Türkiye Binicilik Federasyonu'nun 'Anadolu Süvarileri' projesi, pilot bölge olarak seçilen Antalya'daki Orfe At Çiftliği'nde başladı. Erzurum, Iğdır, Bayburt, Muş, Uşak, Ankara, Samsun, Ordu, Denizli, İzmir ve Antalya gibi değişik kent ve kültürlerden çıkarak bir araya gelen öğrenciler, kursta ata binmenin inceliklerini öğrendi. Projede 14 çocuğu bir araya getirdiklerini kaydeden kamp sorumlusu Ahmet Sarıyer, gelecek yıllarda bu rakamın hızla artacağını söyledi. Sarıyer, "Amacımız amatör şekilde at merakı olan, atlarla iç içe olan çocukların içindeki profesyonel binicilik iç güdüsünü ortaya çıkarmak. Bu proje içinden 2 profesyonel binici çıkarmamız ve milli takımda yarışmalarını sağlamamız projenin amacına ulaşması demek" diye konuştu.
Faaliyet Asistanı Gamze Pelin Yıldız ile birlikte kampı yöneten Ahmet Sarıyer, projenin tam istedikleri gibi gittiğini söyledi.
ATLARIN BAKIMLARINI ÇOCUKLAR YAPTI
Çocuklara kamp süresince binicilik eğitimi veren uluslararası antrenörlük sertifikaları bulunan Sezgin Şanlı ve Ceyhun Yıldız ise çocukların içindeki binicilik iç güdüsünü ateşlediklerini söyledi.
Çocuklar kamp süresince bindikleri atların günlük bakımlarını da kendileri yaptı. Atlarını tımarlayan, besleyen hatta eğerlerini bile kendileri takan çocuklar aynı zamanda yüzme ve dans gibi sosyal etkinliklerde de yer aldı.
KÖYDE EŞEĞE, KAMPTA SAFKAN İNGİLİZ ATINA BİNDİ
Kamp yapan çocuklar arasında, köyünde eşeğe bindiğini belirten 13 yaşındaki Nazlı Kalkan da yer aldı. Muş'un Varto İlçesi'nden 'Anadolu Süvarileri' projesine katılan Nazlı Kalkan, köyünde annesine ormandan odun taşımak için eşek üzerinde gidip geldiğini söyledi. Köyde eğersiz binmeyi öğrendiğini söyleyen Kalkan, proje sayesinde at tımarlamayı, eğer takmayı ve profesyonel şekilde ana binmenin inceliklerini öğrendiklerini söyledi. İyi bir binici olmak istediğini belirten Nazlı Kalkan, "Muş'a döndüğümde açılması planlanan binicilik okuluna gideceğim. Eğitimimi tamamlayıp iyi bir binici olmak istiyorum" dedi.
Kampa Samsun'dan katılan 12 yaşındaki Eren Başak ise ilk kez bir ata dokunduğunu, onu tımarladığını ve beslediğini belirterek, "Atları çok sevdiğimi burada hissettim. İleride iyi bir binici olarak yarışmalara katılmak istiyorum" diye konuştu.
'BİNİCİLİĞİN NEFERLERİ OLACAK'
Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Armağan Özgörkey, çocukların sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde binicilik sporu ile tanıştırılmalarının önemine değindi. Başkan Özgörkey projeyle ilgili şunları söyledi:
"Bizim son 2 senedir üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konu. Geçen sene ilk tohumlarını attığımız faaliyette bu yıl 14 sporcuyla yola çıkıyoruz. Türkiye'nin değişik illerinden gelen küçük binicilerimiz evlerine geri döndüklerinde bu sporun oradaki neferleri olacaklar. Eğitmenlerimiz seçilen gruba, özel olarak hazırlanmış eğitim paketi uyguluyorlar ve dönem sonunda test yarışması düzenleyecekler. Ayrıca uzun vadeli yüksek performans planlamamızdaki Milli Takım seçimi için sporcu taban havuzunu genişletme yollarımızdan biri de ileride belki büyük sporcular olacak olan bu çocuklarımız sayesinde olacak. Federasyonumuz ve sporumuzun yeni yüzü olacak bu sporcularımıza daha önce bulamadıkları bir fırsat vererek yeteneklerini gösterme imkanı sunmak bizim önceliğimiz. "