Saç dökülmelerinin yüzde 95’ini oluşturan “Erkek Tipi Saç Dökülmelerine” karşı Türkiye’de ilk kez nanoteknoloji kullanılarak üretilenve çok güçlü bitkisel maddeler içeren Folixir, satışa sunuldu. Novatemed Innoceuticals A.Ş tarafından üretilen Folixir, genetik ve hormonal nedenlerle ortaya çıkan ve en yaygın görülen saç dökülmesi tipi olan Androgenetik Alopesi’nin (AGA) neden olduğu saç dökülmelerini durduruyor, 6 aylık düzenli kullanımda ise yeni ve sağlıklı saç gelişimini sağlıyor.
Saç dökülmesine karşı geliştirilmiş en güçlü doğal etken maddeleri taşıyan ve saç kökü hücrelerinden çok daha küçük olmaları sayesinde saç yolunu kolayca geçerek saç kökündeki hücrelere ulaşan nanoteknolojik kesecikler (nanozom) içeren Folixir, saç yapımını durduran ve kelliğe neden olan dihidrotestosteron (DHT) hormonuna karşı saç köklerini bir zırh gibi koruyor.
Folixir’in saç dökülmelerini yüzde 100 durduğunu, yeni ve sağlıklı saç gelişimini yüzde 92 oranında sağladığını ve saç dökülmesine yol açan ve yeniden saç oluşumunu engelleyen DHT hormonunu yüzde 90’ın üzerinde bir başarıyla baskıladığının Fransa’da bulunan bağımsız BioAlternatives laboratuarları tarafından da onaylandığını belirten Novatemed Innoceuticals Medikal Direktörü Prof. Dr. Meral Şaşoğlu, şunları söyledi:
“Hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunan erkeklik hormonlarının (androgen) bir türü olan testosteronun saç köklerindeki bazı enzimler vasıtasıyla DHT hormonuna dönüşmesiyle saç kökünde saç üretimi yönündeki hücresel faaliyetler engelleniyor ve saç kökü hücreleri uyku fazına giriyor. Uyku fazındaki saç kökü hücresi kendisini besleyen kılcal damarlardan da uzaklaşıyor ve hücrenin damarsal beslenmesi de bu yolla engelleniyor. Böylece, ilerleyen zamanda dökülen saçların yerine yenileri üretilemiyor ve kellik meydana geliyor. Folixir’in içeriğinde bulunan saç dökülmesine karşı geliştirilmiş bitkisel etken maddelerin yerleştirildiği nano boyutlu kesecikler, nanoteknoloji sayesinde saç yolundan kolayca geçerek hücre içine girerler ve saç dökülmesine sebep olan DHT hormonunun oluşmasını önlerler. Ayrıca saç kökünü besleyen kılcal damarları yeniden yapılandırarak damarsal beslenmeyi sağlarlar ve yeni ve sağlıklı saç üretimine yardımcı olurlar.”
KLASİK ÜRÜNLERE ORANLA %300 DAHA ETKİLİ
Folixir’in nanoteknolojik bir ürün olması nedeniyle klasik ürünlerden çok daha fazla miktarda etken maddeyi saç kökü hücrelerinin içine taşıyabilme özelliğine sahip olduğunu belirten Dermatoloji Profesörü Meral Şaşoğlu, şöyle dedi:
“Nanoteknolojik ürünlerin içerdikleri trilyonlarca nano boyutlu madde, mikroskobik boyutları ve dış yüzeylerinin saç kökü hücrelerinin fizyolojik yapılarına uygun olması sayesinde saç kökü hücrelerinin içine kadar girerek hedefi 12’den vurur. Oysa klasik ürünlerin içindeki moleküller büyük boyutlu olduğu için çoğunlukla derinin derinliklerine kadar inemeyip, derinin üst yüzeylerinde kalırlar. Buna bağlı olarak, etki edecekleri hücrelerin içine de geçemeyecekleri için etkisiz olmaktadırlar.”
6 AY DÜZENLİ KULLANIMDA YENİ SAÇ SAYISINDA ARTIŞ SAĞLIYOR
Yapılan klinik çalışmaların, losyon, tablet, bio-temizleyici şampuan ve saç kremi formlarından oluşan Folixir Saç Bakım Setinin 6 ay düzenli kullanılması durumunda, kullanıcıların yüzde 100’ünde saç dökülmesini durdurduğuna, %92’sinde yeni ve sağlıklı saç sayısında artış sağladığına dikkat çeken Prof. Dr. Meral Şaşoğlu, 10 yıldan fazla süredir saç dökülmesi problemi yaşayan kişilerde bile yeni saç oluşumunun mümkün olduğunu söyledi. Prof. Şaşoğlu, Folixir’in hiçbir yan etkisi bulunmadığını da sözlerine ekledi.
