ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
5. Bölge 2024 Teşvik verileri açıklandı
5. Bölge 2024 Teşvik verileri açıklandı
Erzurum için düşündürücü veri!
Erzurum için düşündürücü veri!
Erzurum Ramazan Ayı coşkusuna hazırlanıyor
Erzurum Ramazan Ayı coşkusuna hazırlanıyor
ATAUNİV – İTÜ bilimsel iş birliği
ATAUNİV – İTÜ bilimsel iş birliği
Ramazan ayı teması : ‘İyilik Ayı Ramazan’
Ramazan ayı teması : ‘İyilik Ayı Ramazan’
HABERLER>GUNCEL
23 Mayıs 2008 Cuma - 15:10

Üniversite, memur adaylarına yol gösterdi

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitim Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Halit Dursunoğlu, memur adaylarına Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) için altın tavsiyelerde bulundu.

Üniversite, memur adaylarına yol gösterdi

KPSS ADAYLARINA ALTIN TAVSİYELER

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi A Salonunda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitim Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Halit Dursunoğlu, "sınava nasıl hazırlanmalıyız?" başlıklı bir konferans verdi.. Düzenli olarak ve ara vermeden çalışmanın önemine değinen Dursunoğlu, "Sınava hazırlanırken bol bol soru çözün. Günde ortalama 50 soru ideal bir orandır. Her gün çözdüğünüz soru sayısını biraz daha arttırın" dedi.

BOL BOL SORU ÇÖZÜN

Soruların öğreticiliğinin konuların öğreticiliğinden çok daha fazla olduğunu açıklayan Dursunoğlu, "Bir konuyu çalışmaya başlarken önce o konu ile ilgili daha önce çıkmış soruları ya da hazırlık sorularını gözden geçirip ardından konuya bakmak daha yararlı olur, bu bize nerelerden ne şekilde soru gelebileceğini tahmin etme imkanı verir. Bir alanda bütün konuları bitirdikten sonra test çözmeye başlamak, doğru bir çalışma yöntemi değildir. Soru çözmeden asla çalışmalarınızı ilerletmeyin. Konuları bitireyim; ondan sonra testlere başlarım anlayışı sizi rakiplerinizin gerisine itecektir" diye konuştu.

DENEME SINAVLARINA MUTLAKA GİRİN

Deneme sınavlarına girmekte yarar olduğunu kaydeden Dursunoğlu, "Epeyce zamandır bu kadar uzun süreli bir sınava girmediğinizi unutmayın. Bu nedenle, ruhunuzu, zihninizi ve bedeninizi sınav süresine alışkın hale getirmek için deneme sınavlarına girin. Denemelerdeki sonuçlara bakarak hiçbir zaman gücünüzü küçümsemeyin ve ümitsizliğe düşmeyin. Denemelerdeki başkalarının aldığı sonuçlarla ilgilenmeyin. Onların aldığı sonuçların iyi olması, onların sizden daha iyi olduğu anlamına gelmez. İki de bir

kontenjanlar ne olacak, acaba kaç kişi alacaklar? cümlelerini aklınıza getirmeyin ve kontenjanları asla düşünmeyin" diye tavsiyelerde bulundu.

"SINAV SÜRECİNDE YAPILMASI GEREKENLER"

Dursunoğlu sınavın yaklaştığı günlerde ve sınav günü şu konulara dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı: "Kazanamazsam mahvolurum, cümlesini hiçbir zaman aklınıza getirmeyin. Aldığınız sonuçlara bakıp da denemelerdeki performansım git gide düşüyor. Her sınav da biraz daha netim azalıyor. En iyi bildiğim şeyleri bile yapamıyorum, gibi düşünmeyin. Unutmayın deneme sınavlarının hiçbiri sizin gireceğiniz sınavın aynısı değil. Artık kafam almıyor, çalıştığımı anlamıyorum, gibi düşüncelere hiçbir zaman aklınızdan geçirmeyin ve söylemeyin. Çok çalıştığınız için kafanız, beyniniz doyum noktasına ulaşmıştır, onun

sebebi budur. Başkaları çok çalışıyor diye kendinizi onlarla kıyaslamayın, bazı insanlar tek okumada bazıları ise defalarca okuduktan sonra anlar. Bu günlere sayısız sınavlardan geçerek geldiniz. İnanın, daha önceki birçok sınavınız, gireceğiniz bu sınavdan çok daha zordu. Kazanacaklardan birinin mutlaka siz olacağınızı hiç unutmayın.”

SINAVA YOĞUNLAŞMAK ZARARLI MI?

Sınav gününün daha önceki, günler gibi geçirilmesi gerektiğini söyleyen Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitim Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Halit Dursunoğlu, şunları kaydetti:” Pikniğe ya da geziye asla gitmeyin. Yoksa sınavda da piknik yaparsınız. Sizi rahatsız edecek yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Ailenizle ya da yakın akrabalarınızla uzun süreli telefon görüşmesi yapmayın. Çünkü; onlarla yapılan konuşmanın ardından bazı düşünceler sizi çok zayıf düşürebilir. Onları mahcup etmemeliyim, kazanamazsam yüzlerine bakamam, bana ne kadar da güveniyorlar, her şeylerini bana bağışlamışlar, bu sınavı kazanırsam onların hayatını kurtaracağım, bu düşünceler sizi zayıf düşürebilir. Yanınızda bulunduğu zaman size enerji veren, sizi rahatlatan dost ya da arkadaşlarınızla beraber olun. Yatma saatinize yakın çay, kahve gibi uyku düzeninizi alt üst edecek, özellikle kafeinli içeceklerden uzak durun. O gece uykunuzu tam almaya çalışın. Yatağınıza yattığınız an hayallere, düşüncelere dalmayın. En geç saat 23: 00'da yatın.”

