ERZURUM gazetesi
Gençlik ve Spor Genel Müdürü (GSGM) Yunus Akgül, bölgenin şartlarına göre sporcu yetiştirmek için bilimsel çalışmalar yaptıklarını söyledi. Genel Müdür Akgül, kısa süre içinde çok daha güçlü milli takımlarla mücadele edeceklerini de iddia etti.
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, teşkilat olarak Doğu ve Güneydoğu'ya farklı bir önem verdiklerini söyledi. Üniversitelerle işbirliği yaparak bölgenin şartlarına göre sporcu profili belirlediklerini ifade eden Yunus Akgül, çok kısa süre sonra o bölgeden çıkacak sporcularla milli takımların daha güçlü hale geleceğini belirtti.
TESİSİ OLMAYAN BELDE KALMAYACAK
Sporu tabana yayabilmek için tesisleşmeye büyük önem verdiklerini belirten Akgül, "Tesis olmadan olmaz. En çok üzerinde durduğumuz konu bu. Tesisleşmeyi köylerimize kadar indirmek istiyoruz. " diyerek şöyle konuştu: "Büyük şehirlerimizde büyük organizasyonları yapmaya yetecek tesislerimiz var. İlçelerimizde o ilçedeki gençlere, çocuklara hitaben tesisler yapmak istiyoruz. Daha önce 100 bin nüfuslu birçok yerleşim biriminde tesislerimiz yoktu. Bunu 20 - 25 bin nüfuslu yerleşim birimlerine kadar indirdik. 1 - 2 yıl içinde spor tesisi olmayan belde kalmayacak. Herkes tesise ulaşacak. Böylelikle de spor yaygınlaşacak. " dedi.
BÖLGEYE GÖRE SPOR BRANŞI
Bölgelerin spor dallarındaki başarıların değişkenlik gösterdiğini ifade eden Akgül, "Her spor her yerde yapılır' mantığıyla hareket etmiyoruz. " diyerek şöyle konuştu: "Bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Hangi bölgemizde hangi sporların daha iyi yapılabileceğini araştırıyoruz. Mesela, İç Anadolu Bölgesi'nde güreş, Ege'de takım sporları, Doğu Anadolu'da ise dayanıklılığa dayanan sporlara yatkın olunduğuna dair sonuçlar var. Bunun üzerine çalışıyoruz.
Sportif yatırımlar da bu yönde yapılıyor. Tesislerimizi de buna göre yapıyoruz. Doğudan başarılı atletler çıkıyor. Buna çok önem veriyoruz. Sentetik atletizm sahası sayısını dönemimizde 2'den 45'e çıkardık. "
İL MÜDÜRLERİNİN ÖNEMİ
Akgül, bu konuda gençlik ve spor il müdürlerine büyük görev düştüğünü ifade ederek, "İl müdürlerimiz iyi çalışırsa biz de iyi çalışmış oluruz. Onların bölgelerindeki potansiyeli en iyi şekilde tespit etmesi ve bize bildirmesi gerekiyor. Müdürlerimiz, bölgelerinde hangi sporlara yönelik potansiyelin fazla olduğunu bize iletirse biz de ona göre yatırımlarımızı o spora yoğunlaştırırız. " diye konuştu.
Sporun geleceğinin okullardan gelecek gençler olduğunun altını çizen Akgül, "Bizim spordaki en büyük kaynağımız okullar. Türkiye'de daha önce okullarda spor faaliyetleriyle Milli Eğitim Bakanlığı ilgileniyordu ancak bunun için bir bütçeleri yoktu. Yaptığımız protokol sonunda spor faaliyetlerini genel müdürlüğümüz düzenlemeye başladı. " diyerek, şöyle devam etti:
"Şu andaki artış yüzde binleri buldu. Doğu bölgelerimizde bu artış yüzde 300'ü geçti ve daha da artacak. Okullardan muhteşem bir sporcu kaynağı geliyor. Federasyonlarımız için okullar en büyük kaynak olacak. Artık bir Milli Takım seçilirken 10 kişi içinden değil, 100 kişi içinden seçilecek. Daha güçlü milli takımlarımız olacak. "
DOĞU KAYAK MERKEZİ OLACAK
Doğuya özellikle kayak branşında büyük önem verdiklerini vurgulayan Gençlik ve Spor Genel Müdürü (GSGM) Yunus Akgül, "Doğu bölgemizde çok ciddi kayak potansiyelimiz var. Bu bölgede kar 5 - 6 ay dağlarda kalıyor. Bölgemizde 3 bin metrenin üzerinde çok sayıda dağ var. Burayı kayak merkezi olarak ilan ettik. Bunun için yatırıma başladık. Çok pahalı olabilir ama biz sonunda verimliliğe bakıyoruz. 2 çocuğumuzu sokaktan kurtarabilirsek, şampiyon bir sporcu yetiştirmek bizim için daha önemli. Erzurum, kayak merkezinin başkenti olacak. Doğudaki bütün illerimizde kayak tesisi yapacağız. " dedi.