SATIN ALMA DAVRANIŞLARI ARAŞTIRMASI SONUÇLARINA GÖRE:
ERKEKLER EKONOMİK DURUMLARINDAN MEMNUN
Erkeklerin kadınlara göre, geçmiş ile karşılaştırdıklarında ekonomik durumlarının şu anda daha iyi olduğunu düşündükleri belirlendi.
Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü Prof. Dr. Emine Gönen ve Doç. Dr. Emine Özmete tarafından bireylerin finansal inançları, finansal kaygıları, satın alma davranışları, ekonomik durumlarına ilişkin algılarını ortaya koyabilmek, finansal yönetim sürecinde yardıma ya da eğitime ihtiyaç duydukları konuları belirlemek amacı ile ''Bireylerin finansal inançları, kaygıları ve satın alma davranışları açısından finansal yönetim uygulamaları'' araştırması, internet ortamında yer alan Hacettepe Sosyolojik Araştırmalar Dergisi'nde yayınlandı.
ERKEKLER EKONOMİDEN MEMNUN
Ankara, Gazi, Hacettepe Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi çalışan 273 akademik personelin anket formlarının değerlendirildiği araştırmada, ankete katılanların yüzde 64,9'unun kendilerini aynı durumda olan diğer bireyler ile karşılaştırıldığında ekonomik durumlarının iyi olduğunu düşündükleri belirlendi.
Geçmiş ile karşılaştırıldığında ekonomik durumlarının daha iyi olduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 54,5 olurken, bu fikre katılamayanların oranı ise yüzde 31,9 oldu. Ekonomik durumlarının gelecekte şu andakinden daha iyi olacağını düşünmeyenlerin oranı ise yüzde 51,3 olması dikkat çekti.
Erkeklerin kadınlara göre geçmiş ile karşılaştırdıklarında ekonomik durumlarının şu anda daha iyi olduğunu düşündüğünün belirlendiği araştırmada, 35 ve daha küçük yaş grubundaki bireyler ekonomik durumlarının gelecekte şu andakinden daha iyi olacağını düşüncesine sahipken, 36 ve daha büyük yaş gurubundaki bireylerin ise bu görüşe katılmadıkları ortaya çıkarıldı.
FİNANSAL KAYGI
Araştırmada katılanların yüzde 65,9'unun ekonomik durumları için, yüzde 61,2'sinin de ekonomik durumları günlük yaşamlarını engellediği ve zarar verdiği için hiçbir zaman üzülmedikleri de belirlendi.
Ekonomik durumlarının sosyal ilişkilerine zarar verdiği için sıklıkla üzülen bireylerin oranı ise yüzde 44 olurken, bu kaygıyı hiçbir zaman yaşamayanların oranı da yüzde 42,9 olarak belirlendi. Ayrıca bireylerin yaklaşık dörtte birinin ekonomik durumları günlük yaşamlarını engellediği ve zarar verdiği için sıklıkla üzüldüğünü de ortaya çıkarıldı.
SATIN ALMA DAVRANIŞLARI
Araştırmaya katılanların yüzde 78,8'nin ihtiyaç duymadıkları ve kullanmadıkları ayrıca bütçelerine uygun olmayan ürünleri almadıkları, yüzde 76,6'sı vitrinlerde sergilenen ürünlere karşı koyabildikleri, yüzde 74,7'si alışveriş ile ilgili olarak zihinlerini meşgul etmedikleri ve harcamalarını gizleme alışkanlıkları olmadığı belirlendi.
Araştırmada katılanların yüzde 72,5'nin mümkün olduğunca sık bir şeyler satın aldıkları da belirlendi.
Kutlamalar ve törenler için alışveriş yapma oranın yüzde 53,8 olarak belirlenen araştırmada, yüzde 44'ü satın almayı planladıkları ürünleri satın aldıkları ortaya çıkarıldı.
Araştırmada, kadınların erkeklere oranla daha çok ihtiyaç duymadıkları ve kullanmadıkları ürünleri satın aldıkları, kutlamalar ve törenler için alışveriş yaptıkları, vitrinlerde sergilenen ürünlere karşı koyamadıkları, mümkün olduğunca sık bir şeyler satın aldıkları, alışveriş ile zihinlerini meşgul ettikleri belirlenirken, erkeklerin ise kadınlara oranla daha çok harcamalarını gizleme alışkanlıklarının olması dikkat çekici bir bulgudur.
Yaş değişkenine göre, 35 ve daha küçük yaş grubundaki bireylerin ihtiyaçları olmayan ya da kullanmadıkları ürünleri satın aldıkları, vitrinlerde sergilenen ürünlere karşı koyamadıkları, mümkün olduğunca sık bir şeyler satın aldıkları, alışveriş ile zihinlerini meşgul ettikleri ve bütçelerine uygun olmayan ürünleri satın aldıkları da ifade edildi.
EKONOMİK DURUMUN BELİRLENMESİ
Bireylerin ekonomik durumlarına ilişkin değerlendirmelerin incelenmesinde ise ankete katılanların yüzde 48,0'inin aylık borç ödemelerinin iyi olup olmadığı konusunda kararsız oldukları belirlenirken, yüzde 41,1'inin gelir düzeylerini kötü olduğu düşüncesine sahip.
Finansal inançlar ve kaygılar, satın alma davranışları ile ekonomik durum açısından iyimser bir tablo ortaya çıktığı belirlenen araştırmada sonucunda, finansal yönetime ilişkin bir çok konuda yardıma ya da eğitime ihtiyaç duyulduğu ifade edildi. Bireylerin ekonomik kaynaklarını verimli kullanabilmeleri, bilinçli satın alma davranışları kazanabilmeleri, finansal yönetim sürecinde karşılaştıkları güçlükleri aşabilmeleri, sınırlı kaynaklarla daha iyi bir yaşam standardına erişebilmeleri için finansal planlama ve finansal yönetime ilişkin bilgilerin yaygın ve örgün eğitim programlarında yer alması gerektiği kaydedildi.