Erkek tipi saç dökülmeleri hakkında:
Erkek Tipi Saç Dökülmesi (bilimsel adıyla Androgenetik Alopesi ya da kısaca AGA); tüm saç dökülmesi problemlerinin % 95’ini teşkil eder. Genel anlamda saç dökülmesi ya da kellik ifadelerinin karşılığı olan da bu tarz saç dökülmeleridir.
AGA hem erkekte hem kadında görülür. Ortaya çıkış sebebi, adından da anlaşılacağı gibi, genetik zemine bağlı olarak bir erkeklik hormonu olan androgenlerin saçlı deride yaptığı olumsuz etkilerdir. Bu olumsuz etkiler neticesinde saçlı derinin alın, tepe ve şakak bölgelerinde yoğun saç dökülmesi ve yerine gelen saç tellerinin ince, cansız ve renksiz tüyler halinde olması, uzayamaması ve hatta yerine yeni saç veya tüylerin bile gelememesi söz konusudur. Bunun sonucunda saç alın çizgisi geriye doğru çekilir, tepe açılır ve kişinin saçlı halinden bambaşka görünen seyrek saçlı, ya da saçsız görüntüsü ortaya çıkar. Toplumsal olarak bu görüntü erkek için ciddi bir kozmetik problemken kadın için daha da kötü bir kozmetik problem halini alır. Önlenemeyen saç kaybı zaman içinde psikolojik sorunları ve sosyal fobiyi de beraberinde getirir.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi’nde özellikle erkeklerde ve genel olarak kadınlarda androgen hormonlarının etkisi genel olarak hormonun azlığı veya çokluğundan ziyade saç kökü hücrelerinin genetik olarak androgen hormonlarına duyarlılığı ile ilişkilidir. Yani saç kökü hücrelerinin androgenlerden ne kadar etkilendiğini kişinin genetik yatkınlığı belirler. Genetik yatkınlığı olan kadın ya da erkeklerde bu duyarlılık ölçüsünde saç dökülmesi ortaya çıkar.
Androgenlerin bir türü olan Testosteron hormonu kan yoluyla saç kökü hücrelerine geldiğinde ortamda bulunan enzimlerle daha güçlü bir androgen olan DHT’ye (Dihidrotestosteron) dönüşür. Saç kökü hücreleri eğer genetik olarak DHT ‘ye karşı duyarlı ise DHT saç kökü hücrelerinde baskı yaparak saç kökü hücrelerinin dökülme fazına girmelerine yol açarlar. Ve daha da ileri giderek yeni saç üretimini engeller yani dökülen saçın yerine yenisi yapılamaz . Saçlarda seyrelme başlar. Diğer taraftan hormonal baskı, yani DHT, saç kökünü besleyen damarların oluşumundan sorumlu bazı maddelerin de (VEGF=Vascular Endotelial Growth Factor = Damarsal Büyüme Faktörü) yapımının durmasına yol açar. Bu nedenle saç kökünde damarsal yapılarda bir gerileme ve damarların küçülmesi hali ortaya çıkar. Bunun sonucunda saç kökleri damarlardan ayrılarak damarlardan yoksun bir hale gelirler. Zaten DHT hormonunun etkisiyle saç üretemeyen ve istirahat fazına giren saç kökü hücreleri bir de damarlardan uzak olunca beslenemezler ve bu yönden de tamamen saç üretemez hale gelirler. Bu durumun devam etmesi dökülmenin şiddetine bağlı olarak saçlarda incelme, uzayamama, seyrelme hatta kellikle sonuçlanır.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi genetik yatkınlığa sahip hem erkek hem de kadında ergenlikten itibaren ortaya çıkabilir. Erkeklerde zaten mevcut androgenler bu sorun için yeterli sebebi oluşturabilir. Kadınlarda da aynı mekanizma ile kolayca saç dökülmesi tepelerde açılmalar şeklinde kendini gösterebilir. Bazen zayıf genetik yatkınlığı olan kadınlarda mevcut androgenlerin etkileri yeterli olmaz, zaten çok düşük olduğundan ve mevcut östrogen’in androgenlere karşı koruyucu bir pozisyon oluşturmalarından dolayı bu tip kadınlar normal koşullarda belirgin bir saç dökülmesi problemi yaşamazlar. Çünkü mevcut östrogen ve androgen düzeyleri dengededir ve genetik yatkınlıkları da zayıf olduğundan dökülme problemi yaşamadan yıllarca idare edebilirler; ancak androgen-testosteron düzeyini artıracak ve / veya östrogen düzeyini azaltacak bir hormonal düzensizlik, kistik bir oluşum, ya da doğum kontrol hapı ve bunun gibi hormon kullanılırken aniden kesilmesi ve en önemlisi menopoz döneminde yetersiz östrogen seviyesi gibi androgen düzeyinin göreceli de olsa östrogene karşı artmış olması gibi durumlar saç dökülmesini başlatabilirler. Bu durum şiddetli bir dökülme halinde ortaya çıkarak saç derisinin görülebileceği kadar yoğun seyrelmeler, açılmalar, hatta kellik görüntüsüne kadar ilerleyebilir ki bu tabloyu menopoz dönemindeki birçok kadında görmek mümkün.
Kadınlarda benzer saç dökülmesi problemi hormonal herhangi bir düzensizlik veya herhangi bir kistik yapılanma gibi faktörler olmadan da ortaya çıkabilir ki bu durumda çok güçlü genetik yatkınlık söz konusudur. Bu durumda kişinin her türlü tetkikleri normal olduğu halde saç ayrım çizgisinde çatallanma, tepelerde seyrelme ve saç derisinin görülebileceği kadar açılmalar meydana gelebilir. Kötü haber; önlem alınmazsa bu durumun giderek daha da şiddetlenerek devam edecek olmasıdır.
ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ İLE İLGİLİ DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR
1. Jöle, briyantin, saç spreyi, şekillendirici köpük ve saç boyası gibi kimyevi maddeler erkek tipi saç dökülmesine neden olur.
YANLIŞ. Bu ürünler, erkek tipi saç dökülmesinin sebepleri arasında değildir. Halk arasında “Erkek Tipi Saç Dökülmesi” olarak bilinen, bilimsel adı Androgenetik Alopesi (AGA) olan saç dökülmesi, genetik yatkınlığı olan erkek ve kadınlarda erkeklik hormonu olan testosteronun bazı enzimler vasıtasıyla saç yapımını ve beslenmesini engelleyen DHT hormonuna dönüşmesi sonucu ortaya çıkar.
2. Saç köklerinde biriken kollajen, erkek tipi saç dökülmesinin sebeplerinden biridir.
YANLIŞ. Saç köklerinde kollajen birikmesi erkek tipi saç dökülmesinin sebepleri arasında değildir. Kollajen normal sağlıklı bir deride bulunması gereken bir maddedir. Aşırı biriktiği durumlarda bazı deri hastalıkları ve sistemik hastalıklara yol açsa da bu hastalıkların hiçbiri erkek tipi saç dökülmesi ile ilgili değildir.
3. Erkek tipi saç dökülmesinin nedeni tıkanmış saç kökleridir.
YANLIŞ. Tıkanan saç kökleri, saç kaybına neden olmazlar. Tıkanan kıl kökleri kıl batması ve kıl dönmesi gibi problemlere yol açabilirler ancak bu saçlı deride değil vücudun diğer tüylü bölgelerinde meydana gelebilir.
4. Şapka veya başörtüsü takmak ya da saç diplerinin havasız kalması erkek tipi saç dökülmesine neden olur.
YANLIŞ. Bunun en güzel ispatı, işi gereği her gün şapka takmak zorunda olan ancak saçları dökülmeyen bireylerdir.
5. Saç diplerinin kirlenmesi erkek tipi saç dökülmesine neden olur.
YANLIŞ. Saçlarını temizleme imkanı bulamayan pek çok kişide saç dökülmesi problemi görülmemektedir.
6. Erkek tipi saç dökülmelerinin önemli bir nedeni mevsimsel değişikliklerdir.
YANLIŞ. Mevsimsel değişiklikler erkek tipi saç dökülmesine yol açmaz. Mevsimsel değişikliklerde diffüz alopesi dediğimiz daha hafif ve geçici saç dökülmeleri görülebilir.
7. Yetersiz beslenme ya da besin eksikliği erkek tipi saç dökülmesine neden olur.
YANLIŞ. Elbette besin eksikliği, stres, düzensiz hayat ve benzeri faktörler tüm vücutta olduğu gibi saçlarda da olumsuz etki yaratırlar. Ancak erkek tipi saç dökülmesi direkt olarak besin eksikliği ve bunun gibi faktörlerin bir sonucu değildir. Sağlıklı ve çok iyi beslendiği halde erkektipisaç dökülmesi sorunu yaşayan bireyler bunun en önemli kanıtıdır.
8. Erkek tipi saç dökülmesinin bir nedeni de zayıf kan dolaşımıdır.
YANLIŞ. Zayıf kan dolaşımı, bu tip saç dökülmesinin nedenleri arasında yer almamaktadır.
9. Stresli bir yaşam erkek tipi saç dökülmesine yol açar.
YANLIŞ. Stres, tüm vücutta olduğu gibi saçlarda da olumsuz etki yaratır ancak, erkek tipi saç dökülmesine neden olmaz.
10.Saçları kazıtmak, erkek tipi saç dökülmesini önler.
YANLIŞ. Saçları kazıtmanın erkek tipi saç dökülmesini önlemeye olumlu bir etkisi olmadığı gibi saç tellerini kalınlaştırmaya da hiçbir katkısı yoktur.