Atatürk Üniversitesi tarafından hazırlanan “Erzurum Ovası'nın Kuş Turizm Potansiyeli” isimli çalışma, kent için yeni turizm imkanlarını ortaya çıkardı. Erzurum’da kış turizminden sonra doğa turizminin bir çeşitliliği olarak adlandırılan ve yeni bir turizm olan kuş turizmi, bünyesinde yaklaşık 200 kuş türünü barındırdığı Erzurum Ovası ile renk kazanacak.
VALİ BULUT KUŞ TURİZMİNİ DEĞERLENDİRDİ
Erzurum Valisi Sami Bulut, il turizmine çeşitlilik ve renk kazandıracak olan çalışmayla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Vali Sami Bulut, Erzurum’un, ikinci Manyas sıfatı kazanabilecek kapasitede kuş türüne sahip olunduğunu belirterek, “Erzurum’daki kuş türleri, turizmi daha da renklendirecek ve katılımı artıracak niteliktedir” dedi.
SEVİNDİ’NİN ARAŞTIRMASI İLGİ TOPLUYOR
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi de, yapmış olduğu araştırmalarda, tarihi kaynaklarda Erzurum'un kuş cenneti olarak anlatıldığına dikkati çekerek, ilin sahip olduğu bu özelliği, bütün verileriyle ortaya koyduklarını söyledi.
Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk ise, “Doğal yapısı ve barındırdığı kuş türleriyle adeta cennet olma özelliğine sahip kentte, kuş turizmini de harekete geçirerek, turizme katkı sağlamalıyız’ dedi.
VALİ BULUT: ERZURUM OVASI PEKALA İKİNCİ MANYAS OLABİLİR
Erzurum’da önemli potansiyellerinden biri de kuş turizmi olduğunu söyleyen Erzurum Valisi Sami Bulut, “Erzurum, kuş türü zenginliğini yaşayan bir kent. Doğa turizminin bütünleyicisi olan kuş varlığıyla Erzurum Ovası’nın ikinci bir Manyas olmaması için hiçbir neden yoktur” dedi.
TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİ
Dünyada kuşların göç ettiği 3 yoldan birisinin Erzurum’dan geçtiğini belirten Vali Bulut, “Göç yolunun Erzurum’dan geçiyor olması, kentimizde kuş türlerine zenginlik kazandırıyor. 200’e yakın kuş türü buraya geliyor. Kış turizmine alternatif değil de, sadece turizm çeşitliliği anlamında önem verdiğimiz kuş turizmi, Erzurum Ovası’nın muhafaza edilmesi ve korunması suretiyle değerlendirilebilinir” diye konuştu.
ERZURUM OVASI VE DOĞAL ZENGİNLİK
Özellikle bahar aylarında çeşitli kuş türlerinin görüldüğü ovada, ayrı bir güzellikle karşı karşıya kalındığını kaydeden Erzurum Valisi Bulut, “Doğa sevgisinin de aşılanacağı bu bölge, doğayla iç içe olan insanların uğrak yeri olabilir. Burayı profesyonel anlamda turizme kazandırmak için gerekli çalışmaları başlattık. Önemli bir potansiyel olarak görüyoruz” dedi.
ÖZTÜRK: DOĞAL YAPIYI KORUMA ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ
Erzurum’un kuş cenneti olma özelliğini eskiden beridir koruduğunu dile getiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk ise, “Bölgemizde kuş turizmini hareketlendirip, verim elde edebilmek için kapsamlı ve önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bölgede yaşayan 81 yerli kuş türü ve 51 adet göçmen kuş bulunuyor. Ovada olan toplam 188 kuş türünden 136’sı üremesini Çoruh Vadisi’nde gerçekleştiriyor. Erzurum’da göç yollarından olduğu için kuş türü bakımından zengin bir yöre. Köknar Kargası, Çeltikçi, Turna, Kızıl Şahin, Kızıl Akbaba, Vangölü Martısı, Karabatak, Sütlabi, Arı Şahini ve Saz Delicesi adı verilen ve ender görülen kuş türleri, Erzurum’un sahip olduğu doğa varlıkları arasında bulunuyor. Erzurum Ovası’nda halk arasında ‘sazlık’ diye adlandırılan alanlar mevcut. Burada doğal yapıyı koruma adına çalışmalar sürdürüyoruz. Turizm sektörü geliştikçe, kuş turizmi de, bir çeşitlilik olarak adından sıkça söz ettirecektir” şeklinde konuştu.
SEVİNDİ: ERZURUM’U YENİDEN BİR KUŞ CENNETİNE DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi ise, 800 kilometrekare büyüklüğündeki Erzurum Ovası’nın 360 gün boyunca izlendiğini kaydederek, daha önce yabancı bir gözlemci tarafından tespit edilen 171 türden 170’ini bulduklarını belirtti.
191 KUŞ TÜRÜNE ULAŞILDI
Geçtiğimiz ay itibariyle yapılan en son gözlemlerde ise, 191 türe ulaştıklarını aktaran Sevindi, “Araştırmalarımız çerçevesinde, kuş türlerine ait birey sayısında azalmalar tespit ettik. Bunun nedeni de, Erzurum Ovası bataklığının kurutulmuş olmasından kaynaklanıyor. Ama genel anlamda Erzurum’un göç yolu üzerinde bulunması, türlerin devamlılığını sağlıyor” dedi. Bölgede oluşturulacak bir göl sayesinde Erzurum’un en az kış turizmi kadar gelir elde edebileceğini vurgulayan Sevindi, “Ovayı eski canlılığına yeniden kavuşturmak açısından izlenmesi gereken yol budur. Bu sayede ilimiz yeniden bir kuş cenneti haline gelebilir” diye konuştu.