SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Edebiyat dünyası, Atatürk Üniversitesi sayesinde kapsamlı bir kaynak esere daha kavuşuyor. Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Fars Dili Bilimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nimet Yıldırım, “İran Edebiyatı” adlı 5 ciltlik bir eseri edebiyat dünyasına kazandırmaya hazırlanıyor.
YILDIRIM’DAN BEŞ CİLTLİK ESER
İran edebiyatının tarihi, siyasi gelişmelerin de etkileriyle birlikte Erzurum’da ele alınıyor. Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Fars Dili Bilimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nimet Yıldırım, 5 ciltten oluşan eseriyle İran edebiyatının bilinmeyen yönlerine ışık tutacak. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Prof. Dr. Nimet Yıldırım, bilinen en eski tarihlerden İslamiyet’e kadar İran edebiyatının gelişimini konu alan çalışmasının, bu alanda çok büyük bir boşluğu dolduracağını söyledi. Yıldırım, 5 ciltten oluşacak eserde, İran devletleri ve bu devletlerin siyasi ve tarihsel gelişimi, İran şiiri, İran dilleri tarihi, eski, orta ve yeri İran dillerinin ortaya çıkışları, gelişme süreçleri, yeni Farsça, İslam sonrası Farsça, yeni Farsçanın ortaya çıkmasına kadar kullanılan İran dillerinin edebiyat ve diğer alanlarında kullanılışları gibi konuların yer alacağını söyledi.
Özellikle İslam öncesi İran’da en büyük devlet olarak bilinen Sasaniler döneminde değişik bilim dallarında ve edebiyat alanında meydana getirilen eserlere dair ayrıntılı bir analizin bulunacağı “İran Edebiyatı” adlı çalışmasının, bu alanda ihtiyaç duyulan önemli bir kaynak eser olacağını dile getirdi.
//“İRAN EDEBİYATININ GELİŞMESİNE TÜRKLERİN KATKILARI”
Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Fars Dili Bilimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nimet Yıldırım, ilk cildi Mart ayında edebiyat dünyasıyla buluşacak olan eserde en can alıcı noktanın, İran edebiyatı ile Türk divan edebiyatının birbiriyle olan ilişkisi olduğunu vurguladı. Yıldırım, “İran edebiyatı ile bizim divan edebiyatımız arasında büyük ölçüde bir benzerlik ve ilişki var. Bunun başlıca nedeni ise, İran coğrafyasında asırlarca Türk egemen yöneticilerin bulunmasıdır. Bundan dolayıdır ki, Fars ve Türk edebiyatları arasında yoğun bir etkileşim alanı oluşmuş, ortak din ve ortak kültür atmosferi meydana getirilmiştir. Bazı Türk devletlerinde Farsçanın edebiyat dili olarak kullanılması, İran edebiyatının gelişimine esasen biz Türklerin çok büyük katkılar sunduğunu göstermektedir.” diye konuştu.
Çıkaracağı kaynak eserle İran edebiyatına bir pencere aralamış olunacağını kaydeden Prof. Dr. Yıldırım, böylece Türk okullarının İran edebiyatı hakkında gerekli bilgiye erişebilmelerine imkan sunulacağını dile getirdi.
Türkiye’de bu alanda çalışma yapılmadığını, bu durumun hem bilim, hem de edebiyat dünyası için büyük bir eksiklik olduğunu düşündüğünü ifade eden Yıldırım, önemli bir kaynak niteliği taşıyacak olan eserin, bu alanda öğrenim gören üniversite öğrencilerine büyük ölçüde yardımcı olacağını sözlerine ekledi.