Erzurum Tarım İl Müdürlüğü, Şap hastalığıyla mücadele çalışmalarında yeni bir döneme daha girdi. Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, Şap hastalığına neden olan virüsün artık aşılara karşı da direnç göstermeye başladığını belirterek, “Hastalığı kontrol altında tutabilmek için tüm imkanlarımızı seferber etmiş haldeyiz. Birkaç gün önce güz dönemi aşılama çalışmalarına başladık, 15 Kasım tarihine kadar da devam edeceğiz.” dedi. Erzurum’un bazı ilçelerine bağlı toplam 35 köy ve yerleşim biriminde Şap hastalığına rastlandığını, 16’sının söndürüldüğünü ve geriye kalan bölgelerdeki mücadele çalışmalarının ise son sürat devam ettiğini anlatan Tarım İl Müdürü Altun, konuyu çok önemsediklerini ve üzerinde hassasiyetle durduklarını söyledi. Erzurum’daki Şap vakalarının daha çok hayvan hareketleriyle ilgili olduğunu dile getiren Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, şehre dışarıdan sokulan hayvanlar yoluyla bulaşan hastalığın, hastalıklı hayvanlarla birlikte ortak olarak kullanılan mera, çayır ve araziler vasıtasıyla da yayılım gösterebildiğini ifade etti.
Erzurum merkez, ilçeler ve b ağlı tüm köylerdeki hayvanların aşılanması için seferberlik ilan ettiklerini ve bu konuda tüm ilçe tarım müdürlüklerinin harekete geçirildiğini belirten Altun, güz dönemi aşılama çalışmalarından tam verim almayı hedeflediklerini kaydetti.
Öte yandan hastalığın yayılım hızıyla ilgili olarak endişe verici bir durum bulunmadığını vurgulayan Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, lüzum görülmesi halinde yeniden bir karantina kararı da alınabileceğini ifade etti. Tarım İl Müdürü Altun, Erzurum’da yaz başında Şap vakalarıyla ilgili olarak bazı ilçelerde karantina ilan edildiğini ve hayvan pazarlarının kapatıldığını hatırlatarak, “Hayvan pazarlarının yeniden kapatılması da, ihtiyaç görülmesi halinde uygulanacak eylem planlarından birisidir. Çünkü hastalıkla mücadelede her alternatifi aklımıza getirdik ve ona göre bir eylem planı hazırladık.” dedi.
ALTUN: HASTALIK, ET VE SÜT VERİMİNİ DÜŞÜRÜYOR
Halk arasında ‘Dabak’ olarak bilinen Şap hastalığının, bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı bir hastalık olduğunu kaydeden Mustafa Altun, “Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık, et veriminde yüzde 30-45, süt veriminde yüzde 15-35 arasında verim kayıplarına neden oluyor. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Çiftçilerimiz, hayvanlarına şap aşısını yaptırmalıdır. Şap aşısı yaptırmayanlara cezai işlem uygulanacaktır. Ayrıca şap aşısı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmeyerek, veteriner sağlık raporu verilmeyecektir. Bu hayvan sahipleri de hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden faydalanamamaktadır.” şeklinde konuştu.