Serdarlı Deresi’nde yapımı planlanan hidroelektrik santraliyle ilgili olarak gözler Erzurum 2. İdare Mahkemesi’ne çevrildi. Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nce oluşturulan bilirkişinin raporunu mahkeme sunmasının ardından Serdarlı’da heyecanlı bir bekleyiş başlarken, davacıların vekili olan Avukat Haktan Avnik, “Serdarlı Deresi kurtuluyor.” dedi.
//BİLİRKİŞİ RAPORU TAMAMLANDI
Erzurum İdare Mahkemesi’ne açtıkları dava kapsamında Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden oluşan bilirkişinin raporlarını tamamlayarak, mahkemeye sunduklarını anlatan Avnik, raporun, fevkalade olumlu olduğunu bildirdi. Bilim adamlarının, derelerden ve tabiattan yana bir rapor hazırladıklarını ve bölgedeki gerçekleri bilimsel kriterler ışığında gözler önüne serdiklerini vurgulayan Avukat Haktan Avnik, “Sonuç olarak dava konusu Tortum Serdarlı Vadisi Katıklı Çayı üzerinde kurulacak olan Büyükbahçe Regülatörü ve Hidroelektirk Santrali’nin inşaatı sırasında yapılacak olan faaliyetten doğrudan ya dolaylı olarak vadinin ekolojik dengesi üzerinde ciddi olumsuzluklara yol açacağından, gerek HES inşaat alanı, gerekse vadinin diğer kısımlarını da dikkate alacak şekilde bağımsız ve tarafsız yetkin uzmanlar tarafından çevresel etki değerlendirme raporu verilmesi gerektiği izah edilmiştir.” diye konuştu.
//DAVADA SON AŞAMA
Bilirkişi raporunun mahkemeye sunulmasının ardından artık davanın son aşamasına gelindiğini anlatan Avukat Avnik, mahkemenin vereceği kararı merakla beklediklerini ifade etti.
Raporda, Serdarlı Katıklı Deresi’ndeki HES inşaatının, ekolojik dengeye vereceği zararın, bilimsel ölçüler ışığında izah edildiğini söyleyen Avnik, “Mahkeme kararını sabırsızlıkla bekliyoruz. Serdarlı Deresi, kısmet olursa çevre ve doğa katliamından kurtulmuş olacak. Bu raporlardan sonra nihai kararlar da yakın bir tarihte çıkacak. Yüce Türk adaletinin, bilimsel raporlar doğrultusunda yöre halkının hakkını teslim edeceğine olan inancımız tamdır.” ifadesini kullandı.
//RAPORDA NELER VAR?
Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep Boncukçuoğlu ile öğretim üyeleri Doç. Dr. Erdem Kocadağıstan ve Yrd. Doç. Dr. Vahdettin Tosunoğlu’ndan oluşan bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda, Katıklı Çayı üzerinde yapımı planlanan santralin, doğal dengeye vereceği zararlara yer verildi. Serdarlı vadisinin jeolojik, jeomorfolojik ve meteorolojik özellikleri incelendiğinde tarımsal faaliyetlerin tamamı Katkılı Çayı yatağına göre düzenlenmiş olduğuna dikkat çekilen raporda, vadideki en önemli tarımsal faaliyet olan bahçeciliğin gerek sulama suyu ihtiyacı gerekse vadinin nem içeriği açısından doğrudan doğruya katkılı deresinden akan suyun miktarına bağlı olduğu vurgulandı. Ayrıca dere yatağına bırakılacak 264 L/sn su miktarının, sucul yaşam için yeterli olmadığı bilgisine yer verilen raporda, “Çünkü dereye bırakılacak su miktarı azaldığında akış hızı yavaşlayacağından özellikle yaz aylarında suyun sıcaklığı artacak ve akış rejiminin yavaşlaması sonucu olarak sudaki çözünmüş oksijen konsantrasyonu azıtacağından mevcut türlerin bir çoğunun hayatta kalması imkanı ortadan kalkacaktır. Ayrıca akış hızının azalması ile deredeki besin taşınımı ve dönüşümü de düşeceğinden sucul ekosistem sekteye uğrayacaktır.” denildi.