TERZİ DÜKKANINI, MÜZE HALİNE GETİRDİ
Erzincankapı semtindeki terzi dükkanına Erzurum’u sığdıran ve iş yerinin her köşesini şehrin motifleriyle süsleyen 55 yaşındaki Halit Laçin, dadaşlar diyarının adeta dışarıya açılan penceresi konumunda. Başka illerden gelen üniversite öğrencileri ve askerler başta olmak üzere bir çok kişiye dükkanına astığı resimlerle Erzurum’u tanıtmaya çalışan Laçin, Dadaşlar diyarının örf ve adetlerini de, müşterilerine anlatmaktan geri durmuyor.
Küçük terzi dükkanına neredeyse Erzurum’u sığdıran Halit usta, halk arasında dibek taşı, bulgur taşı olarak bilinen elle oyulmuş ve yaklaşık geçmişi 200 yılı bulan araç ve gereçleri de dükkanının bir köşesinde sergiliyor.
DÜKKAN KÜLTÜR AŞİNALARININ ZİYARET YERİ OLDU
İl dışından terzi dükkanına gelen her müşterisine Erzurum’a özgü olan ve yıllar önce köylerde kullanılan araç gereçler hakkında bilgi veren, köylerde üretilen tahılların teknoloji gelişmeden önce nasıl işlendiğini dahi anlatan Halit usta; “Ben Erzurum’u çok seviyorum. Ata deden kalma köy evimizde bulunan araç gereçleri dükkanıma getirip, süs eşyası olarak kullanmaya başladım. Bir süre sonra da, fotoğraflarla ve yazılarla dükkanın duvarlarını süslemeye devam ettim. Bu günlerce devam ederken, birde baktım ki; Erzurum’u dükkanımın içine doldurmuşum” dedi.
HER TABLONUN AYRI BİR ÖYKÜSÜ VAR
Dükkanına yerleştirdiği her araç ve gerecin, duvarda asılı olan yazıların, tabloların her birinin ayrı bir hatırasının olduğunu vurgulayan Halit usta, kış mevsiminde dükkana gelen müşterilerine soba da yaptığı patates közlemelerinden de ikram etmeyi ihmal etmiyor.İşyerinin duvarlarını süslemek için yola koyulan sonrasında şehrin tarihi geçmişini terzi dükkanına sığdıran Halit Laçin, “Bendeki bu alışkanlık hastalık haline geldi. Erzurum’a özgü nerede güzel bir yazı veya nerede güzel bir resim görürsem, hemen onu dükkanımın duvarına asıyorum. Sadece, Erzurum’la ilgili olanları değil, hadis ve ayetlerinde yer aldığı yazıları çerçevelettirip dükkanın bir köşesine astım. Yıllarca bu böyle devam ederken bir de baktım gelen insanlar artık iş yaptırmak için değil, sırf dükkanın içindeki güzellikleri görmek için gelir oldu. Ve dükkana gelen ilk müşteriler sonrasında iş yaptırmak için değil, dükkanın duvarlarında, içinde var olan ve Erzurum kokan araçları, gereçleri görmeye gelmeye başladı. Ayrıca, şu günlerde gelen misafirlere Erzurum’da sobalı evlerde kış aylarında vazgeçilmez olan patates közlemesini tatmalarını sağlıyorum. Gelen misafirlere bu tadı Erzurum’dan başka bir yerde bulamayacaklarının da, üstüne basa basa söylüyorum. Çünkü ben Erzurum’u ve Erzurum’a özgü olan her şeyi seviyorum. Elbise veya benzer bir dikiş işini getiren müşteriler olsun, dükkanda oturup, eski Erzurum’u yaşamak isteyenler olsun onlara şehrimizin aynı zamanda örf ve adetlerini de birbir anlatıyorum.” diye konuştu.