Vergi mükelleflerinin 2006 gelirine ilişkin
BEYANNAME VERME SÜRESİ 1 MART’TA BAŞLAYACAK
Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Abdulkayyum Karayel’in verdiği bilgiye göre, Gelir Vergisi Kanunu uyarınca, 625 bin 846'sı gayrimenkul sermaye iradı, 1 milyon 714 bin 544'ü de ticari, zirai, serbest meslek ve menkul sermaye kazanç sahibi olmak üzere toplam 2 milyon 340 bin 390 mükellef, 2006 yılı gelirleri için 15 Mart'a kadar beyanname verecek.
İşadamı, serbest meslek erbabı, zirai kazanç sahipleri ve rant geliri elde edenler ile ev ve işyeri sahiplerinin, 2006 yılında elde ettikleri gelirlere ilişkin yıllık beyanname verme ve vergi ödeme dönemi, 1 Mart Perşembe günü başlıyor.
Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Abdulkayyum Karayel’in verdiği bilgiye göre, Gelir Vergisi Kanunu uyarınca, 625 bin 846'sı gayrimenkul sermaye iradı, 1 milyon 714 bin 544'ü de ticari, zirai, serbest meslek ve menkul sermaye kazanç sahibi olmak üzere toplam 2 milyon 340 bin 390 mükellef, 2006 yılı gelirleri için 15 Mart'a kadar beyanname verecek.
Bu arada, rant geliri olarak da nitelenen menkul sermaye iratlarının vergilendirilmesinde, beyanname verme sınırı 18 bin YTL olarak belirlendi. Söz konusu gelirlerin enflasyondan arındırma işleminde de yüzde 46,5'luk indirim oranı uygulanacak. Bu durumda, başka beyanı gereken geliri olmayanlar, indirim oranına tabi menkul sermaye iradında, gayri safi tutarları 33 bin 644,86 YTL'yi aşmayan gelirler için yıllık beyanname vermeyecek.
KİRA GELİRLERİ
Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler için de istisna tutarı ve beyanname verme sınırı belirleyici olacak.
Buna göre, 2006 yılı içinde mesken kira geliri 2 bin 200 YTL'yi aşanlar Mart ayının ilk yarısında bu gelirleri için beyanname verecek. İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı, beyanname verme sınırı olan 18 bin YTL'yi aşanlar da bu kapsamda bulunacak. Gelirin 18 bin YTL'yi aşıp aşmadığının tespitinde, gelir vergisi tevkifatına tabi kira gelirleri ile mesken kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı, aşan kısımla birlikte dikkate alınacak.Kira bedelinin hiç olmaması ya da düşük gösterilmesi halinde, ''Emsal kira bedeli'' uygulanacak.
VERGİLER NE ZAMAN ÖDENECEK?
Beyannameli gelir vergisi mükellefleri, 2006 yılı gelirlerine ilişkin yıllık beyannameleri, 15 Mart akşamına kadar bağlı oldukları vergi dairelerine verecek. Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinin ilk taksidi ise Kanun uyarınca 31 Mart akşamına kadar vergi dairelerine ve vergi tahsiline yetkili banka şubelerine ödenecek. Ancak, 31 Mart'ın Cumartesi gününe rastlaması nedeniyle vergi ödemesi, 2 Nisan Pazartesi akşamına kadar yapılabilecek.
2006 yılı için 7 bin YTL'ye kadar olan gelirler yüzde 15, 7 bin ile 18 bin YTL arasındaki gelirler yüzde 20, 18 ile 40 bin YTL arasındaki gelirler yüzde 27, 40 bin YTL'nin üzerindeki gelirler ise yüzde 35 oranında vergilendirilecek.