.
Gülen’in avukatı Erdemli ifadesinde avukat Şen’in adını verdi
Şüphelilerden Abdullah Şen adlı avukatın Tahşiye Kumpas davası sanığı Hidayet Karaca ve FETÖ firarisi Ekrem Dumanlı ile yoğun irtibatının bulunduğuna dikkat çekildi. Aynı soruşturma kapsamında ifadesi alınan FETÖ lideri Fetullah Gülen’in avukatı Orhan Erdemli’nin şüpheli Şen hakkında, “Gerçekte hiçbir avukatlık faaliyetinde bulunmamakta, sadece cezaevi ve gözaltında bulunan örgüt üyelerini dolaşarak bu şahıslara kurye ve destek faaliyeti yürütmektedir. Hatta ben gözaltındayken aynı nezarette FETÖ’den alınmış Serkan adlı bir şahıs, özel avukatı olduğu halde Abdullah Şen’in de geldiğini söyledi. Bu şahıs Şen’in kendisine ‘Orhan Erdemli’ye dikkat edin o itirafçıdır’ demiş. Abdullah Şen normal bir avukat değil bildiğimiz örgüt avukatıdır. Hiçbir rutin avukatlık faaliyetinde bulunmadığı kanaatindeyim’ şeklindeki ifadesi de savcılığın sevk yazısında yer aldı.
Bir ihbar da e-postayla yapılmış
Şüpheli Erdoğan Soruklu hakkında Muharebe Elektronik Şube Müdürlüğü’ne e posta yoluyla ihbar yapıldığı, bu ihbarda, “Erdoğan Soruklu sahibi olduğu avukatlık bürosunda cemaatçilerle toplantı yapmakta, cemaatçi avukatları işe almaktadır. 15 Temmuz’dan sonra da hala cemaatçilerin avukatlığını yapmaktadır. Yanında çalışan avukatlardan Onur Çeliktaş adlı şahsın cemaatte ev ağabeyidir” ifadeleri kullanıldığı belirtildi.
Şüphelilerin avukatlık mesleğini yapıyor görünümü altında FETÖ yapılanmasının amaçlarını gerçekleştirmek için eylem ve işlemlerde bulundukları, örgütün amaç ve stratejisi doğrultusunda algı oluşturarak FETÖ yapılanmasına üye olmak suçunu işledikleri ifade edildi. Kaçma şüpheleri, delil durumu ve atılı suçların niteliği dikkate alınarak şüphelilerin “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklanmaları istendi.