ERZURUM gazetesi
Uluslararası 2. Doğu Anadolu geleneksel mutfak kültürü sempozyumu yapıldı. Sempozyum Van 100. Yıl Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Van Valiliği, Van Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde Prof. Dr. Oktay Belli’nin organizasyonu ile Van’da gerçekleştirildi. Dört gün süren sempozyum da katılımcıların bildirilerinin yanı sıra Van Valiliği, 100.Yıl Üniversitesi, VATSO ve Ticaret erbabı Vanlıların ev sahipliği ile oldukça renkli geçti.
Uluslar arası Geleneksel Doğu Anadolu Mutfak Kültürü ve Van Yemekleri Sempozyum da dört gün boyunca VATSO’nun salonunda Van yemek kültürü ve Doğu Anadolu’nun Geleneksel mutfağından örnekler sunuldu.
//ÇOMAKLI BİLDİRİ SUNDU
Sempozyuma “Mani ve Türkülerde Erzurum Mutfağı” konulu bildiri ile katılan yazar Zekiye Çomaklı; “Van’ın dünyaca ünlü Van kahvaltısı bir harikaydı. Özellikle Kahvaltı caddesinde Valiliğin verdiği Kahvaltı da yer alan yöresel tatlardan Otlu Peynir, kaymak, ilitme, kavut unutulmuş değerlerin ortaya çıkmasının ne kadar önemli olduğunu anlatmaya yetiyordu” dedi.
//KALİ’NİN DEĞERLENDİRMESİ
İkincisi de başarılı bir şekilde yapılan Doğu Anadolu Geleneksel Mutfak Kültürü Sempozyumu organizasyon komitesi başkanı İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli, “Günümüzde en çok unutulan ve yok olan kültür öğelerinin başında geleneksel yemek kültürümüz gelmektedir. Bizi biz yapan bu önemli kültürün kaybolmaması ve gelecek kuşaklara eksiksiz ve doğru aktarılması için bu uluslar arası sempozyumun birincisini Bitlis’te, II. sini Van’da gerçekleştirdik. Bu Sempozyumun ikincisini Erzurum’da yapmak istiyorduk. 2011 Kış Oyunları münasebeti ile olmadı ama Oyunlar biter bitmez sonbaharda yapılması için ve Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi ve ETSO ile irtibata geçerek hazırlıklara başlayacağız.” dedi.
3 bin yıllık Doğu Anadolu mutfağını gün yüzüne çıkaran, 17.YY da Evliya Çelebinin yazdığı fakat günümüzde artık yapılmayan kaybolmuş geleneksel yemeklerin yapıldığı ve ikram edildiği bu sempozyum da botanikçiler, arkeologlar, edebiyatçılar, etnologlar, mutfak ve ev ilişkilerini inceleyen mimarların sunduğu bildiriler katılımcılar ve dinleyicilerden tam not aldı. Sempozyum bitiminde Van tanıtım gezisi yapıldı.