Alkollü olarak araç kullandıkları için ehliyetlerine el konulan sürücüler için uygulanan Sürücü Davranışlarını Geliştirme (SÜDGE) eğitimlerine Erzurum’da da başlandı. Haziran ayına kadar devam edecek olan eğitimlerin, katılımcılar için 4 hafta boyunca zorunlu olduğu bildirilirken, söz konusu eğitimlerin periyodik aralıklarla yenileneceği öğrenildi.
//ZORUNLU EĞİTİM
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Veysi Saçak, alkollü araç kullandıkları için ehliyetlerine el konulan sürücülerin katılmak zorunda oldukları SÜDGE eğitimleri hakkında bilgiler verdi. Mayıs ayında başlayan eğitimlerin 4 hafta süreceğini kaydeden Saçak, gruplar halinde toplam 12 kişinin, söz konusu programa tabi tutulacağını belirtti. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen eğitim programında, alkollü araç kullandıkları için sürücü belgeleri alınan kişilerde, alkolle ilgili farkındalık oluşturulmasının amaçlandığını kaydeden Saçak, “Sürücüleri eğitimlerde alkolün zararları, vücut üzerindeki etkileri ve bu alkol yüzünden meydana gelebilecek davranış bozuklukları konusunda detaylı bir biçimde bilgilendiriyoruz. Bu eğitimlerde maksat, alkole karşı sürücülerde bir savunma mekanizması ve farkındalık oluşturmaktır. Bir nevi terapi özelliği taşıyan eğitimlerin ardından bulunulan gözlemler, sürücülerin belgelerini geri alma sürecinde çok büyük rol oynuyor.” diye konuştu.
//SAÇAK: ALKOL HEM FİZİKSEL, HEM DE RUH SAĞLIĞINI BOZUYOR…
Psikolog Veysi Saçak, alkolün, kullanan kişinin fiziksel sağlığını bozmasının yanında, ruhsal sağlığını da olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak, aynı zamanda maddi olarak kayba da uğrattığını dile getirdi. Saçak, “Alkol, insanın ailesiyle ve sevdikleriyle sorunlar yaşamasına neden olur. Toplum yapısını ve huzurunu olumsuz etkiler. Suça teşvik eder ve suç oranını arttırır. Yani, alkolün zararları fiziksel ve ruhsal zararlar, topluma zararları, aileye etkisi, suç oranlarını arttırması, trafik kazaları gibi çok geniş bir açıdan ele alınabilir.” ifadelerini kullandı.
//ALKOL VE DÜŞÜNME YETENEĞİNE OLUMSUZ ETKİSİ
Alkolün, insanın zihnini bulandıran ve sağlıklı düşünmesine engel olan bir madde olduğuna vurgu yapan Psikolog Saçak, bir nevi uyuşturucu özelliği taşıyan alkolün, sağlıklı düşünmeye engel olmakla birlikte sağlıklı hareket etmeyi de imkansız hale getireceğini ifade etti. Sürücülere bu konuda çağrıda bulunan Saçak, alkollüyken özellikle araç kullanılmamasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Her gün yüzlerce insanın alkollü araç kullanılması nedeniyle hayatını kaybettiğini biliyoruz. Kısaca alkol alan için de, toplum için de, birbirinden büyük zararlar doğuruyor.” şeklinde konuştu.