ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Bir Neslin Mimarları’ buluştu
‘Bir Neslin Mimarları’ buluştu
Her akşam 20 dakika hayat duruyor
Her akşam 20 dakika hayat duruyor
Muş’ta 45 köy yolu ulaşıma kapandı
Muş’ta 45 köy yolu ulaşıma kapandı
Posof ilçesinde eğitime kar engeli
Posof ilçesinde eğitime kar engeli
 Toprak damlı evlerde kar küreme mesaisi
 Toprak damlı evlerde kar küreme mesaisi
HABERLER>SİYASET
14 Nisan 2010 Çarşamba - 04:21

"Akademik duruş başka; siyaset başka"

NİHAT ABACI/İHA/Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) üyesi Prof. Dr. Sait Bilgiç, Akademisyenlerin siyasetle ve iktidarla olan ilişkilerini bilimin üstüne çıkarmamaları gerektiğini söyledi.

 Akademik duruş başka; siyaset başka

YÖK üyesi Prof. Dr. Sait Bilgiç, Malatya İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Salonu'nda "Akademik Duruş" başlıklı bir konferans verdi. Konferansa İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcıları, fakülte dekanları ve öğretim üyeleri katıldı.
//DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ KAVRAMI
Akademi kavramının tarihçesine dair kısa açıklamalar yaparak sunumuna başlayan Prof. Dr. Sait Bilgiç, akademisyenlerin akademik dünyadaki önemine değindi. Akademik özgürlük ile bilim adamı kavramları arasındaki bağı inceleyen Prof. Dr. Bilgiç, dünyadan ve ülkemizden akademiye dair verdiği çarpıcı örneklerle konuşmasını sürdürdü. Sokrates'ten İmam- ı Azam'a, Roger Bacon'dan Edward Said'e kadar iz bırakan birçok düşünür ve bilim adamının akademik duruşlarına dair önemli notlar aktaran Prof. Dr. Sait Bilgiç, akademik duruşun en temel özelliklerinden birisi olan düşünce özgürlüğü kavramı ekseninde sunumuna devam etti.
Özgür düşüncenin kısıtlanmasının bir süre sonra onu kısıtlayanları da zor durumda bırakacağını dile getiren Prof. Dr. Bilgiç, düşünce ve bilim hayatının dar kalıpların içine sıkışmadan, tek bir otoritenin baskısından uzak bir şekilde kurgulanması gerektiğini aktardı.
//AKADEMİK ÖZGÜRLÜK
Düşüncenin, bilimin ve tabii olarak insanlığın gelişiminin akademinin özgürlüğüyle doğru orantılı olarak ilerleyebileceğini belirten Prof. Dr. Bilgiç, kişisel ve kurumsal olarak dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisinin de
akademik özgürlük olduğunu vurguladı. Akademinin ve akademisyenlerin siyasetle ve iktidarla olan ilişkilerini bilimin üstüne çıkarmamaları gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Bilgiç, üniversitenin güncel siyasi konulardan uzak bir akademik duruş sergilemesinin önemine değindi. Bir ülkenin gelişmesinde mihenk taşı konumunda olan üniversitelerin her türlü düşünceye ve bilimsel tartışmaya açık olmasının gerekliliğini vurgulayan Prof. Dr. Sait Bilgiç, ülkenin, bilimin ve insanlığın gelişmesinin ancak bu özgür düşünce ortamının korunmasıyla sağlanabileceğini aktardı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ejder tepesi 14 Nisan 2010 Çarşamba 14:39

Bu kadar televizyon programları izliyoruz veya gidip görüp gelenlerden dinliyoruz da yabancı akademisyenler içerisinde, bizdekiler gibi, göbekli bilim adamları hemen hemen hiç göremiyoruz. NEDEN ACABA? Nedeni çok açık.Onlarda mesai mefhumu yok.Gözleri kaçmada değil.Kendilerini ger çekten bilime vermişler.Onların bu olağan çalışmaları sayesinde insalık tek nolojinin bu nimetlerini yaşıyor ve hayatı kolaylaşıyor.Onlar böyle çalışmasa lardı,insanlık bu rahatlığı yaşayabilir miydi? Hiç mümkün değil.Onun için kendi ülkelerine ve insanlığa hizmet ediyorlar. Ülkeleri, ürettikleri ve sattıkları teknoloji sayesinde,büyük bir refah içinde yaşıyorlar.Biz de bu fakr u zaruretimizi,bu yata yata göbek yapan,ça lışmayan,saltanat yuvası üniversitelerimize borçluyuz.Yabancı bilim adamlarının, insanlığa hizmetlerin den dolayı,önlerinde eğiliyorum.Yata yata göbek yapıp bu ülkenin kalkınmasına gay ret sarf etmeyen, bizim sözde bilim adam larımızı da şiddetle kınıyorum.

Yorumu oyla      6      4  
Şu habere bakıp ders alsınlar 14 Nisan 2010 Çarşamba 12:08

ODTÜ'lü öğrencilerden müthiş buluş
ODTÜ'lü öğrenciler, tamamen kendi donanımlarıyla beyindeki belirli sinyalleri algılayarak elektronik cihazların kontrol edilmesini sağlayan bir sistem geliştirdi.

Yorumu oyla      6      4  
DADASKENTLİ 14 Nisan 2010 Çarşamba 12:06

Olur hocam görürsem söylerim daha siyasetle ilgilenmezler. Ya arkadaş üniversite hocaları sabah kalkıp siyasetle akşam yatıp siyasetle uğraşıyorlar. Bakın bilimsel tek başarıları var mı? Özellikle Erzurum için söylüyorum. Büyük Atatürkün adından utansınlar.

Yorumu oyla      6      4  
tec dağlı-3 14 Nisan 2010 Çarşamba 11:42

bu boşluğu bu misyonla mı dolduruyor? De mokratik sistemlerde, her kurumun görev tanımı yapılmıştır.Bu tanımla verilen gö revleri, yerine getirme mecburiyetleri vardır.Üniversiteler de kendi sahalarında tanımlanan görevleri yerine eksiksiz getirmelidirler.Harvard,Oxford,Cambridge, Yale, Princeton vs.gibi üniversiteler bu tanımlanan görevi yerine getirirler de bizimkiler neden,tanımları içierisinde olmayan saltanat yaşantısına ağırlık verirler de asli görevlerini yerine getir mezler? Mesela akreditasyonu sağlanmış bir laboratuarı neden kuramadılar? Bu laboratuarlarda, üretilen ürünün analizi neden yapılıp buna bağlı olarak,itirazı olmayacak belgeler,Türk ihracatcısı ve Türk çiftçisine verilmez? İhraç ürünleri miz neden geri gönderilir? Böyle bir laboratuardan çıkacak sonuçlar,niçin dünyaya kabul ettirilemez? Sayın Hocam, Üniversiteler yatma, göbek büyütme yeri mi dir? Hayır,hayır! Çalışma,üretme yeridir.Neden bu yoktur?Oğul,kız,gelin,damat doldurulursa olacağı budur!!!!!!

Yorumu oyla      6      4  
tec dağlı-2 14 Nisan 2010 Çarşamba 11:17

olan,İstanbul Üniversitesi'nin, 'Alemdar oğlu Saltanatı Devri'nde hep yukarıda saydığımız işlerle uğraştılar.Zorla neler yapmadılar ki. Kanunları çiğnediler hukuku hiçe saydılar.O üniversite, hep boşa kürek çekti.Nasıl ki o vatandaş gitti,üniversite kendine geldi.Dünyanın 500 üniversitesi içerisinde olduğunu gösterdi.Gelişmeler bu doğrultuda devam etti. Bir de ülkenin üniversitelerini ayırdılar.Doğu ve Güneydoğu'dakiler genelde cemaat,tarikat,şeriat,ülkücü,mil liiyetçilerin, Orta ve Batıdakiler de ulu salcı,laik,Atatürkçülerin oldu.Ama her dönemde, kendi menfaatlarini çok iyi korumasını bidiler.Örneğin solcu rektör zamanında sağcılar,sağcı rektör zamanında da solcular,menfaatlerini hep korudular. Yani o müessesenin ferdi olarak birbirle rini hep müdafaa ettiler ve rahat ettiler 'Körler, sağırlar...'hesabı.Ammaaaaa!Bilim, bilişim,teknoloji,yüksek düzeyde araştırma üretmediler.Bilim üretmesi gereken bu kurum,cumhuriyetin bekçiliğine soyundu.Bilime fazla zaman ayırmadı.Acaba

Yorumu oyla      6      4  
tec dağlı-1 14 Nisan 2010 Çarşamba 10:46

Muhterem Hocam, çok güzel ve anlamlı bir konuşma yapıp mesaj vermişsiniz.Çok teşekkür ederim. Ammaaaaa! Bu ülkede üniversiteler, ne yazık ki dediğiniz gibi değil.Tam aksine bilim yerine siyaset,ideoloji, kendi asli görevleri dı şında aklınıza ne gelirse hepsi var bu üniversitelerde.Mesela 1960 ve daha sonra sında hep darbecilerin yanında durdular, hatta hazırlayıcıları oldular,taraf tuttu lar,pankartları alıp o bozuk yeniçeriler gibi 'istemezük' diye bağırdılar,ideoloji sahiplerinin oyuncağı oldular. Bilim adamı olarak, karşılarına gelen öğrencile rinin kafasının içine değil,dışına baktı lar,üniversiteleri bilerek kamplaştırdı lar,öğrencileri böldüler,bilimin dışında aklınıza ne gelirse onları öğrencilere verdiler.Enerjilerini,dünya normlarına göre,bireysel özgürlükleri savunma,bütün dünyada olduğu gibi,bilim üreten ve kali teli bilimi üretecek insanları üreten kurum olma yerine, günlük işleyişe kilit lendiler verimsizleştiler.Mesela dünya nın sayılı üniversitelerinden

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kutlu Doğum insanlığa müjdedir”
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Kutlu Doğum Haftası ...
“Kutlu doğum insanlığın kurtuluşudur”
Dilek BAYRAK/ERZURUM gazetesi Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, ...
Çığlık, destek istedi
SAMET ÖZÜNAL/GHA//Türkiye gündeminin oldukça yoğun olduğuna dikkat çeken ...
 
Şikeye şok ceza geliyor
AHMET AKBUĞA (İHA) – Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, ...
Dedikodu haber, Pasinler halkını üzdü
Ümit Ağsu- (CİHAN)- Erzurum Pasinler Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu, ...
Çığlık, bürokratlarla istişare etti
DİLEK BAYRAK/ERZURUM GAZETESİ/ AK Parti Milletvekili Çığlık, Erzurum’a ...
 
“Kendimizi başarılı buluyoruz”
AYHAN TÜRKEZ/İHA/Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler, "Siyaseti ayrışma, ...
BTP’de seçim heyecanı
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), Erzurum’daki kongre çalışmalarını ...
"Hedef, borçsuz belediye"
DİLEK BAYRAK/ERZURUM GAZETESİ/Palandöken Belediye Meclisi, 2009 yılı Faaliyet ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper gibi derman olacaksın !
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Örnek İnsan Ömer Daştan ve…
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dadaşların kar üstünde cirit dansı
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva