Sentetik uyuşturucu uyarısı
Sentetik uyuşturucu maddelerin Türkiye için her geçen gün daha büyük tehlike oluşturduğu vurgulanarak, özellikle uyuşturucu hap ecstacy kaçakçılığının iç tüketim yönelik yapıldığı bildirildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca hazırlanan 2006 yılı raporunda, Türkiye'de uyuşturucu hap ecstacy kaçakçılığının captagon kaçakçılığının aksine iç tüketime yönelik yapıldığının tespit edildiği, 2002 yılında 14, 2003'te 21, 2004'te 42, 2005'te 50 ve 2006 yılında ise 65 ilde ecstacy maddesi yakalandığı kaydedildi.
Raporda, ''Ecstacy yakalanan il sayısının artmasının, kullanım ve kaçakçılığının her geçen yıl hızlı bir şekilde arttığının göstergesi'' olduğu vurgulandı.
KOKAİN KULLANIMI DA ARTIYOR
2005 yılında 14 ilde kokain maddesi yakalanırken, 2006 yılında 22 ilde kokain yakalandığı kaydedilen raporda, bu durumun, ''kokain kullanımının ülke geneline yayılma eğilimi göstergesi olduğuna'' işaret edildi.
Kokain kaçakçılığının genellikle iç piyasaya yönelik yapıldığı kaydedilen raporda, kokain kullanıcı kitlesinin orta ve yüksek gelir grubunda olduğu, kaçakçılığın daha çok Afrika kökenli kuryeler aracılığıyla yapıldığı kaydedildi. Güney Amerika ülkelerinden doğrudan deniz yoluyla konteynerler içerisinde de yüksek miktarlarda kokain getirildiği belirtildi.
KADIN SAYISI ARTIYOR
2006 yılında uyuşturucu madde kaçakçılığı olaylarına karışan kişilerin sayısında 2005 yılına göre yüzde 42.9'luk artış gösterdiği belirtilen raporda, yakalanan şüpheli erkeklerin sayısında yüzde 41.7'lik, kadınların sayısında yüzde 70.7'lik artış olduğu vurgulandı. Raporda, kaçakçılığa karışan kadın şüpheli sayısının 2005'te 506 2006'da 864 olduğu bildirildi.
SOKAKTA FARKLI VE DEĞİŞİK İSİMLERLE SATILIYOR
Uyuşturucu maddelerin, ''taş'' ve ''ot'' gibi değişik isimlerle pazarlandığı kaydedilen raporda, uyuşturucu madde taşımacılığında yaşı küçük çocuklar ile posta ve kargo yönteminin kullanıldığı belirtildi.
NARKO TERÖRİZM
Uyuşturucu madde kaçakçılığının, terör örgütlerinin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğu vurgulanan raporda, terörist faaliyetler içerisinde yer aldıklarından dolayı yurt dışına kaçan terör örgütü üyelerinin, örgüte maddi gelir temin etmek amacıyla da uyuşturucu madde kaçakçılığı yaptıklarının bilindiği kaydedildi.
Raporda, özellikle terör örgütü PKK'nın silahlı eylemlere başladığı 1984 yılından itibaren artan militan kadrolarının silah ve lojistik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, ''uluslararası uyuşturucu şebekeleriyle irtibata geçerek ve daha sonra mülteci olarak yerleştikleri ülkelerde kendi organizasyonlarını kurarak'' uyuşturucu ticaretine yöneldiklerinin tespit edildiği vurgulandı.