//TAHSİS NİHAYET YAPILDI
Erzurum Defterdarı Osman Şimşek, Yoncalık’taki İl Halk Kütüphanesi ile bitişik durumdaki Askeriye Hamamı’nı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis ettiklerini açıkladı. Defterdarlığa bağlı Milli Emlak Müdürlüğü’nün himayesinde bulunan tarihi hamamın, 21 Eylül 2010 tarihinde imzalanan bir protokolle Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü’ne tahsis ettiklerini kaydeden Şimşek, tarihi hamamla ilgili olarak bundan sonra nasıl bir tasarrufta bulunulacağına, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın karar vereceğini dile getirdi.
//TARİHİ ESERİN KULLANIMI
Geçmiş yıllarda restore edilen Askeriye Hamamı’nın, daha sonra yöresel yemeklerin satışa sunulduğu bir işletme olarak kullanıldığını da hatırlatan Şimşek, “Hamamı kiralayan işletmeci, burada yöresel yemek satışı yapıyordu. Fakat bu işte başarılı olamadı ve hamam yeniden kapandı. Uzun bir süredir boş bekletilen ve kullanılmayan hamamla ilgili olarak bazı talepler vardı. Bu talepler değerlendirilerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü ile geçtiğimiz ay masaya oturuldu. Askeriye Hamamı, 21 Eylül 2010 tarihi itibariyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edildi. Bundan sonraki tasarruf bakanlığa bağlı olacak.” diye konuştu.
//RESTORASYON YİNE İZNE TABİ
Askeriye Hamamı’nın tarihi bir eser olduğunu, bu nedenle içinde ya da çevresinde yapılması düşünülebilecek bakım ve onarım çalışmalarının izne tabi bulunduğunu kaydeden Defterdar Osman Şimşek, “Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü, burada restorasyon ihtiyacı hissederse, bunun için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin alması icap edecek.” dedi.
Öte yandan Erzurumlu Tarih Araştırmacısı ve Eğitimci Muzaffer Taşyürek ise, Yoncalık’taki Askeriye Hamamı’nın, tek başına bir yapı olmadığına dikkat çekerek, “Askeriye Hamamı, burada yıllar önce bulunan askeri kışlanın sadece bir parçasıydı. Burada daha birçok yapı vardı, fakat sonraki yıllarda üzerine binalar inşa edildi. Günümüze kalan yapı ise, hamamdan müteşekkil bu eserdir.” şeklinde konuştu.
//GÜNDOĞDU: 25 YIL ÖNCESİNE KADAR HAMAM SAPASAĞLAMDI…
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Gündoğdu ise, “Erzurum’da Tarihi Yapılaşma ve Bazı Gözlemler” adlı araştırmasında, Askeriye Hamamı ile ilgili olarak şu görüşleri dile getiriyor. “Herkesin bildiği bir Askeriye Hamamı; bundan 25 yıl önce terk edildiğinde sapasağlam, içerisinde havuzu, kurnaları da bulunan bir yapı idi. Terk edildiği zaman korunması için hiç bir tedbir alınmayan bu hamam, yılların tahribatına
maruz kalmış, içerisindeki bölümleri tanınmaz hale geldikten, yakınındaki 6 katlı devasa binalarla kuşatıldıktan sonra restorasyonu için faaliyete geçilip bu ecdat yadigarı kurtarılmaya çalışılmışsa da, bu gün işlevsiz vaziyette kalmıştır.”