Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) ile Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) arasındaki bilişim kavgası yargıya taşındı. Erzurum 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne 8 Temmuz 2009'da 'Bilişim Sistemindeki Verileri Bozma Yok etme, Erişilmez Kılma, Sisteme Veri Yerleştirme, Bilişim Sistemine Hukuka Aykırı Olarak Girme ve Orada Kalma, Bilişim Sistemine Hukuka Aykırı Olarak Girmek Suretiyle Verilerin Yok Edilmesi veya Değiştirilmesi'nden dava açıldı.
A.Ü’NÜN DAVADAN VAZGEÇMESİ TALEBİ
Prof. Dr. Bünyamin Yıldız, Arzu Aydın, Timur Aydın, Ümit Yılmaz Baçaru'nun sanık olduğu davada 14 tanık bulunuyor. Açılan dava kapsamında, hackerler tarafından kullanıldığı iddia edilen Mustafa Kemal Üniversitesi'ne ait bazı bilgisayarlara da el konuldu. MKÜ, yönetimi 'mağduriyet yaşadıklarını' belirterek Atatürk Üniversitesi'nden davadan vazgeçilmesi yönünde talepte bulundu.
A.Ü. SİTESİ HACK’LANMIŞTI
Atatürk Üniversitesi'nin resmi internet sitesi yaklaşık 7 ay önce hack'lenerek, '…..İtikadınızı güçlendirmek ve dünyevi heveslerinize gem vurmak niyetindeyseniz, ilgili yurtlarda kalmak için başvurularınızı dekanlığımıza yapabilirsiniz' yazısı konuldu. Atatürk Üniversitesi yönetimi web sitelerine yapılan saldırı sonrası şikayet ve suç duyurusunda bulundu. Bilişim suçu kapsamında Emniyet tarafından Hatay, Ankara ve Erzurum'da aralarında akademisyenlerin de bulunduğu kişilere yönelik operasyon yapıldı. Operasyonda, Mustafa Kemal Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Araştırma Uguluma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bünyamin Yıldız'ın şahsına ait bilgisayara el konuldu. Atatürk Üniversitesi'nin sitesine saldırıda bulunduğu iddia edilen Mustafa Kemal Üniversitesi'ne ait bilgisayarlar da operasyona dahil edildi.
YILDIZ, 2 YIL ÖNCE AÜ'NÜN BİLGİ GİŞLEM MÜDÜRLÜĞÜNÜ YAPMIŞ
Davanın sanıklarından Hatay Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Ugulama Merkezi'nin başında bulunan Prof. Dr. Bünyamin Yıldız, 2 yıl önce Atatürk Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri'nden sorumlu öğretim elemanı olarak görev yapıyordu.
İFTİRA İDDİASI
Kendisine iftira atıldığını ileri süren Yıldız, iddiaların eski çalıştığı üniversite yönetiminin kişisel garezi olduğunu savundu. Olayla ilgili olarak şahsi bilgisayarına da el konulduğunu doğrulayan Prof. Dr. Yıldız şunları söyledi: "Atatürk Üniversitesi'nde 8 yıl bilgi işlem müdürlüğü yaptım. Oranın sisteminin kurulmasında emeğim vardır. Hakkımda iddialar vardır ancak bunlar şu anki yönetiminin kişisel garezinden başka bir şey değildir. AÜ'nün başında bulunanların bana başlattığı iftira kampanyasından başka bir şey değildir. Cumhuriyet savcılığına gitmiş, suç duyurusunda bulunmuşlar. İddiaya göre Mustafa Kemal Üniversitesi'ne ait bilgisayarlardan saldırı olduğu tespit edilmiş. Üniversitenin bilgi işleminden de sorumlu olduğum için direkt bana geldiler. Sadece ben değil MKÜ rektörü de sorumludur. Benim şahsi bilgisayarımdan yapıldığını söylemek yanlıştır. Üniversitemizde binlerce bilgisayar var. Beni zanlı olarak gösterdikleri için bilgisayarıma da el konuldu. Ne buldular ne bulmadılar bilmiyorum. Ben gayet kendimden eminim bilgisayarımda makalelerim var. Dava açıldığını bilmiyorum. Bu tür iddialar ile karşılaşmak gerçekten üzücüdür."
YETKİLİLER AÇIKLAMA YAPMADI
Atatürk Üniversitesi yetkilileri ise olayın dava aşamasında olduğunu belirterek, açıklama yapmadı. Öte yandan Atatürk Üniversitesi'nin resmi internet sitesi yaklaşık bir ay önce de çökertilmeye çalışıldı. Bir süre yayına ara veren site, Bilgisayar Bilimleri Araştırma Merkezi personelinin çabasıyla eski durumuna döndü.