ERZURUM gazetesi
Engelliler için verilen evde bakım ücretiyle, özürlüler ailelerine yük olmaktan kurtulup katkı sağlayan bireyler haline geldi. İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 2005 yılında çıkan Özürlüler Yasası ile maddi durumu iyi olmayan engelliler için 2007 yılından beri ödenen evde bakım ücreti, birçok aile için geçim kaynağı oldu.
EVDE BAKIM SÜRECİ SAĞLIKLI İŞLİYOR
Evde bakım hizmetinden yararlanmak için İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne, 2007 yılından itibaren 6 bin 500 aile başvurdu. Aile içinde kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte 2'sinden az olduğu belirlenen bu ailelerden 4 bin 500'üne aylık 544,44 lira özürlü evde bakım ücreti ödeniyor.
BAKICI ÜCRETLERİ
Erzurum'da evde bakım ücreti olarak engelli bakıcısı ailelere, 2007'de 199 bin 723 lira, 2008'de 4 milyon 801 bin 98 lira, 2009'da 14 milyon 293 bin 882 lira, ve 2010 yılında ise 20 milyon lira ödeme yapıldı.
Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, özürlüleri hayata bağlayan evde bakım ücretinin çok ciddi bir sosyal destek olduğunu vurguladı.
EFE’NİN DEĞERLENDİRMESİ
Engellilerin durumundan eskiden komşusunun dahi haberdar olmadığını, ciddi sıkıntılar yaşadığını anlatan Efe, şunları kaydetti: "Özürlüler herkesin bildiği gibi aileler için bir yüktü. Çünkü bakımı ek maliyet gerektiriyor. Bu durum ailelerden çok engellileri daha çok üzüyordu. Bir evde kardeşlerden biri ailenin geçimine katkı sağlarken, engelli olan ise yük olmaktaydı. Engellinin bu durumdaki psikolojini düşünün. Ancak 2005'te çıkan Özürlüler Yasası ile özürlüler için devlet politikası oluşturuldu. Bu kanunun en önemli uygulamalarından birisi, evde bakım ücreti. Hakikaten engellilere aileleri desteklemeye yönelik verilen yaklaşık 600 lira ciddi bir destek. Özürlü maaşını da hesaba katarsak bir engelli için ödenen 800 lira aylık söz konusu."
"EVDE BAKIM ÜCRETİ ENGELLİNİN DEĞERİNİ ARTIRDI"
Evde bakım ücreti ve özürlü maaşı sayesinde birçok ailenin geçimini daha kolay sağladığına dikkati çeken Efe, şöyle devam etti: "Eskiden sadece sakatlık maaşı veriliyor ve oda çok cüzi bir miktardı. Aile içi ilişkilerde eski ata erkil yapının kaybolması, sosyal kültürel değerlerinin yozlaşması ve her şeyi ekonomiye bağlı olması nedeniyle engelliler kendilerini ailelerine yük olarak görüyordu. Su içseniz bile paraya bağlı ve bu durum çok sıkıntı oluşturuyordu. Asgari ücret kadar evde bakım ücreti, engellilerin duasıydı. Herkes 'Allah kendisini kimseye muhtaç etmesin' diye dua eder. Engelliler için de ben 'Allah devletten başkasına muhtaç etmesin' diyorum. Engellilerin duası kabul oldu ve artık devletten başkasına muhtaç değil.
'Engelliler artık aileme yük olmuyorum onlara bir katkım var' diye düşünüyor. Evde bakım ücreti engellinin değerini artırdı. Hele bir de evde çalışan yoksa o evde engelliden daha değerli biri olamaz." Efe, evde bakım ücretinin engellileri onura ettiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: "Devletin bu hizmeti engellileri aynı zamanda sosyal hayata da bağladı. Eskiden engellilerin varlığından komşusunun dahi haberi olmazken artık dışarı çıkmaya başladılar. Çarşıda, pazarda engellileri de artık görebiliyoruz."