SORULARI İYİ OKUYUN VE HEYECANLANMAYIN

KPSS adaylarının sınavda neler yapması gerektiği konusunda da önerilerde bulunan Dursunoğlu şunları söyledi:” Dağıtılan formu doğru ve eksiksiz doldurun. Sınav kitapçığının türünü ve cevap kağıdınıza doğru işaretleyin. Sınav kitapçığının başlangıç kısmındaki açıklamaları okumakta yarar vardır. Başkalarını asla gözlemlemeyin. Sınav görevlilerine bakıp onlar hakkında içinizden yorum yapmayın. Sınav kitapçığındaki sayfaları karıştırırken, son sayfalardaki soruları gözden geçirmeniz faydalı olabilir. Soruların uzunluğu ya da kısalığı size zaman kazandırabilir. Çiklet, çikolata ya da şekerlerinizi sınav anında değil

sınava başlamadan önce açın ve sıranızın üstünde bulundurun. Dua sizi rahatlatacak ve başka şeyler düşünmenize fırsat vermeyecektir.”

DEKAN BAYRAKÇEKEN’DEN TEŞEKKÜR

Sınavda dikkatin dağıtılmaması gerektiğini vurgulayan Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitim Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Halit Dursunoğlu şöyle dedi: “ Sadece kendi kağıdınızla ilgilenin, başkalarını asla gözetmeyin. Sessizliği bozucu durumlarda salon görevlilerini mutlaka uyarın. Soruları okurken sözcüklerin altını mutlaka çizin. Son sözcüğün olumsuzluk eki alıp almadığına çok dikkat edin. Soruyu okuduğunuzda karar verdiğiniz ilk çeneği işaretleyin, acaba şu seçenekte olabilir mi diye asla tereddüt etmeyin. İlk soruları gördüğünüzde eyvah çok zor demeyin. İlk sorulardaki yaşayacağınız panik bütün sınavınızı mahvedebilir. Anlamadığınız soruları zamandankazanmak için hemen geçin. Görmediğiniz soru asla kalmasın. Başkalarının cevap kitapçığına asla bakmayın, bu sizi zayıf düşürebilir. Yorulduğunuzda, bunaldığınızda; ağzınıza şeker atın, biraz su için, alnınızı iki üç kez üst üste ovalayın, gözlerinizi kapatın ve göz kapaklarınızı ellerinizle ovalayın, kollarınızı göğüs hizasında kenetleyerek başınızın arkasına götürün ve başınızı arkaya doğru çekip yaslayın, parmaklarınızı kenetleyerek bastırıp esnetin, sizi rahatlatacaksa ayaklarınızı sallayın. Kısa süreli dinlenmeleri büyük zaman kaybı sanmayın. Saatinize sık sık değil aralıkla bakın. Zamanınızı sonuna kadar kullanın, bunaldım, çok yoruldum artık çıkayım düşüncesinin size birşey kazandırmayacağını unutmayın."

Konferans sonunda Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Samih Bayrakçeken Yrd.Doç.Dr. Halit Dursunoğlu'na çiçek sundu

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kentsel dönüşüm hız kazandı
Erzurum alt kademe Yakutiye Belediye Başkanı Atınç, hazırlanan kentsel ...
Son sınıflara ÖSS tatili
Öğrenci seçme sınavı için erken tatil kararı alındı. ÖSS'ye girecek öğrenciler ...
Kazım Karabekir’de toplu taşıma başarısı
Erzurum Minibüsçüler ve Dolmuşçular Odası Başkanı Ali Özengiz ve yönetimi ...
 
Otogar’a toplu taşıma hizmeti başladı
Erzurum Özel Halk Otobüsleri Derneği, yeni sisteme geçirilmesiyle birlikte ...
Dargelirliler için özel takı üretildi
Erzurum’daki kuyumcular, ekonomik gücü, hediyelik altın satın almaya gücü ...
Erzurum’da diplomalı işsiz sayısında patlama
Erzurum’da Nisan ayı itibariyle Türkiye İş Kurumu’na kayıtlı olan işsizlerin ...
 
Piyanist Dalkılıç resital verecek
Mustafa Kemal’in kuruluş mücadelesini başlattığı Samsun Amasya Erzurum ...
Kombina caddesi esnafi hemzemin geçit istiyor
Gez Mahallesi’nden Kombina Caddesi’ne bağlantıyı sağlayan yol üzerindeki ...
Çocuk sahibi olmak isteyenlere seminer
Hospitalium Tüp Bebek Merkezi’nden Jinekolog Operatör Dr. Tufan Babayiğit, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
İslam'ın Işığında İnsan Olmak Üzerine
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Riyakarlık (2) Ruhlar pazarı ve sahtekarlık
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Umudun Yönü
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva