Erzurum Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, yetki belgesi olmadan taşımacılık yapan firmalara suçüstü yapmak için gizli ekipler oluşturdu. Normal bir yolcuymuş gibi firmalara ait yolcu otobüslerine binecek olan gizli denetçiler, firmaların yetki belgesi dahilinde taşımacılık yapıp yapmadıklarını bizzat yerinde gözlemleyecek.
//ULAŞTIRMA DENETİMİ
Erzurum Ulaştırma Bölge Müdür Vekili Aydın Arslan, D2 ve D1 Yetki Belgesi dışında yolcu taşımacılığı yapan firmalarla karşı gizli denetim ekipleri oluşturduklarını bildirdi. Gizli ekiplerin, normal yolcu gibi binecekleri otobüslerde, D2 ve D1 Yetki Belgesi olup olmadığını bizzat araç içerisinde tespit edeceklerini belirterek, gereken işlemi yapacaklarını kaydeden Arslan, yetki belgesi olmadan yolcu taşımacılığı yapan firmalara ağır para cezası uygulayacaklarını ifade etti.
//YOLCU TAŞIMACILIĞINDA BELGE ZORUNLULUĞU
Arslan, “Ticari amaçla şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere D2 ve D1 yetki belgesi verilir. Normalde grup taşımacılığı yapan firmaların D2 yetki belgesi ile faaliyet göstermeleri gerekirken, yetki belgesinin dışında taşımacılık yapanların olduğunu tespit ettik. Bu firmalara suçüstü yapabilmek için de, gizli ekipler oluşturduk. Kurum çalışanlarımız, normal yolcu gibi bindikleri otobüslerde, yetki belgesi dışında faaliyet gösterilip gösterilmediğini anında tepsi ediyor. Çünkü D2 yetki belgesi alanların ne kadar yolcusu varsa, hepsinin ismini belirtecek şekilde grup sözleşmesi yapmaları gerekiyor. Ayrıca taşıdıkları yolcunun adına tek bir fatura kesilmesi şartı var. Zaten denetçilerimiz, otobüslere biner binmez, yetki belgesi dışında faaliyet gösterilip gösterilmediğini anında anlayabiliyor.” ifadelerini kullandı.
//GİZLİ DENETÇİLER
Yetki belgesi almayan firmaların yolcu taşımacılığı yapamayacaklarını vurgulayan Bölge Müdür Vekili Arslan, bu kuralı ihlal eden firmaların 2 bin TL para cezası ödemekle mükellef olacaklarını belirterek, gizli denetim ekiplerinin çalışma prensiplerini şöyle anlattı: “Denetim ekibindeki arkadaşlarımız, muhtelif noktalardan normal bir yolcuymuş gibi bindikleri otobüslerde yetki belgesi bulunup bulunmadığını anında tespit ediyor. Firma yetkilileri ve araç sahiplerine fark ettirmeden bu arkadaşlarımız bize ulaşıyor ve araçla ilgili bilgileri aktarıyor. Bize gelen bu bilgiler doğrultusunda bizler de, anılan firmaya ait aracı durduruyor ve gerekli işlemleri yapıyoruz.” dedi.
Öte yandan yürütülen denetim çalışmalarında ağırlığın korsan taşımacılığa verildiğini söyleyen Bölge Müdür Vekili Aydın Arslan, özellikle Köşk Mahallesi ve Atatürk Üniversitesi kavşağında korsan yolcu indiren ve bindiren ulaşım araçlarını yakın markaja aldıklarını dile getirdi. İnsanların can ve mal güvenliğini tehlikeye atan bu tür ihlallere karşı her zaman tetikte olduklarını anlatan Arslan, “2011 Kış Oyunları’na ev sahipliği yapacak olan Erzurum’da, ulaşım hizmetlerine sağlam vizyon kazandırabilmek için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.