ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Palandöken'in eteğinde Türk motifleri sergilendi
Palandöken'in eteğinde Türk motifleri sergilendi
Atlama Kuleleri bakıma alındı
Atlama Kuleleri bakıma alındı
ATAUNİV’de Erzurum kültürel değerleri gündemi
ATAUNİV’de Erzurum kültürel değerleri gündemi
Nişan yüzüklerini Vali Çiftçi taktı
Nişan yüzüklerini Vali Çiftçi taktı
Akpunar çocukları sevindirdi
Akpunar çocukları sevindirdi

Ahmet Göksan

Ayarın Dozu
10 Nisan 2020 Cuma

Dava birdir,80.000Türk'ün ölüm kalım davasıdır.Mademki öyledir atacağımız temeller birkaç neslin değil,sayısız nesillerin barınabileceği bir binanın temeli olmalıdır.Hiçbir zaman saman üzerinde ömrü birkaç sene olacak ev kurmaya teşebbüs etmemeliyiz.1948 Dr.Fazıl Küçük

 

Dünyayı esareti altına alan Coronavirüs'ün ülkeleri hazırlıksız  yakaladığını yöneticiler söylüyorlar. Buna karşın yeterli önlemlerin alınmadığı konusunda da bazı kuşkular dillendiriliyor. Seri katile dönüşmüş olan virüsten kurtulmak veya onu etkisiz hale getirmek için ülkeler arası işbirliğinin önemi kendiliğinden ortalıklara çıkıyor. Bazı ülkelerin yöneticileri hastalığın en az zararla atlatılabilmesi için yurttaşlarına ekonomik katkıda bulunuyorlar.

Gelinen bu noktada yaşamakta olduğumuz sıkıntının temelinde ülkelerin sağlık harcamaları konusunda yeterli kaynağı ayıramadıklarını söylemek olasıdır.Bu tür salgın hastalıkların önlenebilmesi için hastalanmadan önce Koruyucu Hekimliğe gerekli özenin gösterilmesi gerekiyor.

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de yukarıda  paylaştığımız sıkıntıları yaşıyorlar. Buna koşut ülkeler kendilerini tecrit etme yolunu haklı olarak seçmiş bulunuyorlar. Yaşanmakta olan sıkıntılara karşın gelecek için ülkelerin nelerin yapılacağı konusunda hazırlıklara başlaması gerekecektir. Moda söylemle artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Tarih yazılırken İsa dan önce ve İsa dan sonra yazıldığı gibi Corona'dan önce ve Corona'dan sonra diye yazılacağını kaydetmek istiyoruz.

Nedenine gelince bu salgından çıkarılacak ders veya derslerle siyasetçiler özellikle sağlık konusunda nerede yanlış yaptıklarını mutlaka sorgulayacaklardır. Şu anda salgın devam ederken yeterli üretimin yapılamadığı nedeniyle işsiz kalanların durumları ve yiyecek stoklarının yeterliliğinin de konuşulmasını gerekli kılıyor.

Özelleştirilen sağlık sistemlerinin de bu dönemde başarılı sınav verip veremediği konusu da tartışılıyor. Bu tartışma yaşanırken özel sağlık sistemlerinden kurulacak yeni yapı içinde ne ölçüde yararlanılacağının da tartışılması kaçınılmaz olacaktır. Yaşanmış olan sıkıntılardan sonra siyasetçilerin toplumun her kesimini kucaklayıcı olmalarını da gerekli kılıyor.

Yaşamakta olduğumuz sıkıntının çözülebilmesi için dünyadaki bilim insanlarının bir araya gelerek ortak çözüm üretmelerini zorunlu kılıyor. Ülkemizde yaşanmakta olan bazı çalışmaların umut ışığı olduğunu kaydetmek durumundayız. Siyasetçilere düşen bu sürece olumlu katkıda bulunmalarıdır .İnsanlığın geleceğinin bu noktada düğümlendiği hemen herkesçe kabul edilmektedir.

Bu arada ülkemizde 60 yaş üstü insanların bu hastalığın sorumlusu gibi gösterilmesi em küçük anlamı ile saygısızlığın büyüğüdür. Kendini bilmez diye tanımlayacağımız kişilerin insanlıktan paylarını almadıklarını düşünüyoruz.

Ülkelerin seri katil virüsten kurtulduktan sonra yeni yönetim yapılarının nasıl ve ne şekilde oluşturulacağı da bir başka tartışma konusudur. Bu nedenle içinde bulunduğumuz yapının eksik kalan yönlerini birlikte yaşıyoruz. Bunların nasıl düzeltileceği konusunda da geniş içerikli bir uzlaşının sağlanacağını umut ediyoruz. Türkiye'nin yılların birikimi ile bu sıkıntının üzerinden ciddi çalışmalarla gelebileceğini düşünüyoruz.

Dünyada tanınmayan bir ülke olmamız nedeniyle uyuşmazlığa çözüm arandığı günlerden geçerken önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmaları yaşamsal önemde görüyoruz.12 Ocak 2020 tarihli Simerini gazetesinde yer alan İngiliz Dışişleri Bakanlığının açıklamasında 30 yıl önce Rum yönetimi eski başkanlarından Yorgo Vasiliu'nun Kıbrıs uyuşmazlığının çözümünde konfederasyonu kabul ettiğini yazıyor. Böyle bir önerinin geç de olsa açıklanmasını olumlu buluyoruz.

Adadaki çözüm arayışlarında siyasilerle birlikte bilim insanları ile sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışma yapmaları gerekiyor mu ne...

     SEVGİ ile kalınız.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İlerlemenin Anlamlısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva