Tarımda destekleme pirimleri arttı
Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, tarım sektörünün hak ettiği konuma gelmesi için, yeni üretim tekniklerinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, tarımda verdikleri destek primleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, tarım sektörünün hak ettiği konuma gelmesi için, yeni üretim tekniklerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. İl çiftçilerinin çoğunluğunun küçük işletmelere sahip olduğunu belirten Erdoğan, “Erzurum da genellikle küçük işletmeler yoğunluklu. Bu işletmelerin sahip oldukları alet ve makinelerle üretimde bulunmaları, birim alana düşen masraflarının toplam maliyet içindeki payının yükseltmektedir. Ayrıca küçük işletmelerin modern, teknolojisi gelişmiş alet ve makineleri satın almaları hem zor olmakta hem de ekonomik olamamaktadır. Böylece teknoloji eksikliği çiftçilerimizin polikültür tarıma geçişlerine mani olmaktadır. Türk tarımına yön veren kamu ve özel kuruluşların hedefi , yeni üretim tekniklerini uygulayarak burum aladan elde edilen ününün kalite ve kantite yönünden artırılmasın sağlamaktadır” dedi.
YENİ TEKNOLOJİLER ÜRETİCİLER İÇİN ÖNEMLİ
Yeni teknolojilerin üreticiler açısından önemine değinen Erdoğan, “ Ülkemizde tarımsal gelişmelerin birinci şartı olan yeni teknolojiler, üreticiler tarafından uygulandığı takdirde sosyo ekonomik yararlar sağlanacaktır. Bu nedenle uygulanabilecek yeni teknikler ve yeni bilgiler araştırma ve yayın kuruluşlarının yapacağı entegre projeler ile hızla çiftçilere iletilmelidir. Ancak tarımsal yeniliklerin çiftçilere iletilmesi, uygulanmaya konulması sadece tarımsal yayımla mümkün olmamaktadır. Bunun desteklenmesi, kredilendirilmesi ve çeşitli kaynaklarla teşvik edilmesi gerekmektedir. Bu amaçla bakanlığımızca hayvansal üretim ve bitkisel üretimle ilgili olarak devletimizin her kademede belirli oranlarda çiftçilerimizi desteklenmektedir” dedi.
ÇİFTÇİYE DESTEK İÇİN VARIZ
Desteklemelerle ilgili bilgiler de veren Erdoğan, “Yem bitkileri ve alet makine desteği, doğrudan gelir desteği, mazot ve kimyevi gübre desteği, süt teşviki, arıcılık ve su ürünleri desteklemeleri, suni tohumlama ve buzağı desteklemeleri, kooperatifçilik destekleri, kırsal kalkınma yatırımları desteklemeleri, sertifikalı yem bitkileri desteklemeleri, organik tarım desteklemeleri toprak tahlili desteklemeleri ve tarımsal sigorta prim desteği gibi çeşitli kollarda yapılan desteklerin toplam tutarı, 79 milyon 722 bin 148 YTL olmuştur. Önceki yıllara ait rakamlar göz önünde bulundurulacak olunursa, desteklemelerde yüzde 267’lik bir artışın olduğu görülecektir” diye konuştu.