Türk Dil Kurultayı’nın toplanışının 76. yıldönümü, törenlerle kutlanacak. 26 Eylül 1932 yılında Atatürk başkanlığında toplanan Türk Dil Kurultayı’nın, Türk toplumunun birliğini sağlayan en önemli zenginliğe geçit verdiği kaydedildi.
Atatürk Üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Kazım Köktekin, Türkçe'nin, Türk toplumunun birliğini sağlayan en büyük zenginlik olduğunu belirterek, "Türkçemizin bu denli zengin ve geniş bir coğrafyada kullanılıyor olması, tarihimizin, kültürümüzün ve medeniyetimizin bereket ve çeşitliliğine işaret etmektedir" dedi.
TÜRKÇE, BİRLİK DİLİ
Dünyada en çok konuşulan diller arasında yer alan Türkçe'nin, Türk toplumunun birliğini sağlayan, geçmişle gelecek arasında köprü oluşturan en büyük zenginlik olduğunu vurgulayan Köktekin, Türkçe'nin bu denli zengin ve geniş bir coğrafyada kullanılıyor olmasının, Türk tarihinin, kültürünün ve medeniyetinin bereket ve çeşitliliğine işaret ettiğini vurguladı. Köktekin, "Tarihin geri kalan sayfalarında, çeşitli nedenlerle bağımızı kopardığımız milyonlarca insanla bugün ortak dilimiz sayesinde buluşuyoruz" ifadelerini kullandı.
26 Eylül 1932 tarihinde toplanan Türk Dil Kurultayı’nın, Türk dilini başka dillerin boyunduruğundan çıkardığını anlatan Köktekin, “Dil Bayramı, Türk dilinin canlılığının devam ettiğini göstermek Türkçe’nin devamını sağlamak, Türkçe’yi daha sağlam zeminlere oturtmak için kutlanmaktadır” şeklinde konuştu.
TÜRK KÜLTÜRÜ VE DİL
Türk kültürünün en önemli isimlerinden olan, şiirlerinde arı Türkçe kullanmaya özen gösteren Yunus Emre'nin de, sevginin, kardeşliğin ve hoşgörünün yüceliğini anlattığı özlü dizeleri ile Türk dilini yücelttiğini, bugün de geçerliliğini koruyan evrensel şiirleriyle geniş kitleleri etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Kazım Köktekin, "Dil bağımsızlığını, siyasal ve ulusal bağımsızlığın ayrılmaz parçası olarak gören Büyük Önder Atatürk'ün de, çağdaşlaşma sürecinde dilimizin geliştirilmesinde ve yabancı sözcüklerden arındırılmasında katkıları sınırsızdır. Onun başlattığı dil çalışmalarının amacına ulaşmasını sağlamak, gelecek kuşaklara karşı en önemli sorumluluklarımızdan biridir. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Günü'nde, herkesi Türkçemizi doğru kullanmak konusunda gerekli özeni göstermeye çağırıyorum” diye konuştu.