ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum yapı izin istatistikleri açıklandı
Erzurum yapı izin istatistikleri açıklandı
Erzurum’da coğrafi işaret gündemi
Erzurum’da coğrafi işaret gündemi
Horasan -32.6 dereceyle soğuk rekoruna ortak oldu
Horasan -32.6 dereceyle soğuk rekoruna ortak oldu
102 kilo metamfetamin ele geçirildi
102 kilo metamfetamin ele geçirildi
2 bin gündür evlatları için nöbetteler
2 bin gündür evlatları için nöbetteler
HABERLER>GUNCEL
20 Temmuz 2009 Pazartesi - 02:39

Tarihi bekleyen konak

GHA/Erzurum Kongresi’nin 90’ıncı Yıldönümü heyecanı, bütün şehri sararken, Cumhuriyet Caddesi’ndeki Mevki-i Müstahkem Konağı, bu yıl da kutlamaların dışında kalacak. Erzurum’a geldiği 3 Temmuz 1919’da söz konusu konağa yerleşen M. Kemal Atatürk, Büyük Kongre’yi toplamak için çok sevdiği askerlik görevinden de, yine bu evde kaldığı dönemde istifa etti.

Tarihi bekleyen konak

 Erzurum Kongresi’nin 90’ıncı Yıldönümü heyecanı, bütün şehri sararken, Cumhuriyet Caddesi’ndeki Mevki-i Müstahkem Konağı, bu yıl da kutlamaların dışında kalacak. Erzurum’a geldiği 3 Temmuz 1919’da söz konusu konağa yerleşen M. Kemal Atatürk, Büyük Kongre’yi toplamak için çok sevdiği askerlik görevinden de, yine bu evde kaldığı dönemde istifa etti.
MEVKİ-İ MÜSTAHKEM KONAĞI
Tarihi kayıtlarda, Atatürk’ün, Cumhuriyet Caddesi’ndeki Cimcime Hatun Türbesi’nin hemen karşısında bulunan Mevki-i Müstahkem Konağı’nda, 6 gün boyunca kaldığı bilgisine yer verilirken, Erzurum Kongresi’nin toplanması yönündeki ilk planların da, yine bu binada yapıldığı kaydediliyor. Mevki-i Müstahkem binasıyla ilgili olarak Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu’nun da bir araştırmasının bulunduğu öğrenilirken, bu hususta Doç. Dr. İbrahim Ethem Atnur’un da, ayrıca bir çalışma yaptığı öğrenildi. Erzurum’a ‘Tuğgeneral’ rütbesiyle gelen M. Kemal Atatürk’ün, askeri bina olması nedeniyle konakladığı Mevki-i Müstahkem Komutanlığı binası, hükümet konağına yakın oluşuyla dikkat çekerken, Erzurumlular, söz konusu tarihi yapının, kongre kutlamalarının dışında bırakılmaması gerektiğini kaydettiler.
TARİHİ BEKLEYEN KONAK
M. Kemal Atatürk, 8 Temmuz 1919’u, 9 Temmuz’a bağlayan gece, Mevki-i Müstahkem binasında beraberinde Kazım Karabekir, Rauf Bey, Kurmay Binbaşı Kazım, yaverleri ve emir erleriyle birlikte, İstanbul’dan gelecek haberi beklerlerken, Yaver Cevat Abbas’ın; Padişah’ın, telgraf makinesinin başında beklediği yönünde getirdiği haberle harekete geçtiler. Mevki-i Müstahkem binasından çıkarak, Erzurum Postanesi’ne kadar yürüyen Atatürk ve arkadaşları, İstanbul’daki Yıldız Sarayı Telgrafhanesi ile ilk teması gece yarısında kurdular. Padişah adına Harbiye Nazırı Ferit Paşa’dan gelen ilk mesaj; “Padişahımız efendimiz hazretlerinin selâm-ı şâhanelerini tebliğ ederim. Muhabbet ve itimad-ı hümayunlarını bildiririm.” şeklinde olurken, ardından gelen ikinci mesajda, Atatürk’ten derhal İstanbul’a dönmesi istenmektedir. Gölbaşı’ndaki Erzurum Postanesi’nden İstanbul’a gönderilen cevap; “Dönmem!” olunca, gelen sonraki telgrafta Atatürk’e hitaben; “Erzurum’dan hastalık raporu al; fakat derhâl oradan ayrıl. İstediğin yere git!” önerisi sunulur. Gazi’nin cevabı, bunun kesinlikle mümkün olmayacağı yönünde şekillenirken, Yıldız Sarayı Telgrafhanesi’nden gelecek olan cevap, Paşa’nın askerlik hizmetinden azledildiği yönünde olacaktır. Ancak M. Kemal, İstanbul’dan önce davranarak, istifa dilekçesini yazar ve altını imzalar.
GÖLBAŞI’NDAKİ POSTANEDEN YILDIZ SARAYI’NA İSTİFA TELGRAFI…
M. Kemal Atatürk’ün, Mevki-i Müstahkem Binası’nda kaldığı dönemde Gölbaşı’ndaki Erzurum Postanesi’nden İstanbul’a gönderdiği telgraf şöyle: “9 Temmuz 1919 – Erzurum… Mübarek vatan ve milleti parçalanmak tehlikesinden kurtarmak, Yunan ve Ermeni isteklerine kurban etmemek için açılan milli savaşmalar uğrunda milletle beraber serbest surette çalışmağa askeri ve resmi sıfatım artık engel olmaya başladı. Bu gaye-i mukaddese (kutsal amaç) için milletle beraber sonsuza kadar çalışmağa mukaddesatım (kutsal şeylerim) adına söz vermiş olduğum cihetle, pek aşıkı bulunduğum yüce askerlik mesleğine bugün veda ve istifa ettim. Bundan sonra milli ve kutsal gayemiz için her türlü fedakarlıkla çalışmak üzere sine-i millette (milletin bağrında) bir ferd-i mücahit (savaşçı kişi) suretiyle bulunmakta olduğumu tamimen arz ve ilan eylerim.”
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Güven Sağsöz 20 Temmuz 2009 Pazartesi 15:53

