YÖK üyesi Prof. Dr. Sait Bilgiç, Malatya İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Salonu'nda "Akademik Duruş" başlıklı bir konferans verdi. Konferansa İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcıları, fakülte dekanları ve öğretim üyeleri katıldı.
//DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ KAVRAMI
Akademi kavramının tarihçesine dair kısa açıklamalar yaparak sunumuna başlayan Prof. Dr. Sait Bilgiç, akademisyenlerin akademik dünyadaki önemine değindi. Akademik özgürlük ile bilim adamı kavramları arasındaki bağı inceleyen Prof. Dr. Bilgiç, dünyadan ve ülkemizden akademiye dair verdiği çarpıcı örneklerle konuşmasını sürdürdü. Sokrates'ten İmam- ı Azam'a, Roger Bacon'dan Edward Said'e kadar iz bırakan birçok düşünür ve bilim adamının akademik duruşlarına dair önemli notlar aktaran Prof. Dr. Sait Bilgiç, akademik duruşun en temel özelliklerinden birisi olan düşünce özgürlüğü kavramı ekseninde sunumuna devam etti.
Özgür düşüncenin kısıtlanmasının bir süre sonra onu kısıtlayanları da zor durumda bırakacağını dile getiren Prof. Dr. Bilgiç, düşünce ve bilim hayatının dar kalıpların içine sıkışmadan, tek bir otoritenin baskısından uzak bir şekilde kurgulanması gerektiğini aktardı.
//AKADEMİK ÖZGÜRLÜK
Düşüncenin, bilimin ve tabii olarak insanlığın gelişiminin akademinin özgürlüğüyle doğru orantılı olarak ilerleyebileceğini belirten Prof. Dr. Bilgiç, kişisel ve kurumsal olarak dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisinin de
akademik özgürlük olduğunu vurguladı. Akademinin ve akademisyenlerin siyasetle ve iktidarla olan ilişkilerini bilimin üstüne çıkarmamaları gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Bilgiç, üniversitenin güncel siyasi konulardan uzak bir akademik duruş sergilemesinin önemine değindi. Bir ülkenin gelişmesinde mihenk taşı konumunda olan üniversitelerin her türlü düşünceye ve bilimsel tartışmaya açık olmasının gerekliliğini vurgulayan Prof. Dr. Sait Bilgiç, ülkenin, bilimin ve insanlığın gelişmesinin ancak bu özgür düşünce ortamının korunmasıyla sağlanabileceğini aktardı.