ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum Şehir Tiyatrosundan ‘Matmazelin Kedisi’
Erzurum Şehir Tiyatrosundan ‘Matmazelin Kedisi’
Mourinho Erzurumspor maçını değerlendirdi
Mourinho Erzurumspor maçını değerlendirdi
Kutlu: 'İlk yarıdaki oyun tatmin ediciydi'
Kutlu: 'İlk yarıdaki oyun tatmin ediciydi'
Erzurumspor Kupa’da 2’inci yenilgisini aldı
Erzurumspor Kupa’da 2’inci yenilgisini aldı
 ‘Divan-ı Lügati’t Türk’ ödülleri sahiplerini buldu
 ‘Divan-ı Lügati’t Türk’ ödülleri sahiplerini buldu
HABERLER>EKONOMİ
21 Haziran 2010 Pazartesi - 08:10

“Bağrımıza borç bastık”

"Tüketici'nin Boç Ligi" klasmanına göre ilk sırada kişi başına 3 bin 690 lira borç ile İstanbul yer alıyor, İstanbul'u 3 bin 363 lira ile Ankara, 2 bin 721 lira ile Muğla izliyor. Tunceli, Erzurum, Yozgat, Osmaniye, Bayburt, Aksaray, Gümüşhane, Kars, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Ardahan, Adıyaman, Kilis, Iğdır, Batman, Van, Şanlıurfa, Siirt, Bitlis ve Mardin de 400-1.000 lira arasında kişi başına borçlu iller olarak sıralanıyorlar.

“Bağrımıza borç bastık”

//ATO ARAŞTIRMASI
Ankara Ticaret Odası (ATO), Türkiye'de kişi başına düşen tüketici borcunun 2 bin liraya yaklaştığını açıkladı.ATO'dan yapılan yazılı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verileri değerlendirildi. Buna göre Mart 2010 sonu itibariyle tüketicilerin bankalara olan toplam borcu 139,2 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu tutarın 99,4 milyar liralık kısmı tüketici kredileri, 2,7 milyar liralık kısmı kredili mevduat hesabı borcu, 37 milyar liralık kısmı ise kredi kartı borçlarından oluşuyor.
Türkiye'deki kişi başına düşen tüketici kredisi, kredi kartı ve kredili mevduat hesabı borcu bin 947 lirayı buluyor. Birçok ailenin TOKİ'ye olan taksitli konut borçları da dahil edildiğinde kişi başına ortalama borç 2 bin lirayı aşıyor. Kişi başına borç miktarında son altı yılda 10 kattan fazla artış yaşandığı dikkati çekiyor. 2003 yılı sonunda kişi başına düşen tüketici kredisi ve kredi kartı borcu 190 lira civarında kalıyordu.
//KLASMAN LİDERİ İSTANBUL
Ankara Ticaret Odası'nın hazırladığı "Tüketici'nin Boç Ligi" klasmanına göre iller itibariyle bakıldığında hem miktar olarak hem de kişi başına düşen borç miktarı açısından ilk sırayı İstanbul alıyor. Bankalara toplam 46,9 milyar liralık tüketici kredisi, kredi kartı ve kredili mevduat borcu bulunan İstanbul'da kişi başınaborç miktarı 3 bin 690 lirayı buluyor.
Borç Ligi'nde ikinci sırayı 15,3 milyar lirayla alan Ankara, kişi başına ortalama borç tutarında da 3 bin 363 lirayla İstanbul'u izliyor. Üçüncü sırada 2 bin 721 lirayla Muğla yer alıyor. Muğla'daki ailelerin bankalara toplam 2,2 milyar liralık kredi kartı, tüketici kredisi ve kredili mevduat borcu bulunuyor.
İzmir, 9,9 milyar liralık toplam tüketici borcuyla, borç büyüklüğü açısından üçüncü sırada yer alırken, kişi başına borç tutarında ise 2 bin 602 lirayla dördüncü sırada geliyor. Kişi başına tüketici borcu tutarında İzmir'i 2 bin 545 lirayla Antalya, 2 bin 111 lirayla Tekirdağ, 2 bin 27 lirayla Kocaeli ve bin 960 lirayla Eskişehir izliyor.
İstanbul, Ankara, Muğla, İzmir, Antalya, Tekirdağ, Kocaeli ve Eskişehir'deki kişi başına tüketici kredisi ve kredi kartı borcu Türkiye ortalamasının üzerine çıkarken geri kalan 73 ildeki kişi başına borç miktarı ise ortalamanın altında kalıyor.
//GÖNÜLLERİN ŞAMPİYONU MUŞ
Kişi başına en düşük kredi kartı ve tüketici kredisi borçlusu iller ise 242 lirayla Muş, 289 lirayla Bingöl, 294 lirayla Şırnak, 303 lirayla Ağrı, 317 lirayla Hakkâri olarak sıralanıyor. Buna göre en az borçlu il olan Muş, "Gönüllerin Şampiyonu" olmaya da hak kazanıyor.
Aydın, Yalova, Çanakkale, Bursa, Kırklareli, Adana, Zonguldak, Edirne, Bilecik, Bolu, Mersin, Artvin, Balıkesir, Karabük, Burdur, Trabzon, Bartın, Kastamonu, Sakarya, Amasya, Denizli, Kırıkkale, kişi başına düşen borç 1.500-1.900 lira arasında değişirken, Isparta, Rize, Manisa, Samsun, Sinop, Kayseri, Çankırı, Nevşehir, Çorum, Giresun, Düzce, Uşak, Kütahya, Konya, Tokat, Kırşehir, Ordu, Hatay, Afyon, Sivas, Erzincan, Gaziantep, Malatya, Niğde, Elazığ ve Karaman kişi başına 1.000-1.500 lira arasında borçlu gözüküyorlar.
//ERZURUM KATEGORİSİ
Tunceli, Erzurum, Yozgat, Osmaniye, Bayburt, Aksaray, Gümüşhane, Kars, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Ardahan, Adıyaman, Kilis, Iğdır, Batman, Van, Şanlıurfa, Siirt, Bitlis ve Mardin de 400-1.000 lira arasında kişi başına borçlu iller olarak sıralanıyorlar.
//BAZI İLLERDE BORÇ, TASARRUF MEVDUATINI GEÇTİ
İllerdeki kişi başına borç miktarı, bu illerde bankalar tarafından toplanan Türk parası ve döviz cinsinden tasarruf mevduatlarıyla (vatandaşlara ait mevduatlar) karşılaştırıldığında ise kişi başına borç miktarı düşük gözüken bazı illerde, vatandaşların borcunun, sahip oldukları mevduatı geçtiği belirlendi.
Örneğin, kişi başına 309 lira tasarruf mevduatı düşen Bitlis'te kişi başına tüketici borcu ise 437 liraya ulaştı. Yani Bitlisli vatandaşların bankalara olan borcu mevduatlarının yüzde 141,5'i kadar bir büyüklük oluşturdu. Aynı şekilde kişi başına 881 lira mevduat toplanan Erzurum'da kişi başına borç 947 liraya çıktı. Kişi başına 307 lira mevduat toplanan Şırnak'ta borç miktarı 314 lirayı buluyor. Van, Ağrı gibi illerdeki kişi başına borç miktarıyla kişi başına tasarruf mevduatı yaklaşık aynı düzeyde seyrediyor.
Şanlıurfa, Hakkari, Bilecik, Kırıkkale, Tokat ve Mardin;de kişi başına tüketici borcu, kişi başına tasarruf mevduatının yüzde 91-98 arasında seyrediyor. Siirt, Diyarbakır, Çankırı, Kilis, Adıyaman, Muş, Kars, Osmaniye, Amasya, Bayburt gibi illerde bankalar topladıkları tasarruf mevduatının yüzde 80-89;u kadar tüketicileri borçlandırdılar. Sakarya, Artvin, Gaziantep, Kastamonu, Batman ve Kütahya gibi illerde bu oran yüzde 70-78 arasında seyrediyor.
Bankaların Rize, düzce, Gümüşhane, Manisa, Niğde, Ordu, Çorum, Bolu, Kocaeli, Çanakkale, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Karabük ve Ardahan gibi illerde kullandırdıkları krediler bu illerden topladıkları tasarruf mevduatının yüzde 60-70;i kadar bir büyüklük oluşturdu.
//BORÇ BORÇLA DÖNÜYOR
ATO Başkanı Sinan Aygün, tüketim harcamaları ve harcanabilir gelir reel olarak azaldığı halde 2009 yılında Türkiye'deki ailelerin borçlarının artmaya devam ettiğini belirterek, işsizliğin de etkisiyle birçok ailenin borçla geçinmeye başladığını bildirdi. Tüketim harcamaları azalırken tüketici borçlarının artmasının "borcun yeni borçlanmalarla kapatıldığına" işaret olduğunu belirten Aygün, şunları söyledi:"Kredi kartı borcunu ödeyemeyen vatandaş tüketici kredisine, tüketici kredisini ödeyemeyen vatandaş kredi kartına başvuruyor. Birçok vatandaş, sonzamanlarda iyice yaygınlaşan kredili mevduat hesabı yüzünden maaşının yüzünü göremiyor. Çünkü ay sonuna kadar kredili mevduat hesabından maaşı kadar parayı borç olarak çekip harcamış oluyor. Merkez Bankası da son raporunda kredili mevduat hesapları konusunda vatandaşları uyardı. Bankalar kredi kartlarının yanı sıra kredili mevduat hesaplarından borç çeken vatandaşlara da çok yüksek faizler uyguluyorlar. Örneğin bir banka 'avans hesabınızdan 1.000 TL kullanmanız durumunda günlük 1,91 TL faiz işlemektedir' diye reklam yapıyor. Bu günlük faizin aylık tutarı yüzde 5,7, yıllık basiti ise yüzde 68,8'e geliyor. Bu yüksek faizler yüzünden tüketicilerin bankalara olan borçluluğu durduk yerde her geçen gün biraz daha artırıyor. Kısaca bağrımıza borç bastık."

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anadolu Zirvesi yatırımcıları ağırladı
OKTAY FANİ (İHA) - Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından ...
Türkiye'deki Projelere Alman Desteği
Almanya, son 50 yılda Türkiye'de 400 projeye Mali ve teknik destek sağladı. ...
İthal, besi malı fiyatlarını düşürdü
DURSUN MURAT AYDIN(İHA) - Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) 'cep yakan' et ...
 
Şirketleşmede düşüş
TOBB 2010 yılı Mayıs ayına ait kurulan ve kapanan şirket istatistikleri ...
Yatırımcılardan Doğu’ya övgü
Nijerya eski Yatırım Bakanı ve Yatırım Komisyonu Başkanı Mustafa Bello ...
Aziziye’de yatırım açılımı
Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, Erzurum’a gelen 150 işadamına ilçenin ...
 
ETB’den et sorununa farklı yaklaşım
ÖZLEM ABUŞOĞLU/ERZURUM gazetesi - Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Yönetim ...
Ovit tüneli için güç birliği
GÖKTÜRK FIRAT(İHA) - Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümüne ...
Demiryolu, Doğu’nun vazgeçilmezi
SAMET ÖZÜNAL (GHA) – Son yıllarda ‘lojistik köy’ ve ‘hızlı tren’ projelerinin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gençlere yol haritası
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Olmak yahut “Kal” kalmak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva