SOSYAL GÜVENLİK YASA TASARISINA TEPKİLER SÜRÜYOR
KOTANLI: TASARI DEZAVANTAJLAR DOĞURUYOR
Türkiye Bağımsız Eğitimciler Sendikası Erzurum 2 nolu Şube Başkanı Mehmet Zülfikar Kotanlı, herkes için sağlık hizmeti, herkes için sosyal güvence sağlamak gerektiğini söyledi.
Kotanlı, yaptığı açıklamada, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’yla ilgili açıklamalarda bulundu. Kotanlı;“Oysa Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı toplumun büyük kesimi için dezavantajlar içeriyor. Gerek Başbakan ve gerekse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı her ne kadar "Yasa mevcut çalışanları etkilemiyor" dese de mevcut çalışanları da büyük oranda etkiliyor. Kaldı ki çocuklarımız ve torunlarımız bu ülkede yaşamayacak mı? Çocuklarımıza mezarda emekli olabilecekleri bir Sosyal Güvenlik ve Sağlık sistemini mi miras olarak bırakacağız”.dedi.
EMEKLİLER MAĞDUR OLACAK
Tasarının SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alt sınır aylığında düşüş öngördüğünü belirten Kotanlı şöyle dedi: ”Mevcut uygulamaya göre SSK ve Bağ-Kur'da alt sınır aylığı 540 YTL. Yeni uygulamada alt sınır aylığı 203 YTL’ye düşecek. 2016 yılından sonra emekli aylıkları, bugüne oranla yüzde 30 oranında daha az olacak. Emekli Sandığı çalışanlarından 2016'dan sonra emekliliğini hak edeceklerin maaşları, şimdikine oranla daha düşük olacak ve emekli maaşlarının hem güncelleştirme katsayısı hem de aylık bağlama oranı yönünden "reel olarak" kayba uğrayacaklar. İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle sürekli iş görmezlik aylığı almaya hak kazananlar bakımından da büyük hak kayıpları yaşanacak. Tasarı yürürlüğe girdiği takdirde bir öğretmen eğer yaşayabilirse 65 yaşında emekli olacak yani işe bastonla gidecek. Şans eseri emekli olursa eline geçecek emekli aylığı ile yaşaması da hayal ötesi olacak. Çünkü emekli aylığı hesabı sil baştan değiştirilmektedir. Her hizmet yılı için işçilerde 2.6, memurlarda 3 olarak uygulanan katsayı, yıkım düzenlemesi yürürlüğe girdiğinde 2016 yılına kadar 2.5, daha sonraki yıllarda 2 olarak uygulanacaktır.”
EMEKLİ AYLIKLARI DÜŞÜYOR
Kotanlı açıklamasını şöyle sürdürdü: ”Düzenleme yürürlüğe girdiğinde, her hekim muayenesi için 2 YTL katkı payı ödeyecek olan çalışan ve emekli ayakta tedavi görürse yüzde 10 ila 20, yataklı tedavi görürse yüzde 1 oranında katkı payı ödeyecek. 18-45 yaş arasında diş protezi yaptıran bir çalışan yüzde 50'sini kendisi ödeyecek ve 14 yaşından büyük hastalara refakat edemeyecektir. Buna karşılık milletvekilleri, emeklileri, dul ve yetimleri hiçbir katkı ödemeyecek ve tüm sağlık harcamaları TBMM bütçesinden karşılanacaktır. Emekli olduktan sonra çalışanın emekli aylığı 1/3 nispetinde azaltılırken, milletvekili seçilen bir kişinin emekli aylığı aynen ödenmektedir.”