VALİ GÜVENÇ:
“ SİSTEM, TOPLUM YAŞAMINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile ilgili olarak Erzurum’da gelinen son durumu oldukça başarılı bulan Vali Celalettin Güvenç,sistemin tamamlanmasının ardından toplumun modern yaşamına büyük katkı sağlayacağını söyledi.
280 MAHALLEDEN 163’Ü KAYITA GİRDİ
Vali Güvenç, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, numaralandırma alan çalışmasında ilçe merkezlerinde 280 mahalleden 163’ünün tamamlandığını ve tamamlanma oranının yüzde 58 olduğunu kaydetti. Beldelerdeki bütün mahallelerde numaralandırma alan çalışmasının tamamlandığını ifade eden Güvenç, 971 köyün de yine yüzde 100’ünün tamamlandığını söyledi. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi numaralandırma alan çalışmasında Erzurum’da önemli mesafeler alındığını söyleyen Vali Celalettin Güvenç süreklilik arz eden bu sistemin tamamlanmasının ardından toplumun modern yaşamına büyük katkılar sağlayacağını kaydetti.
VALİ YARDIMCISI YEKELER BİLGİ VERDİ
Erzurum Vali Yardımcısı Kasım Yekeler ise Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde Erzurum’da önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini belirterek, ADNKS hakkında bilgiler verdi. Vali Yardımcısı Yekeler, söz konusu sistemin kişilerin yerleşim yerlerine göre nüfus bilgilerinin güncel olarak tutulduğu, nüfus hareketlerinin her an izlenebildiği, MERNİS kayıtlarındaki TC Kimlik Numarasına göre kişiler ile ikamet adreslerinin eşleştirildiği bir kayıt sistemi olduğunu ifade etti.
SAYIMLAR ORTADAN KALKACAK
Yekeler açıklamasında: “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi nüfus sayımı değil, devamlı yapılacak güncellemeler ile yaşatılan modern bir veri tabanıdır. Daha önce 10 yılda bir sokağa çıkma yasağı ile uygulanan nüfus sayımları artık yapılmayacaktır. Ayrıca bu sistemde TC Kimlik Numaralarına göre kayıt yapılacağından mükerrer kayıt ya da kayıt olamama gibi riskler yoktur. Türkiye’deki en ücra köylerden şehir merkezlerine kadar bütün adresler belirlenen adres standardına göre düzenlenmektedir. Bu standart ülkemizde yaşanan adres karmaşasına son verecektir. Adresleri standartlaştıracak ve adres karmaşasına son verecek bu sistemin kurulması için öncelikle mahalle ayrıntısında tüm cadde, sokak ve binaların içkapı numaraları dahil olmak üzere ülkemizdeki tüm adresler “Ulusal Adres Veritabanı”na kaydedilmektedir. Numaralama işlemini belediye sınırlarında belediyeler, bu sınırlar dışında kalan köy ve benzeri yerlerde il özel idareleri oluşturulan standarda göre yapmaktadır. Numaralama çalışması tamamlanan yerlerde Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan kontrolden sonra yerleşim yerlerinde (hanelerde) yaşayan bireylerin tespiti için alan uygulaması yapılmaktadır. Bu amaçla TÜİK personeli, belirlenen bir zaman diliminde numaralaması biten yerleşim yerindeki bütün adresleri ziyaret ederek, bireylerin TC Kimlik Numaralarını alacaktır. Ulusal Adres Veritabanında kayıtlı yerleşim yeri adresleri ile o adreslerde oturanların TC Kimlik Numaraları TÜİK tarafından üretilen bir program yoluyla eşleştirilecektir. Nüfus tespit çalışmasından sonra elde edilen bilgiler muhtarlıklarda askıya çıkartılacak ve yanlışlık, eksiklik ve benzeri gibi durumlar varsa düzeltilecektir. Ayrıca kişiler kendilerine ait kimlik ve yerleşim yeri bilgilerini internet üzerinden de kontrol edebileceklerdir. Ülkemizde 6 aydan fazla kalacak yabancı uyruklu kişiler de ayrı bir form ile bu sisteme dahil edileceklerdir. Yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşadıkları ülke ve şehir düzeyinde yerleşim yeri bilgileri ile nüfus bilgileri için ayrı bir veritabanı oluşturulacaktır.”ifadelerine yer verdi.
BÜROKRASI AZALACAK
Yekeler:”MERNİS kayıtlarındaki kişilerin adres ve kimlik bilgileri de Nüfus Müdürlükleri, Muhtarlıklar, Yerleşim yeri ile ilgili hizmet alınan kamu kuruluşları tarafından doğum, ölüm, evlenme, boşanma, yerleşim yeri değişikliği gibi değişikliklerin sisteme girilmesi ile güncel tutulacaktır. Çalışmaların tamamlanması ve sistemin faal olarak çalışmasıyla birlikte adres standardı getirileceği için adres karmaşası sona erecek ve belediye, posta, telefon, elektrik ve benzeri gibi hizmetlerin yürütülmesi kolaylaşacak, bu sistem ilgili kamu kurumlarının da paylaşımına açılacağından kamuda zaman ve kaynak tasarrufu sağlanacaktır. Daha önce 10 yılda bir gerçekleşen nüfus sayımlarından farklı olarak sistem her an güncel kalacağından, nüfusa bağlı olarak yapılan idari işlemlerin yürütülmesinde sağlıklı, güncel ve net bilgi sağlayacaktır. Vatandaşların farklı kurumlardan aldığı birçok kayıt hizmeti, bu sistemin hayata geçmesi ile tek bir yerden alınabilecek ve bürokratik işlemler azalacaktır. Sistem ile en küçük yerleşim biriminde yaşayan nüfusun bile cinsiyet, yaş ve eğitim durumu her an bilinebilecek, bu sayede sağlık, eğitim, konut, ulaşım ve sosyal hizmetlerin planlanmasında güncel bilgiye sahip olunacaktır. Yerleşim yeri bazında nüfusun büyüklüğü, yaş ve cinsiyet, doğum, ölüm, evlenme, boşanma, göç, okullaşma ve benzeri gibi nüfusun niteliklerine ilişkin temel istatistikler daha kısa zaman aralıklarında istatistik üretmeye imkan verecektir. “dedi.
DEĞİŞİKLİKLERİ VATANDAŞLAR BİLDİRECEK
Sistemin işlemesi için yapılması gerekenleri de sıralayan Yekeler , şu bilgileri verdi:
“Sistem kurulduktan sonra vatandaşlar, yerleşim yeri bilgilerinde meydana gelen değişiklikleri 20 gün içerisinde muhtarlık, nüfus müdürlüğü veya diğer yetkili idareye bildirmekle yükümlüdürler. Bu değişiklikleri zamanı içersinde bildirmeyen kişilere 250 YTL, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara ise 500 YTL idari para cezası uygulanması kanun ile hükme bağlanmıştır. Muhtarlar nüfus müdürlüklerince kendilerine iletilen yerleşim yeri adresi değişikliği bildirim listelerini incelemek, mahallindeki yerleşim yeri adresi değişiklileri ile karşılaştırmak ve varsa bildirilmemiş olan değişiklikleri her ayın son haftası içinde bağlı bulunan ilçenin nüfus müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür. Gerçeğe aykırı yerleşim yeri ve cüzdan talep belgesi veren köy ve mahalle muhtarları ile herhangi bir işlem sebebiyle nüfus müdürlüğüne gerçek dışı beyanda bulunanlar ve bunlara tanıklık edenler hakkında 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Yetiştirme yurtları, bakım evleri ve benzeri yerlerin sorumluları çalıştırdıkları kişi veya barındırdıkları çocuk veya ergenlerin nüfus bilgilerini, kolluk görevlileri; kimlik kontrolleri veya herhangi bir işlem nedeniyle kimliğini ispat edemeyenlerle, nüfusa kayıtlı olmadığını tespit ettiği kişileri, okul müdürleri; okula kayıt için başvuran çocuklardan nüfusa kayıtlı olmayanları ve yakınlarını, kamu veya özel kurumlar iş verecekleri kişilerden nüfus cüzdanı istemekle, nüfusa kayıtlı olmayanları o yerin nüfus müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdürler”.