Erzurum'un malesef kendi öz evlatlarına sevgisi saygısı kalmadı, kaldı ki böyle tarihi kültürel mirasına sahip çıkıp restore edip gün yüzüne çıkarsın. Yinede Allah'dan umut kesilmez İnşallah duyarlı bir yetkili yönetici çıkıp tarihi yapılarımıza sahip çıkar diye umuyorum.Hemşerilerime sağlık ve selamet dilerim...

Yorumu oyla      6      4  
Muzaffer Taşyürek 20 Temmuz 2009 Pazartesi 14:20

Bu binayi ve ademe mahkum edilmek istenen bir tarihi hatırlatan ve gündeme taşıyanlara çok teşekkürler. Mustafa Kemal Paşa'nın İstaifa dilekcesini gönderdiği binada gölbaşında çürümeğe terk edilmiş durumda bir utancımızdır. Cumhuriyet caddesindeki binayla ilgili Ahmet Küçükler beye Vatan TV'nin açıldığı gün Vatan TV binasında bizzat bilgi vermiştim. kendileride ilgilenip bakalım, Erzurum'a kazandırırız demişlerdi.. Kongrenin 90 yılında yapılabilecek en güzel işlerden birisi bu binanın Erzurum için tarihi bir mekan haline getirilmesidir..

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PTT’den 90’ıncı yıl sergisi
PTT Genel Müdürlüğü, 23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 90’ıncı Yıldönümü’nde ...
“Yazıcıoğlu Sevdası”
Erzurum’un Aziziye ilçesi Sanayi semtinde tamircilik yapan bir esnaf, ...
Zanaatkarlara kriz darbesi
GHA/Ekonomik kriz yüzünden yaşanan nakit sıkıntısı, vatandaşa piknik keyfini ...
 
‘Kimse Yok mu’, darlarına yetişti
CİHAN/Erzurum'un Horasan ilçesinde barakada yaşayan 6 kişilik Güven ailesine, ...
Hele bizim halimize
GHA/ Özel bir televizyon kanalında yayınlanan çocuk sesleri yarışma programı ...
Kamu yükümüz artıyor..
Devlet, 2009 yılının ilk yarısında, Erzurum’da kişi başına 960 TL’lik ...
 
Ruhumuz arınacak
İslam Alemi, Miraç Kandili’ni idrak edecek olmanın heyecanını yaşıyor. ...
90.Yıl seferberliği
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 22-23 Temmuz 2009 tarihleri arasında Erzurum’a ...
DASİDEF’ten DAKİK daveti
CİHAN/TUSKON üyesi Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu, işadamları ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
İslam'ın Işığında İnsan Olmak Üzerine
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Riyakarlık (2) Ruhlar pazarı ve sahtekarlık
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Umudun Yönü
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva