ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum'da ‘Vatan ve kahramanlık buluşmaları’
Erzurum'da ‘Vatan ve kahramanlık buluşmaları’
Maden ocağından vitrine: Oltu Taşının hikayesi
Maden ocağından vitrine: Oltu Taşının hikayesi
‘Minik Kalplere Küçük Dokunuş’
‘Minik Kalplere Küçük Dokunuş’
ERSANDER Vali Çiftçi’yi ağırladı
ERSANDER Vali Çiftçi’yi ağırladı
Bayburt’taki hayvan pazarlarında şap karantinası
Bayburt’taki hayvan pazarlarında şap karantinası
HABERLER>GUNCEL
25 Şubat 2020 Salı - 13:24

28 şubat 1997: Tarihteki kara sayfa

28 Şubat 1997 inanca darbe, inananlara ise zulüm olarak hafızalarda kaldı. Türk Milleti 28 şubat zihniyetini, taşeronlarını ve müsebbiplerini her daim teneffürle anacak.

28 şubat 1997: Tarihteki kara sayfa

Refah Partisi'nin 1995'teki genel seçimlerden birinci çıkmasıyla başlayıp irtica tartışmalarıyla alevlenen sürecin kırılma noktalarından 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının üzerinden 23 yıl geçti. "Gerekirse bin yıl sürecek" denilen 28 Şubat postmodern darbesinin mimarları cezasız kalmayarak, mahkeme tarafından müebbet hapse mahkum edildi.

Refah Partisi, 1995'te yapılan seçimlerde yüzde 21 oyla Meclis'teki 550 sandalyenin 158'ini kazanmıştı. Necmettin Erbakan'ın başbakanlığında, Refah Partisi ve Doğru Yol Partisi koalisyonuyla 28 Haziran 1996'da 54. hükümet kuruldu. Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Tansu Çiller, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak hükümette görev aldı. 54. hükümet bazı çevreleri rahatsız edince hükümeti düşürmek için basın, yargı, asker ve bürokrasi içinde bir grup harekete geçti. Refah Partili Sincan Belediyesince düzenlenen "Kudüs Gecesi" etkinliğini bahane eden cuntacılar, 4 Şubat 1997’de 15 tank ve 20 kariyeri ilçeden geçerek Yenikent’teki tatbikat alanına gitti. Dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener, bunun üzerine Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız’ı görevden aldı. Gelişmeler, koalisyon ortakları arasında çatlağa yol açtı. Siyasiler arasında yaşanan gerginlik, toplum tabanında da karşılık buldu. Bazı sivil toplum kuruluşları "gel darbe yap" dercesine mitingler düzenledi. Bunlardan güç bulan dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir, yıllarca zihinlerden silinmeyecek “Sincan’da demokrasiye balans ayarı yaptık” açıklamasıyla postmodern darbenin kapısını araladı. Bu dönem sadece ordudan 900 subay astsubay YAŞ kararıyla atıldı. Subay ve astsubaylar sadece eşleri başörtülü olduğu veya içki içmediği için sakıncalı ilan edilip orduyla ilişikleri kesildi. Üstelik bu kararlara itiraz yolu da kapalıydı.

MECLİS'TE YEMİN ETTİRİLMEDİ

Refah Partisi'nden milletvekili seçilen Merve Safa Kavakçı, başörtülü olduğu için Meclis’te yemin ettirilmedi. Alelacele vatandaşlıktan da atıldı. Başörtülü öğrenciler üniversitelere sokulmadı. Sonradan CHP milletvekili olan Nur Serter, ikna odalarının kaşifi olarak tarihe geçti. Bu odalara alınan kız öğrenciler, başlarını açmadıkça okula giremeyecekleri yolunda baskı gördüler.

REFAH PARTİSİ KAPATILDI

Yine cuntacıların emriyle Refah Partisi kapatıldı. Necmettin Erbakan’ın başbakanlığı Tansu Çiller’e devretmesine bile izin verilmedi. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz’a hükümet kurdurdu, sonrasında da Bülent Ecevit başbakan oldu.

O dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şiir okuduğu için hapis cezasına mahkum oldu, başkanlığı düşürüldü. Erdoğan, “Bu şarkı burada bitmez” diyerek Pınarhisar Cezaevine girdi.

POSTMODERN DARBENİN MİMARLARI CEZASIZ KALMADI

28 Şubat postmodern darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu 103 sanık hakkında Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Yaklaşık 7 yıl süren dava, 13 Nisan 2018'de karara bağlandı. Mahkeme, sanıklar İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir, Çetin Doğan, Halil Kemal Gürüz, Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Sarı, Çetin Dizdar, Erdoğan Öznal, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılıç, Hayri Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Mühittin Erdal Şenel, Vural Avar ve Yıldırım Türkeri'nin "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. Sanıkların duruşmadaki iyi halini göz önünde bulunduran mahkeme, cezayı müebbet hapis cezasına çevirdi. Ancak müebbet hapis cezasına çarptırılan sanıklar için yaşları ve sağlık durumları nedeniyle tutuklama kararı verilmedi.

Mahkeme, ceza alan sanıklar için adli kontrol şartı ve yurt dışı çıkış yasağı getirirken, ceza alan asker sanıkların rütbelerinin sökülmesi kararını verdi. Aralarında emekli Korgeneral Engin Alan'ın da bulunduğu 68 sanığın beraatına hükmeden mahkeme, dava sürecinde hayatını kaybeden 4 sanık hakkında davanın düşürülmesini kararlaştırdı. Heyet, 10 sanık hakkında açılan davanın ise zaman aşımından düşürülmesine karar verdi.İHA

 
KUDAKA’dan eğitim projesine destek
 
Kar Doğu’dan vazgeçmiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evlat nöbetindeki aile sayısı 101’e ulaştı
Çocuklarının terör örgütü PKK mensupları tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla ...
KDK Horasanlı vatandaşı haklı buldu
KDK Türk Telekomünikasyon A.Ş., BTK ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına ...
Bir aile daha evladına kavuştu
Çocuklarının terör örgütü PKK mensupları tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla ...
 
Erzurum – Karakurt yolu kapanıyor
Iğdır-Kağızman-Erzurum yol güzergahı olan Karakurt yolu kapanıyor.
81 ilde riskli binalar yıkılacak
“81 valiliğimize genelge göndererek acil öncelikli alanların tespitinin ...
Atama Kararları Resmi Gazete'de
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, Dışişleri Bakanlığı, ...
 
Erzurum doğumlular Manisa’da 4. sırada
Manisa’da, Balıkesir’den sonra en çok sırasıyla 31 bin 284 kişi ile İzmir, ...
İlk 10 açıklandı, Erzurum 6. sırada
İstanbul’da ikamet edenlerin nüfusa kayıtlı olduğu iller sıralamasında ...
Doğu’da kar, buz, soğuk ve beyaz buluşması
Doğu Anadolu Bölgesinde soğuk hava etkisini sürdürüyor. Bölgede gece en ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva