VETERİNER HEKİM AÇIĞI BÜYÜYOR
Büyükbaş hayvan varlığında 535 binle Türkiye'de ilk sırada yer alan Erzurum'da, en önemli sıkıntıyı veteriner hekim ihtiyacı oluşturuyor.
Bölgede, 34 kamu, 53 özel sektör olmak üzere toplam 87 veteriner hekim görev yaparken, bir veterinere 6 bin 150 büyükbaş hayvan düşüyor.
Coğrafyanın genişliği, iklim koşulları ve bölgedeki işin zorluk seviyesi, veteriner hekimlerin bölgeyi tercih etmeme nedenlerinin başında yer alıyor.
HAYVAN VARLIĞIYLA VETERİNER SAYISI ORANTISIZ
Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, yaptığı açıklamada, yüz ölçümü bakımından Türkiye'nin 4. büyük ili olan Erzurum'un büyükbaş hayvan varlığında, 535 binle ilk sırada yer aldığını belirtti.
Erdoğan, özellikle son yıllarda Türkiye genelinde başlatılan suni tohumlama çalışmaları sonrasında veteriner hekimlere olan ihtiyacın arttığını anlatarak, şöyle konuştu:
''Suni tohumlama çalışmaları sonrasında bölgemizde veteriner hekime ihtiyaç duyulmuştur. Diğer illerden farklı olarak suni tohumlama çalışmalarında, Valiliğimiz ve Atatürk Üniversitesi ile ortaklaşa farklı bir program uyguluyoruz. Şu anda kamuda 34, özel sektörde ise 53 veteriner hekimle hizmet vermekteyiz. Bu sayı özel sektörde en az 150 olmalıdır. Kamuda da tayin olan hekimlerimizin yerine yeni atamalar yapılmalıdır. Elimizdeki imkanlarla çiftçimize en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz.''
VETERİNER HEKİM SAYISI AZ
Erdoğan, veteriner hekimlere duyulan ihtiyacın suni tohumlama çalışmalarıyla sınırlandırılmaması gerektiğinin altını çizerken, veteriner hekimlere hayvan sağlığı, küpeleme, aşılama ve hayvan sevkleri gibi konularda da ihtiyaç duyulduğu ifade etti.
Küpeleme çalışmalarını özel birliklere verdiklerini belirten Erdoğan, ''Aşılama çalışmaları konusunda da özel sektörlere teklif götürdük ancak şu ana kadar olumlu bir sonuç alamadık'' diye konuştu.
Erdoğan, Erzurum'un büyükbaş hayvan varlığının göz önünde bulundurularak veteriner hekimlerin mutlaka bölgede ikame ettirilmesi gerektiğini anlatarak, bu konuyu ilgili makamlara da ilettiklerini ve sıkıntının çözümü konusunda gerekli girişimleri yapmaya çalıştıklarını bildirdi.
ET ÜRETİMİNDE OLUMLU SEYİR
Erdoğan, Tarım İl Müdürlüğü olarak, gerek süt ve gerek et üretiminde 2000 yılına göre ciddi bir artışı sağlamayı başardıklarını belirterek, ''Her türlü olumsuzluğa rağmen et ve süt üretiminde başarıyı sağladık'' dedi.
Et üretiminin 2000 yılından bugüne, yüzde 144, süt üretiminin ise yüzde 56 oranında arttığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
''Bu durumun nedenlerinin başında uyguladığımız eğitim çalışmalarının olumlu sonuç vermesi geliyor. Ayrıca, hayvanlarımızın daha iyi beslenmesi, kültür melezi oranının yükseltilmesi ve çiftçilerimizin hayvancılık konusunda bilinçlenmesi de diğer önemli nedenler arasında yer almakta. İmkanlar ölçüsünde en iyi hizmeti yapmaya çalışıyoruz.''