Tarımsal Araştırma Enstitüsü hayvancılığı analiz etti
Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün, hayvancılık sektöründe önemli bir yeri olan koyunculukla ilgili yaptığı araştırmada ilginç tespitler ortaya çıktı.4 ilde bin 56 çiftçi üzerinde yapılan ankette,sektördeki en önemli açmazın çoban bulamamak olduğu ve tarımdaki kadın işgücü sayısının azlığı olduğu saptandı.
Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, Erzurum'da koyunculukla ilgili açıklamalarda bulundu. Çakal, " Koyun besiciliğinin neden azaldığıyla ilgili çiftçiler arasında bir araştırma yaptık. 4 ilde bin 56 çiftçimize bu soruyu yönelttik. Aldığımız cevapların arasında en dikkat çekici olanı; çoban bulamamak oldu. Bir diğer önemli sıkıntı ise, tarımdaki kadın iş gücü sayısının azlığıdır. Bundan önceki yıllarda köylerimizde çalışan kadın sayısı oranı % 76 iken, şimdi ise % 4'e düşmüştür. Bu da koyunculuğun gerilediğini göstermektedir. İl olarak hayvancılık yönünden en şanslı illerden bir tanesi biziz, bu yönde çiftçimize çok büyük görevler düşmektedir. Yürüttüğümüz Mor karaman Koyunculuğu Projesi kapsamında 6 ilçe, 23 köy 5 bin 817 koyun ve 277 koç olmak üzere toplam 6 bin 94 baş koyun ile çalışılmaktadır." dedi.
MERALARDAKİ TAHRİBAT SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Meralardaki tahribatlara değinen Çakal, "Hayvancılıkta en iyi iller arasından biriyiz. Diğer illerde koyunculuğu kaldırma kapasitesi bulunmaktadır. Ancak Erzurum iline baktığımızda bunu görememekteyiz. Koyun besiciliğine önem verelim. Köylerde koyunculuk bitme noktasına gelmiştirGöçlerin ilimiz meralarında yaptığı tahribatlar, koyun mevcudunun azalmasına neden olmuştur. Gerçi son 4 yılda göçlere ilimiz meraları yasaklanmış ve belli bir kıpırdamayla meralarımız kendine gelmeye başlamıştır. Sebepler ne olursa olsun ilimizde 750 bin civarında bir koyun varlığımız vardır.Valiliğimiz koordinatöründe tüm tarımsal kuruluşlar ve üniversitemiz ile birlikte koyunculuk için neler yapabilineceği masaya yatırılmış olup, önemli kararlar alınmıştır. Bu kararların başında mevcut koyun varlığımızın en iyi şekilde beslenmesi, şartlarının iyileştirilmesi, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi konularda çiftçi eğitimlerin yapılması gerekir." şeklinde konuştu