ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cirit camiası yasta
Cirit camiası yasta
Temsili Kaymakam’dan spor kursu talimatı
Temsili Kaymakam’dan spor kursu talimatı
Yıldız: 23 Nisan’ı gurur ve sevinçle kutluyoruz
Yıldız: 23 Nisan’ı gurur ve sevinçle kutluyoruz
Tekin: Hepimizin bayramı kutlu olsun
Tekin: Hepimizin bayramı kutlu olsun
Tanfer:  ‘23 Nisan Türk Milletinin diriliş timsalidir’
Tanfer:  ‘23 Nisan Türk Milletinin diriliş timsalidir’
HABERLER>BÖLGEDEN
18 Mayıs 2010 Salı - 04:24

Yayla geleneği sürdürülüyor

Tuncay Bekar –AA/ Doğu Karadeniz'de, Türklerin tarihteki konar göçer yaşam tarzlarının bir sonucu olarak ortaya çıkan, Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan yaylalara göç etme geleneğinin en önemli unsuru küçükbaş hayvanların sürüler halinde yaylalara götürülmesine başlandı.

Yayla geleneği sürdürülüyor

Tarihte hayvancılığa bağlı olarak konar göçer bir yaşam tarzını benimseyen Türkler, geçmişte yurt edindikleri 1000 ile 2000 rakım arasındaki Orta Asya'da, mayıs ayı sonu haziran başlarında havaların ısınmaya başlamasıyla hem yağlı bir bedene sahip küçükbaş hayvanlarının sıcaklardan bunalması hem de otlakların azalması nedeniyle yaylalara göç ediyordu.
//ORTA ASYA’DAN KALMA GELENEK
Orta Asya'da göç öncesi hayvanlarını süsleyen, çeşitli ritüeller eşliğinde rakımı yüksek yaylalara giden Türkler, yaklaşık 3, 3,5 ay kaldıkları yaylalarda hayvanlardan, geçimlerini sağlamak için yağ, peynir, süt, yün gibi ürünler elde ediyordu.
SONBAHAR’DA KIŞLAK, BAHARDA YAYLAK
Sonbahara doğru rakımı daha az kışlaklara inen Türkler, hayvanlardan elde ettikleri ürünleri, göç yollarında kurulan panayırlarda satarak ihtiyaçlarını karşılıyordu. Kışlık ihtiyaçlarını büyük ölçüde bu panayırlarda temin eden Türkler, 'kışlak' denilen mekanlara yerleşirdi.
//KONARGÖÇER KAVRAMI
Tarihte yaşamlarını 'konargöçer' denilen bu tarzda sürdüren Türkler, Orta Asya'da kuraklığın baş göstermesi nedeniyle hayvanlarına otlak bulmakta güçlük çekince, siyasi nedenlerin de etkisiyle kendilerine başka yurtlar aramaya başladı.
//BİN YILLIK OĞUZ GELENEĞİ
Bu durum, Oğuzlar'ın 24 boyundan biri olan Kınık boyu mensubu ve Anadolu kapılarını Türkler'e açan boy olan Selçuklular'da da kendini gösterdi. Anadolu'nun kapılarının Türkler'e açıldığı belirtilen 1071 Malazgirt Zaferi'nden önce Selçuklular'ın önder kadrolarından olan ve Selçuklu Devleti'nin kurucusu Tuğrul Bey'in ağabeyi Çağrı Bey'in de bulunduğu bir keşif kolu 1018'de Doğu Anadolu'ya gelip bir rapor hazırladı.
//YAYLACILIĞIN TARİHSEL SÜRECİ
Dönüşte raporu siyasi lider Tuğrul Bey'e sunan Çağrı bey, raporunda 'Bu coğrafya, bize uygun bir coğrafyadır. Bizim hayvanlarımıza ve insanımıza açık bir coğrafyadır ve dolayısıyla bu coğrafyayı yurt edinebiliriz' der ve 1048'de Erzurum Hasankale bölgesinde yapılan Pasinler Savaşıyla Bizans yenilir, Türk boyları Anadolu'ya girmeye başlar, arkasından da 1071 Malazgirt Zaferi ile bu coğrafya ebedi olarak Türk yurdu haline getirilir.
//YAYLACILIK DOĞUNUN RDEĞİŞMEYEN GELENEĞİ
Türkler'in Anadolu'yu yurt edindiği söz konusu tarihten itibaren Orta Asya'da olduğu gibi günümüzde de Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz koyun, keçi ve inek besleyenler ile özellikle Toroslar'da hayvancılık yapan Yörükler 'konargöçer' yaşamları gereği yazın otlak bulmak istedikleri hayvanlarıyla rakımı yüksek olan yaylalara, kışın ise rakımı az olan sahil kesimlerine ya da köylere göç ediyor.
Türklerin tarih sahnesine çıktığı andan itibaren, konar göçer yaşam tarzlarının gereği olarak kültürlerinde görülen, zorluğu, ekonomik sıkıntılar ve modern yaşama olan hevesin de etkisiyle eski heyecanını kaybeden ancak halen Anadolu'da hayvancılık yapanlarca sürdürülen yaylalara göç, günümüzde de Orta Asya'da olduğu gibi mayıs ayı sonu ile haziran başında yapılıyor.
//YAYLALAR ÇİÇEKLERLE BEZENDİ
Şu sıralar havaların ısınmasıyla özellikle küçük baş hayvanların, sahil kesiminde boylarını aşan çayırlara rağmen otlamaması, yağlı bedenlerinin kendilerini bunaltmaya başlaması, daha taze otlar, yayla sezonunun açıldığını gösteren 'vargel' çiçekleri ile buz gibi suların bulunduğu dağların eteklerindeki mezraa ya da zirvelerindeki yaylalara göç etmek istemesi yüzünden Doğu Karadeniz'de de hayvancıların göç heyecanı başladı.
Göç öncesi tarihte olduğu gibi koyun, kuzu, keçi ve oğlaklarını, ince sesi olan 'zil', daha kalın sesi bulunan ve oval şekildeki 'kelek'lerin yanı sıra püsküller ve 'yoşa' denilen boyalar ile süsleyen ve yanlarına da hayvanların bekçisi olan çoban köpeklerini alan hayvancılar, bir süredir sürdürdükleri hazırlıklarını tamamlayarak yaylalardaki keliflerine (yayla evi) doğru yola çıktı.
//YAYLACILIK SERÜVENİ
Yaya olarak sürdürülen göç yolculuğunda küçükbaş hayvan süreleri yol güzergahındaki çayırlarda otlatılıyor, hayvancılar geceyi kurdukları çadırlarda geçiriyor. Özellikle koyun ve keçisi fazla olan hayvancıların bir kısmı, zaman zaman 15 günü bulan yaya yolculuk ile yüzlerce kilometre kat edip önce köy ile yayla arasında yer alan 'mezraa'lara ulaşmak için harekete geçti.
DOĞU KARADENİZ'DEKİ YAYLA GÖÇÜ 1 AY SÜRECEK
Dağların zirvesindeki yaylalarda otların biraz daha büyümesi için bir süre mezraada kalan bu kişiler daha sonra yazı geçirecekleri yaylalara gidecek.
Küçükbaş hayvanı az olan, inek besleyen ya da hayvanlarını beslemek için yayla da kuru ot, mısır, saman ve hayvanların yiyebileceği arpa gibi diğer besinler bulunduran bazı kişiler ise mezraaya uğramadan hayvanlarını yaylaya ulaştırdı.
Doğu Karadeniz'de hayvan besleyenlerin yanı sıra oksijeni bol olduğu için yaşlılar başta olmak üzere sağlığına düşkün kişilerin de otomobiller ile yaptığı göç, yörede devam ediyor.Yöredeki, yayla meraklıları ile hayvancıların yaylalara göçü yaklaşık 1 ay sürecek.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmetçik selzedelerin duasını alıyor
ÇETİN KARİP (İHA) - Ağrı'da yaşanan sel felaketinin ardından 12. Mekanize ...
TÖHOB’den doğu çıkarması
COŞKUN MENEK (İHA) - Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği(TÖHOB) tarafından ...
Sel tarım arazilerini vurdu
Ağrı'da geçtiğimiz hafta meydana gelen ve büyük hasara yol açan su baskınları, ...
 
Yağmur sele dönüştü
YAŞAR YILMAZ (İHA) - Kars'ın Sarıkamış ilçesinde 20 gündür aralıksız devam ...
Selzedelerden "yağmur yağmasın" duası
AHMET GENÇ(İHA) - Ağrı'da meydana gelen sel felaketinin ardından çadırlarda ...
Şimşekten korkup, uçurumdan atladılar
GÜRKAN OLCAY (İHA) - Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Gölbaşı beldesinde ...
 
Iğdır'da sel
BÜLENT MAVZER (İHA) - Iğdır'da etkili olan sağanak yağıştan zarar gören ...
Bilişim Teknolojisinde doğuda bir ilk
COŞKUN MENEK (İHA) - Bilgi Üniversitesi ile Erzincan Üniversitesi arasında ...
Selzedeler Mehmetçiğe minnettar
AHMET GENÇ - ENGİN ASLANKILIÇ (İHA)Ağrı'da meydana gelen sel felaketinin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Gerçeğin de Gerçeği
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva